Yazdır

TEPAV'dan istihdam raporu: Hangi sektör, ne durumda?

Tarih: 23 Aralık 2024 - 12:47

İstihdam değişimlerinin farklı sektörlerde çeşitlilik gösterdiğini vurgulayan TEPAV, tarım, imalat ve inşaat sektörlerinde yaşanan hareketliliğe değindi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklanan Eylül 2024 verilerine göre, sigortalı çalışan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 oranında artarak 25,6 milyona yükseldi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ise SGK'nın açıkladığı rakamlara dair hesaplama yaptı.

Sigortalı çalışan sayısında yaşanan artışla birlikte Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödenen çalışanların sayısı yüzde 11,2 oranında artarak toplam çalışanlar içindeki payı yüzde 8,1’e çıktı.

Sektörlerde farklı eğilimler gözlendi

Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52,1’ini oluşturan tarım, imalat ve inşaat sektörlerinde istihdam hareketliliği dikkat çekti. Eylül ayında inşaat sektöründe istihdam yüzde 7,3 oranında artış gösterirken, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 2,9 oranında bir yükselme kaydedildi. Öte yandan, imalat sektöründeki istihdam yüzde 1,3 oranında azaldı. Ayrıca, son üç aydır tarım sektöründe de istihdam daralmalarının devam ettiği gözlemlendi.

Hizmet sektörlerinde büyüme dikkat çekiyor

Hizmet sektörlerinde istihdam değişimleri çeşitlilik gösterdi. Gayrimenkul sektöründe yıl genelinde düşüş yaşanırken, uluslararası örgütler ve temsilcilik faaliyetlerinde yüzde 6 oranında bir gerileme oldu. Buna karşın, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde yüzde 7,6, eğitim sektöründe yüzde 3,9, insan sağlığı ve sosyal hizmetlerde yüzde 11,6 oranında artış kaydedildi.

Deprem bölgesinde iş yeri sayıları artışta

Eylül ayında iş yeri sayılarında en fazla artış İstanbul’da gerçekleşirken, deprem bölgelerindeki büyüme oranları dikkat çekti. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde iş yeri sayılarında yüksek oranlı artışlar gözlendi. Özellikle Adıyaman’da yüzde 37,4 oranında artış kaydedildi.

İstihdam büyük ölçekli işletmelere kayıyor

2024 genelindeki verilere bakıldığında, büyük ölçekli işletmelerde istihdam payının yüzde 4,5 oranında arttığı, mikro işletmelerin istihdam payının ise gerilediği görüldü. Büyük işletmeler toplam istihdamın yüzde 22,2’sini oluştururken, mikro işletmeler yüzde 29,6’lık oranla ilk sırada yer aldı. Bu veriler, sektörel eğilimlerin yanı sıra ekonomik dinamiklerin bölgesel ve işletme ölçeğinde farklılaştığını ortaya koyuyor.

Türkiye'de doğan girişimlerin istihdamdaki payı gerilediTürkiye'de doğan girişimlerin istihdamdaki payı geriledi

 

Bakan Işıkhan'dan istihdam açıklaması: Tarihimizin en yüksek seviyesindeBakan Işıkhan'dan istihdam açıklaması: Tarihimizin en yüksek seviyesinde

 

İstihdam endeksi yüzde 3 arttıİstihdam endeksi yüzde 3 arttı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/tepavdan-istihdam-raporu-hangi-sektor-ne-durumda/1834361