Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bir dönemin en güçlü bankaları arasında yer alan Türkiye Emlak Bankası‘nın 2001 krizinden bu yana tasfiye süreci devam ediyor.
Bankanın yönetim kurulu başkanlığı koltuğunda 2003 yılından bu yana son derece deneyimli bir isim, Zeki Sayın oturuyor. Türkiye’de katılım bankacılığı alanındaki çalışmaları ile tanınan, pek çok kamu bankasının yönetiminde bulunan Zeki Sayın, Emlak Bankası’nda ilk kez tasfiye halindeki bir banka için yeni bir ana sözleşme hazırladı. Tasfiyenin daha hızlı reaksiyon almasını sağlayan yeni sözleşme ile genel müdürlük makamı kaldırıldı. Üç kişilik tasfiye kurulu oluşturuldu. Bu sayede tahsilatlar konusunda pratik adımlar atılabildi.
Birkaç rakam vermek gerekirse, 2003 yılında 16 binin üzerindeki borçludan 1,5 milyar dolarlık bir alacak tahsil edilmesi gerekiyordu. Gelinen noktada alacak miktarı 1 milyar TL’ye, borçlu sayısı da 5 bin civarına indirildi. Mevcut alacağın önemli bir kısmını, başka bankalara devredilip tahsil edilemediği için tekrar devralınan borçlar oluşturuyor.
2003’te 272 kişinin çalıştığı bankanın halihazırda 60 çalışanı var. Zeki Sayın, cari harcamaların hiçbirinin alacak anapara ve faizlerden alınmadığını ifade ediyor. Sayın, “Gayrimenkuller konusunda yeni değerlemeler yaptık. Artan rayiç fiyatlar aralığı bize cari harcamalarımızda önemli soluk aldırdı. Devlete anapara ve faiz konusunda kuruşu kuruşuna kaynak aktarımımızı yaptık” diyor.
Emlak Bankası, canlı bir banka olmamasına karşın kârlılığı ile kurumlar vergisinde de ilk 100 arasında yer alıyor. 2014’te sıralamada 91’inci sırada bulunan Banka yönetimi, geçen yılki 33 milyon TL’lik karlılığı ile daha yukarı basamaklara tırmanmayı umuyor.
Zeki Sayın’ın bir kişisel değerlendirmesini de aktaralım. Sayın, “Güvene dayalı bankacılıkta marka oluşturmak kolay değil. Emlak Bankası’nın iyi bir marka değeri var. İleride sektöre aktif olarak döndürülmeli” diyor. Bu konuda da kendisinin çok emek verdiği katılım bankacılığı alanında boy göstermesini öneriyor.
Kaynak-Ekonomist
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.