Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İstatistik Kurumu ve Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyanın en büyük 15'inci dondurma ve buzlu yiyecek ihracatçısı konumunda bulunan Türkiye, Ocak 2012-Haziran 2017 döneminde 68 ülke ve 4 serbest bölgeye 88 bin 366 ton dondurma sattı ve yaklaşık 204 milyon dolarlık döviz geliri sağladı.
Dondurma ihracatından 2012'de 36 milyon 284 bin, 2013'te 38 milyon 275 bin, 2014'te 35 milyon 725 bin, 2015'te 36 milyon 388 bin, 2016'da 34 milyon 788 bin ve bu yılın ilk yarısında 22 milyon 406 bin dolar gelir elde edildi.
Yurt dışına satılan dondurmanın kilogram başına ihracat değeri ise 2,3 dolar olarak hesaplandı.
Lider pazar Irak
Bu dönemde en fazla dondurma ihracatı Irak'a yapıldı. Bu ülkeye 5,5 yılda 48 milyon 29 bin dolar karşılığında 18 bin 360 ton dondurma ihraç edildi.
Kosova 16 milyon 596 bin dolarlık ihracat geliriyle ikinci sırada yer alırken, bu ülkeyi 12 milyon 792 bin dolarla Arnavutluk, 9 milyon 359 bin dolarla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), 7 milyon 642 bin dolarla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve 5 milyon 59 bin dolarla Azerbaycan izledi.
"AB onaylı işletme sayısı artırılmalı"
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu, Avrupa Birliği'nin Türkiye'den süt ve süt ürünleri ithalatında yalnızca onaylı işletmelere izin verdiğini anımsatarak, dondurma ihracatının artması için AB standartlarında üretim yapan, onaylı süt işletmelerinin sayısının artırılması gerektiğini ifade etti.
Dünya genelinde dondurma pazarının 16,6 milyar litrelik hacme ulaştığı bilgisini de veren Sakkaoğlu; Türkiye, Endonezya, Vietnam ve Hindistan'ın dondurma açısından en fazla büyüyen pazarlar olduğunu kaydetti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.