<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaUzaktan çalışma enflasyonu yavaşlatabilir----

Uzaktan çalışma enflasyonu yavaşlatabilir

Uzaktan çalışma enflasyonu yavaşlatabilir
28 Haziran 2022 - 16:01 www.finansingundemi.com

Pandemi süreci uzaktan çalışma gibi kolaylıklar sağlarken pandemi sonrası süreç enflasyon başta olmak üzere birçok zorluğu da beraberinde getirdi. Yapılan bir araştırma ise uzaktan çalışmanın enflasyonu yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Chicago Üniversitesi Becker Freidman Ekonomi Enstitüsü'nün araştırmasına göre, pandemi süreciyle başlayan uzaktan çalışma yönteminin enflasyon üzerinde olumlu etkileri olabilir. GO Banking Rates’ten Vance Cariaga’nın haberine göre, geçen hafta yayınlanan çalışma, uzaktan çalışan kişilerin, iş için ofise gidip gelmek zorunda kalan çalışanlara kıyasla daha düşük ücret artışı talebinde bulanacağını ortaya koyuyor. Daha düşük ücret artışı ise fiyatların yükselmesine olumsuz katkıda bulunan diğer maliyetleri düşüreceğinden enflasyonu dindirmeye yardımcı olabilir.

Yüksek enflasyon, yüksek ücret artışı talebi demek

Araştırmaya göre hızla yükselen enflasyon çalışanların büyük çoğunluğunun daha yüksek ücret artışı talep etmesine neden oluyor. İş gücünde yaşanan arz sıkıntısı da çalışanlara daha yüksek ücret talep etmeleri noktasında pazarlık imkanı veriyor. Çalışan arzında yaşanan bu sıkışma da işverenlerin rekabet edebilmek adına daha yüksek ücret vermek zorunda kalmalarına neden oluyor.

İş gücünde yaşanan arz sıkıntısı çalışanlara daha yüksek ücret talep etmeleri noktasında pazarlık imkanı veriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yayınlanan çalışmada yaşanan fiyat enflasyonunun ücret enflasyonunu yükselttiği ifade ediliyor. Daha yüksek ücret enflasyonu ise normal şartlarda üretim maliyetlerini yükseltiyor ve fiyat enflasyonunu tetikliyor. Çalışmada bu durumun doğal bir sonucu olarak, “Daha yüksek ücretleri yakalama etkisi, enflasyon oranını istenen seviyeye düşürmek için daha sıkı bir para politikası uygulanmasını zorunlu kılacağından resesyon olasılığını da artırıyor” deniliyor.

Uzaktan çalışma, ücret artışı baskısını yumuşatıyor

Ankete katılan şirketlerin yüzde 38’i ücret artışı baskısını daha ılımlı bir hale getirmek için 2021 yılında uzaktan çalışma olanaklarını genişlettiğini ifade ediyor. Şirketlerin yüzde 41’i ise uzaktan çalışma olanaklarını 2022 yılı içinde genişletmeyi planladıklarını belirtiyor.

Uzaktan çalışma insanların bakım ve eve dair masraflarında da azalmaya neden oluyor.

Peki uzaktan çalışma ücret artışı baskısını nasıl yumuşatıyor? Bu durum esas olarak uzaktan çalışma şartlarının çalışanlara sağladığı avantajlardan kaynaklanıyor. Çalışanların işe gidip gelmek için daha az zaman ve para harcamaları bunun en belirgin nedeni olarak öne çıkıyor. Uzaktan çalışma insanların bakım ve eve dair masraflarında da azalmaya neden oluyor. Ayrıca çalışanlar uzaktan çalışma imkanı sayesinde zamanlarını nasıl kullanacakları noktasında daha fazla esnekliğe ve özerkliğe sahip oluyor. Son olarak çalışanlar uzaktan çalışma sayesinde yol masrafları ve trafik stresinden de uzak kalmış oluyor.

Yüzde 1,1 oranında katkı sağlaması bekleniyor

Bu avantajlar nedeniyle uzaktan çalışanlar ücret artış talebinde bulunurken işverenlerine daha makul oranlar sunabiliyor. Uzaktan çalışma sayesinde oluşan bu fark çok büyük olmasa da araştırma sonuçları 2021 yılı Nisan ayından 2022 yılı Mayıs ayına kadar geçen 12 aylık sürede, ücret artışı talebinde yaşanan yumuşamanın genel ücret talebi baskısı üzerinde yüzde 0,9’luk bir rahatlama yarattığını ortaya koyuyor. Beklentileri ise bu oranın gelecek 12 aylık dönemde yüzde 1,1’e çıkması yönünde.

Uzaktan çalışmada yaşanan artış, ankete katılan şirketlerin yaklaşık yüzde 25’inde yarı zamanlı çalışanların daha fazla kullanıldığı, yüzde 20’sinde de bağımsız yüklenicilerin daha fazla kullanıldığını gösteriyor. Ankete katılan şirketlerin yüzde 10’unda ise dönemlik işçi kullanımında artış gözleniyor. Yarı zamanlı, dönemlik ve sözleşmeli çalışanların tam zamanlı çalışanlara kıyasla daha düşük maliyetli olması, genel anlamda işçilik maliyetlerinin de düşmesi anlamına geliyor.

Z Kuşağı uzaktan çalışmayı tercih ediyor

 

İngiltere'de enflasyon beklentisi yılın en düşük seviyesinde

 

Asıl kâbus enflasyon mu resesyon mu?

 

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.29 Haziran 2022 00:36

    ENFLASYON ARZIN DÜŞÜK TALEBİN YÜKSEK OLMASI NEDENİ İLE OLUŞUR ÖRNEK: YETERLİ SAYIDA KİRALIK KONUT ARZI OLMAYAN YERLERDE KİRALAR ARTAR BELEDIYELERİMİZ SOSYAL KONUT YAPIP DÜSÜK GELİRLİLERE KİRAYA VERMEDİĞİNDEN KİRALIK KONUT FİYATLARI ARTACAKTIR BELEDİYELER KIRA GELİRİ YERİNE EMLAK VERGİ GELİRİNİ TERCİH ETMESİ İNSANLARIMIZI PARKLARDA ARAZIDE ÇADIRLARDA KALDIRIMLARDA YATMAYA ZORLAYACAKTIR İÇLERİNDEN BAZILARININ TEPESİ ARTARSA HİÇ İSTENMEYEN VAKALAR DA OLABILIR