Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçtiğimiz 15 Eylül Cuma gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” sözlerinin ardından TEOG kaldırıldı ancak yerine gelecek sistem ile ilgili tartışmalar sürüyor. Aralarında İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek, Cağaloğlu Anadolu, Kadıköy Anadolu gibi Anadolu liseleri ile fen ve sosyal bilimler liselerinin de yer alacağı ‘Proje Okullar’ için bir merkezi sınav olacağı gündeme gelmişti. Türk ve yabancı özel okulların da bu merkezi sınavdan öğrencilerini alabileceği ya da kendi sınavlarını düzenleyebilecekleri ifade edilmişti. Bu sınavla yerleşecek öğrencilerin dışında kalanların da ilkokulda olduğu gibi adrese dayalı sisteme göre liselere yerleştirileceği belirtilmişti.
Önceki gün de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “En iyi okul evine en yakın okuldur” sözlerinin ardından dün MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in “merkezi sınavın olmadığı, sınavsız bir yerleştirme sistemi” üzerinde çalışıldığını söylemesi, bakanlığın TEOG yerine ikamete dayalı bir yerleştirme sistemi üzerinde yoğunlaştığını gösteriyor.
Habertürk’te liselere adrese dayalı yerleştirme sistemi geleceğini yazdığımız günden bu yana çocukları 8’inci sınıfta okuyan okuyuculardan ve meslektaşlarımızdan “Taşınalım mı?” sorusu geliyor. Çünkü ikamete dayalı bir sistem geldiğinde şimdiden önlemlerini almak ve “iyi okulların” olduğu bölgelere taşınmak istiyorlar.
Bu soru o kadar sık yöneltilmeye başlanınca İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa ile konuştuk. Aşa, ikamete dayalı bir yerleştirme sisteminin emlak piyasasında hareketlilik yaratacağı yorumunda bulunuyor. Nasıl ilkokulda adrese dayalı kayıt sisteminde aileler çocuklarının gitmesini istedikleri okulların olduğu bölgede ev tutuyorsa aynı yöntemin lisede adrese dayalı sistemde de uygulanmasını beklediklerini söylüyor. Bu durum da belli bölgelerde emlak fiyatlarının ve kiraların artması demek. Özellikle de emlak hareketliliğinin beklendiği yerler İstanbul için Kadıköy, Bakırköy, Beşiktaş, Fatih, Üsküdar ilçeleri diye de sıralanıyor.
Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi Derneği (TEVDAK) Genel Sekreteri ve eski İstanbul (Erkek) Lisesi Müdürü Sakin Öner de ikamete dayalı yerleştirmenin belli bölgelerde fiyatları yükselteceğini söylüyor: “Şu anda 1 ve 5’inci sınıflar için sanal kayıtlar yapılıyor. Çocuklarını istedikleri yerlerde okula yollamak isteyen çiftlerden birisi tanıdık bir yer bularak ikametini aldırıyor. Lisede de böyle ‘sanal adresler’ olacak.”
Eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de geçtiğimiz gün Habertürk’teki köşesinde sahte ikamet sorunları yaşanabileceğine dikkat çekerek şöyle demişti:
“İlkokullarda olduğu gibi, herkes adrese dayalı kayıt sistemine göre yerleştirilirse, Anadolu’nun herhangi bir ilçesindeki başarılı bir öğrencinin suçu veya İstanbul Cağaloğlu’nda oturan başarısız bir öğrencinin ayrıcalığı sorgulanır. Hatta eski yıllardan kalan sahte ikametgâh sorunu vs. çıkar.“
Merkezi sınavlarla ilgili “adaletli mi?” tartışmaları yaşanırken, adrese dayalı sistem de en başta emlak piyasasında hareketlilik ve yükselen fiyatlar ile “sanal adresler” olaylarını eğitimin bir sorunu olarak gündeme taşıyacak gibi görünüyor.
Hehehe, zengin olan gider iyi okul yanında ev tutar. Fakir de çocuğunu kötü okula yazdırır.
Birkaç kişi bir gece uyuyup uyanıp fikrini değiştirir sonra da o fikirle eğitim aniden ve hazırlıksız olarak üç beş yıldır yapılanın tam tersi yönde politikalar uygulamaya başlarsa olacağı bu. Eğitim özerk olmalı. Cumhurbaşkanı veya başbakandan bile emir almamali talim terbiye kurulu.
Fırsat eşitliği nerede? Hem bu kadar servisçi ne olacak?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.