Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Önce kredi kartlarına taksit sayısında artışlar öngören düzenleme getirildi. Ardından da mortgage kredilerinde zorunlu peşinat oranı yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşürüldü. Bireysel krediler için de vade süresi 12 ay daha uzatıldı.
İkinci hamlede Kredi Garanti Fonunun mali gücü artırıldı. Yeni eklenen sermaye ile Kredi Garanti Fonu'ndan yararlanabilecek KOBİ sınıfına giren şirket sayısının artması hedefleniyor. Bankacılar, yeni düzenlemelerin özellikle KOBİ'lerin krediye ulaşmalarını kolaylaştıracağını ve mevcut sıkıntılarını bir miktar azaltabileceğini söylüyor.
Son olarak da kredi teminatı olarak tarladaki ürünün, patent hakkı gibi telif haklarının kabul edilmesine ilişkin düzenleme yapıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu düzenleme için “Reform” tanımlaması yaptı.
Bankacılar ise aynı fikirde değil.
Bir bankanın genel müdürü, "Söz konusu düzenlemelerin yapılmasını olumlu buluyoruz ama reform demekte zorlanıyorum" diyor. Teminatlar önemli olsa da şirketin bilançosunun daha önemli olduğunu belirten aynı bankacı, "Şirketin bilançosu iyi değilse, tarladaki ürüne güvenerek kim kredi açabilir ki?" sorusunu yöneltiyor.
Bir başka bankacı da reform konusunda benzer fikirleri savunuyor. Adını vermek istemeyen bankacıya göre, reform olabilmesi için yeni düzenlemelere ihtiyaç var. Nasıl mı? Birinci koşul, lisanslı depoculuk uygulamasının yaygınlaşması. Bankacı, "0 malın satılabilir, teminat olabilecek bir değere sahip, güvenli bir yerde olması gerekiyor, ikincisi de bir sorun oluşur ve o teminatı nakit hale getirmek gerekirse, bunun sürecinin kısaltılması gerekiyor" diyerek koşullarını sıralıyor. (Ekonomist Dergisi)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.