Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de tasarruf oranı düşüşe geçti. Hayatın ülkemizde aşırı derecede pahalı olması tasarruf yerine insanları geçim derdine düşürüyor.
Milliyet yazarı Yaman Törüner konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:
1990’lar boyunca yüzde 20’ler düzeyinde seyreden tasarruf oranımız, daha sonra hızla düşerek yüzde 13 - 14 düzeyine kadar geriledi. Bu önemli düşüş, makroekonomik endişeleri artırırken, düşüşe çareler üretilmeye çalışıldı.
Düşük tasarruf oranları, ekonomi bakanları seviyesinde bile dile getirilerek, ülke notumuzun düşürülmesinin nedenleri arasında yer aldı.
Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar adlı hakemli dergide yer alan Mevlüt Tatlıyer’in araştırmasına göre; hesaplanan ülke tasarruf oranı, basitçe milli gelirin yatırım harcamasına ayrılan kısmını ifade ediyor. Yani, tamamen “harcamadan” oluşuyor. Üstelik, bu hesaplama şeklinde, halkın ve kurumsal kişilerin tasarruf oranı ayrılamıyor.
Nasıl hesaplanıyor?
Türkiye’de tasarruf oranı hesaplanması, Kalkınma Bakanlığı tarafından gerçekleştiriliyor. Bu hesaplamada önce Gayri Safi Milli Harcanabilir Gelir’den (GSMHG) kamu gelir ve harcaması düşülerek, özel gelir ve harcama rakamları bulunuyor. Özel harcama rakamları da, tüketim ve yatırım harcamaları olarak ayrıştırılıyor.
Görüldüğü gibi, özel tasarruf oranı, doğrudan değil “iki artığın farkı” şeklinde hesaplanabiliyor. Devlet faktörünün işin içine girmesi, vergi ve sosyal kesintiler kanalıyla, bireysel gelir harcamaları üzerinde doğrudan etkili olduğundan, özel tasarruf oranının hesaplanmasını saptırıyor.
Diğer bir hesaplama dar boğazı da, yatırım harcamaları haricindeki, tüm harcamaların, tüketim harcaması sınıfına sokulması. Bu anlamda eğitim, sağlık ve Ar-Ge harcamaları, tüketim harcaması kabul ediliyor. Oysa, birçok ülkede artık bu harcamalar, “tasarruf oranı içinde” kabul ediliyor. Böylece tasarruf oranı 7-8 puan artıyor. Bu ülkeler arasında, İngiltere ve Yeni Zelanda var. ABD, Kanada, Finlandiya, İsveç, ve Güney Afrika’da da, bu biçimde hesaplama başlıyor. Bizim de tasarruf oranını hesaplarken, “geniş anlamlı” bir hesaplanmaya gitmemiz gerekiyor.
Ülke tasarruf oranı
Kişisel tasarruf oranı, bir kişinin gelirinin harcamadığı bölümünün toplam gelirine oranına karşılık gelirken; ülke bazında tasarruf oranı GSMHG’nin tüketime harcanmayan; başka bir deyişle, yatırım yapılan kısmının GSMHG’deki oranına karşılık gelir. Yani, makro ölçekte hesaplanan tasarruf oranı, Milli Gelir’in harcanmayan kısmına karşılık gelmemektedir. Makro ölçekte hesaplanan tasarruf oranı, Milli Gelir’in yatırım yapılan kısmına karşılık gelmekte ve yine, tamamen harcamalardan oluşmaktadır. Yani, ortada bir ölçüm problemi bulunmaktadır.
Tasarrufun seyri...
Kalkınma Bakanlığı’ndan alınan aşağıdaki tabloda, ülke tasarruf oranının tarihsel seyri görülüyor.
Görülmektedir ki, genel olarak benzer bir seyir izleyen özel ve toplam tasarruf oranları 1998-2004 döneminde önce ayrışmış; daha sonra ise, yakınlaşmıştır.
Yarın devam edeceğim.
Merhaba. Ben bu yazıya temel teşkil eden makalenin yazarıyım. Yazının, "hayatın pahalılaşması" veya "tüketicilerin tasarruf edecek imkan bulamaması" temalarıyla uzaktan yakından, hiçbir bir alakası bulunmuyor. Selamlar...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.