Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2005-2008 yılları arasında, dünyadaki likidite bolluğu nedeniyle çok yüksek çarpanlarla yabancılara satılan Türk bankalarında başlayan ikinci satış dalgası, değerleme tartışmalarını gündeme getirdi. Dexia, 2006’da 3.9 çarpanla satın aldığı Denizbank’ı, geçen hafta 1,33 çarpanla Sberbank’a sattı. Denizbank’ta çarpan, yani bir şirketin defter değerinin kaç katına satıldığını gösteren oran, 2006’daki rakamın üçte birine indi. Citibank 2006’da 2,98 çarpanla aldığı Akbank hisselerini bu yıl, 1,08 çarpanla, EFG Eurobank ise 2006’da 3,68 çarpanla aldığı Eurobank Tekfen’i bu yıl 1.50 çarpanla sattı. Çarpan oranlarındaki düşüşü, mevcut kriz koşulları dikkate alındığında ‘normal’ olarak değerlendiren analistler, yurtdışında birçok bankanın defter değerinin yarısından işlem gördüğüne dikkat çekti.
8 banka değerinin altında
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) piyasa değeri/defter değeri ortalaması 1,42 iken, bu oran bankacılık sektöründe ise 1,20 seviyesinde bulunuyor. İMKB’de işlem gören 8 banka, defter değerinin altında bir fiyatla işlem görüyor. İMKB’de çarpan oranı en yüksek banka 2 ile Denizbank olurken, Denizbank’ı 1,63 ile Halkbank, 1,48 ile Finansbank, 1,45 ile Garanti, 1,31 ile Akbank ve 1,14 ile Yapı Kredi Bankası izliyor. 0,55 çarpanı bulunan Tekstilbank neredeyse defter değerinin yarısı kadar bir fiyattan işlem görürken, bu oran Şekerbank’ta 0,62, Bankasya’da 0,69, Alternatifbank’ta 0,72, Vakıfbank’ta 0,81, Albaraka’da 0,88, TEB’de 0,91 ve Türkiye’nin aktifleri en büyük bankası İş Bankası’nda ise 0,95’te bulunuyor.
Oktay Özdabakoğlu/Radikal
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.