Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Fintek sektörünün yarattığı güçlü rekabet ortamı, düzenleyicilerin baskısı ve korona virüs pandemisinin banka müşterilerini hızla akıllı telefonları ve bilgisayarları üzerinden bankacılık işlemleri yapmaya yöneltmesiyle birlikte, bankacılık sektörü dijitalleşmeye başladı. Ancak bankalar bu zorluklarla yalnızca ticari bankacılık alanında karşı karşıya değil. Tüm bu zorluklar yatırım bankaları için de geçerli.
Son birkaç yılda yatırım bankacılığı alanı müşteri beklentileri, finansal kapsayıcılığa ve demokratikleşmeye yönelik sektör trendleri ve giderek daha katı hale gelen düzenlemelerle birlikte önemli değişimler yaşadı. Örneğin sermaye piyasaları için daha yüksek düzenleme standartları ve raporlama maliyetleri, halka arzlardan elde edilen ücret gelirini ortadan kaldırdı. Bunun sonucunda şirketler halka arzdan uzaklaştı.
20 yıl öncesine göre halka açık şirketlerin sayısında dikkat çekici bir düşüş var. Dahası şimdi birçok farklı alternatif fon sağlama modeli var. Bu modeller ise değeri 1 milyar doların üzerindeki en büyük unicorn şirketlerin bazılarını, yatırım bankalarının sunduğu geleneksel halka arz modelinden uzaklaştırıyor. Böylelikle yatırım bankalarının gelirleri daha da azalıyor.
Yatırım bankacılığı aynı zamanda fintek şirketlerinden de yoğun bir rekabetle karşı karşıya. Bu şirketler şimdi şirket müşterilerinin büyük bir bölümünü geleneksel bankacılık alanından kendilerine çekebiliyorlar. Ücretlendirme ve işlem ücretleri ise, geçmişte yatırım bankaları gibi satıcı tarafının elindeydi ve şeffaflık içermiyordu. Bu durum bankaların fiyatlandırma konusunda tekel olmasına ve böylelikle ücretlerin önemli bir gelir kaynağı olarak görülmesine neden oldu.
Ancak bugün, International Banker’ın haberine göre, dijital start-up şirketleri bu işlem verilerini daha kolay bir şekilde derleyebiliyor. Bu ise daha önce yatırım bankacılarının elinde olan fiyatlandırma tekelini ortadan kaldırdıkları anlamına geliyor. finansgundem.com'un derlemesine göre, Deloitte’nin yakın zamanda yaptığı açıklamada, “fiyatlandırmada daha fazla şeffaflığa yönelik trend devam edecek” dendi.
Dahası korona virüs pandemisi bankaların yatırım bankacılığı birimlerinde kapsamlı değişimler gerçekleştirme ihtiyaçlarını yükseltti. Bu nedenle yatırım bankacılığında iş modellerinin ve stratejilerinin dönüşmesi için aciliyet giderek artıyor. Bu özellikle de müşterilerin ekonomik şoklara karşı korunması için önemli olsa da bu zorlu piyasa koşullarında, yeni gelir kaynakları yaratabilir. Dijitalleşme ise bu dönüşümün temelinde yer alıyor.
Korona virüs pandemisi ve sonucunda ortaya çıkan sosyal mesafe önlemleri, tüm dünyada dijital araçların şirketlerin iş kesintisine uğramadan çalışmaya devam edebilmesi için hayati öneme sahip olduğunu gösterdi. Deloitte, “birçok yatırım bankacılığı ve sermaye piyasası kurumu için bu zorluk anlaşma akışı ve ücret baskılamasıyla karşılaşırken sert bir rekabet yaratıyor. Aynı zamanda yükselen müşteri beklentileri de zorluk seviyesini yükseltiyor” dedi.
Dijitalleşmeyi benimsemek için birçok kişi yatırım bankacılığının temel bankacılık sistemlerini değiştirmeleri gerektiğini ya da ayrı alternatif kurumlar oluşturmaları gerektiğini söylüyor. Boston Consulting Group’tan yapılan açıklamada, “tamamen yeni bir banka yaratma fikri çekici olsa da bunun gerçekleşmesi yıllar alabilir” dedi. Şirket aynı zamanda bu kurumların geleneksel bir bilgi teknolojileri sistemini dönüştürmelerinin de yıllar süreceğini ifade etti.
İsviçre Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Avrupa’nın en büyük varlık yöneticisi Bitcoin karşıtı
Euro Bölgesi'nde şirket kredileri arttı, para arzı azaldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.