Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklanan Eylül 2024 verilerine göre, sigortalı çalışan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 oranında artarak 25,6 milyona yükseldi.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ise SGK'nın açıkladığı rakamlara dair hesaplama yaptı.
Sigortalı çalışan sayısında yaşanan artışla birlikte Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödenen çalışanların sayısı yüzde 11,2 oranında artarak toplam çalışanlar içindeki payı yüzde 8,1’e çıktı.
Sektörlerde farklı eğilimler gözlendi
Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52,1’ini oluşturan tarım, imalat ve inşaat sektörlerinde istihdam hareketliliği dikkat çekti. Eylül ayında inşaat sektöründe istihdam yüzde 7,3 oranında artış gösterirken, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 2,9 oranında bir yükselme kaydedildi. Öte yandan, imalat sektöründeki istihdam yüzde 1,3 oranında azaldı. Ayrıca, son üç aydır tarım sektöründe de istihdam daralmalarının devam ettiği gözlemlendi.
Hizmet sektörlerinde büyüme dikkat çekiyor
Hizmet sektörlerinde istihdam değişimleri çeşitlilik gösterdi. Gayrimenkul sektöründe yıl genelinde düşüş yaşanırken, uluslararası örgütler ve temsilcilik faaliyetlerinde yüzde 6 oranında bir gerileme oldu. Buna karşın, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde yüzde 7,6, eğitim sektöründe yüzde 3,9, insan sağlığı ve sosyal hizmetlerde yüzde 11,6 oranında artış kaydedildi.
Deprem bölgesinde iş yeri sayıları artışta
Eylül ayında iş yeri sayılarında en fazla artış İstanbul’da gerçekleşirken, deprem bölgelerindeki büyüme oranları dikkat çekti. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde iş yeri sayılarında yüksek oranlı artışlar gözlendi. Özellikle Adıyaman’da yüzde 37,4 oranında artış kaydedildi.
İstihdam büyük ölçekli işletmelere kayıyor
2024 genelindeki verilere bakıldığında, büyük ölçekli işletmelerde istihdam payının yüzde 4,5 oranında arttığı, mikro işletmelerin istihdam payının ise gerilediği görüldü. Büyük işletmeler toplam istihdamın yüzde 22,2’sini oluştururken, mikro işletmeler yüzde 29,6’lık oranla ilk sırada yer aldı. Bu veriler, sektörel eğilimlerin yanı sıra ekonomik dinamiklerin bölgesel ve işletme ölçeğinde farklılaştığını ortaya koyuyor.
Türkiye'de doğan girişimlerin istihdamdaki payı geriledi
Bakan Işıkhan'dan istihdam açıklaması: Tarihimizin en yüksek seviyesinde
İstihdam endeksi yüzde 3 arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.