Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Koronavirüs, yatırım ikliminde yeni bir döneme yol açıyor. Düşük faiz, alternatif yeni ürünleri çoğaltırken ülkeler kendi dinamikleriyle ekonomik çıtayı yükseltmeye çalışacak.
Koronavirüs salgınının günlük hayata olduğu kadar yatırım dünyasına da yansıması oldu. Tedbirlerin gevşetilmeye başlandığı bu günlerde anlaşılıyor ki artık yatırım ikliminde de farklılaşmalar meydana gelecek.
ABD’de Fed faizleri sıfıra yakın seviyelere indirdi. 2023 yılına kadar da değişmesi beklenmiyor. TCMB, 2018 Ağustos kur krizi sonrasında yüzde 24’lere kadar çıkan faizi yüzde 8.25’e indirdi ve düşüş eğilimi devam ediyor.
Küresel bazda Satın Alma Gücü Paritesi düşüyor. IMF tahminlerine göre, 2020’de dünya ekonomisi, Satın Alma Gücü Paritesi’ne göre GSYH olarak yaklaşık 3.7 trilyon dolar daralacak. .
Dünyanın hemen tüm ülkelerinde faiz indirimleri sürüyor ya da dip seviyelerde. Küresel sistemde ülkeler ekonomileri canlı tutmak için faiz getirisinden feragat ediyor. Önümüzdeki dönemde büyük bir kesim için vazgeçilmez görülen geleneksel enstrümanlara olan ilgi korunsa da faizlerdeki düşüş eğilimi alternatif türev ürünlere yönelimi artırıyor.
Ülkeler küresel dengeler içinde biraz daha içe yönelerek çözüm arayışı geliştirmeye çalışırken mevcut ekosistemlerini geliştirmeye çalışacaklar.
Oynaklık olur mu?
Bu “yeni normal”e geçiş döneminin öne çıkan özelliği olacak. Kurulacak yeni küresel ekonomik denge ülkelerin de stratejilerini belirleyecek. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte uluslararası piyasalarda ülke sınırlarını aşan bireysel türev işlemleri kripto paralar, algoritmalarla gerçekleşen alım ve satımlar paranın akışkanlığını ve seyrini yönlendirebilecek.
Para piyasalarında çok küçük marjlarda yüksek hacimle gerçekleşen işlemler bir yandan bu sistemleri geliştiren şirketlere kazandırırken bir yandan da ülke ekonomilerinde volatiliteleri zirveye çıkaracak oynaklıklara yol açabilecek.
Anlaşılan o ki yeni bir döneme girilirken sadece sağlık alanında değil, ekonomiden savunmaya ekolojik dengeden sürdürülebilirliğe kadar her alanda değişikliklerin yaşanacağı bir süreç söz konusu. Bu yeni dönemi iyi okuyabilenler öne çıkacak sektör ya da enstrümanları yakalarken kazançlarını da yükseltme imkânı bulabilecek.
Para ve sermaye piyasalarında birçok üründe yenilenmelerin gerçekleştirilmesi gerekecek.
Üretim sürecinin öne çıktığı bir dönemde mali sektörün yeni alternatif ürünler meydana getirmesi kaçınılmaz. Güvenli limanlara park etmiş paranın yeniden dolaşıma girmesi için daha aktif bir hareket gözlenecek. Türkiye’de yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 8 Mayıs itibari ile 194 milyar dolar.
Döviz kurunun yükselişinin devam edeceğine dair inancın kırılması halinde dövizde duran nakit alternatif ürünler içinde sisteme dönebilir. Halihazırda yabancı para mevduatının toplam mevduat içerisindeki payı yüzde 49.7 seviyesinde bulunuyor.
Fonlara ilgi artacak
Yeni dönemde paranın güvenli limanlardan çıkmaya başlaması ile birlikte borsalara ilgi artmaya başlayacak. Yatırım fonları en fazla rağbet gören ürünler arasında öne çıkmaya aday. Fon türleri artacak. Fon pazarındaki büyüme ivme kazanarak hızlanacak.
Şirketler teknoloji üssü haline gelecek
Koronavirüs döneminde teknoloji şirketleri gıda ve sağlık alanındaki şirketlerin de üzerinde bir değer kazandı. BIST Teknoloji Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 41 yükseldi. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi’ndeki değer kaybı yüzde 10.29 oldu. Teknoloji şirketleri borsada gıda ve sağlığın da önüne geçti. Gıda sektörü şirketlerinin yılbaşından bu yana değer artışı yüzde 1.44 ile sınırlı kaldı. Teknoloji şirketleri ilgi görmeye devam edecek.
Önleri açıldı
Koronavirüs salgınıyla birlikte küçük şirketlerin de önü açıldı. Çözüm geliştiren, pratik, hızlı, esnek seçenekler sunan firmalar rekabet yarışında öne çıkacak. Büyük şirketler, daha fazla küçük şirketlerle birlikte çalışmaya başlayacak.
Bireysel yatırımcılara hizmet artacak
Bireysel yatırımcıların önemi giderek daha fazla artıyor. Yeni dönemde kurumlar bireysel yatırımcılara verdikleri hizmetleri artırmak durumunda kalacak. Hem ürün bazında hem bilgi bazında bireysel yatırımcıların sistem içerisinde hareket etmelerini sağlayacak platformlar yaratacak ve bunları aktif olarak beslemeleri gerekecek.
Bizde KAMU ÇOK BÜYÜK,VE ÇOK BÜYÜK KAYNAK tüketiyor.Makam arabaları saltanatını biliyorsunuz.Bir ile bakan gelsin, bakıyorsun arkasında 50-60 araba İSRAF her yerde dizboyu. Özel sektörde MARİFETLİ işler yapacak, üretecek insanlara kamudan kaynak kalmıyor. Kaynak olmadığı için faizler yüksek. Çırpınıp duruyoruz. :D
Tanı kiti üreten şirketler en az bir yıl daha uçtukça uçar
Tanı kiti üreten şirketler hangileri tşk iyi bayramlar
Yabancı uzun vadeli taşıyor, maliyetler ekşi en yüksek %65 şu an geldiği yer %55 ,daha çok bankalardan çıkıyor.bir kısmı yurt dışına çıkarıyor bir kısmı sanayi hisselerine
Uzun yıllar oldu erken seçim olmayali yoksa yakın bir zamanda erken seçimmi olacak pek sanmıyorum ama
İyi diyon da ülkemiz devamlı süprizlere gebe...bi anda süpriz bi seçim,bi bakıyon başka bir sıkıntılı durum,heran bi süpriz haber olay..istikrar kalıcı olmuyor ki,ky korkuyor mesela borsa yatırımı için.. zaten oyun manüplasyon vs vs...
Yakında eeken seçim var göreceksinizzzz
Yabancı neden satıyor onu da açıklayıversene polyanna Zeynep hanım.
kç yatırımcı korunmuyor borsada grafikler takaslar paralı gecikmeli yayınlar alış satışların açılması gerekir ayrıca bist daha sık denetim yapması gerekli çakal dolu bizim borsada bankalar bile yatırımcı elinden hisse çalmanın peşinde
Bankacılık sektörü çok büyük potansiyel taşıyor. Özellikle Fitchin notunu ve veya görünümünü değiştirmediği bankalar.
Dolarda kalanlar donsuz dona kalacaklar.dolar çıkacak diyenler çoktan dolardan kaçtılar.eko dyolokta sormuşlar 'dı borsa ne zaman çıkacak 20yıl demişlerdi.şimdi bana Doları soruyorlar.bende öldü yeni düzen de yeni para çıkacak diyorum.
Her öyle dediğinizde yüzde 20 devalüasyon oluyor. Erken seçim için dolarları satıp, swap anlaşması yapıp baskilamaya çalışıyorlar. Sonra sen gör. Borcu borçla nereye kadar kapatacaksın?
Sağlık sektörü hisseleri ne olur?
Borsada en ucuz sektör bankalar kaldı,,diğerleri uçtu,,buralardan alınıp şubat 2021 e kadar beklenmesi durumunda en az %50 var diye düşünüyorum.
Güven verici, arttırıcı hareketlerle döviz çözülüp ekonomiye sokulması gerek.
Maske üretenler gidecek diyor özetle.
Piyasada buyük paralar oluștu. Borsayi cok yükseklere tasiyabiir bir kac yil icinde. Enaz 5 6 yil kriz falan olmaz. Uzun vade bu sefer cidden iyi kazsndiracak
bireysel yatırımcı dahada korunmalı bilinçli olması için yardım edilmeli.
Bayram goygoyu;)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.