<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSpor Kulüpleri zarar makinesi----

Spor Kulüpleri zarar makinesi

Spor Kulüpleri zarar makinesi
18 Kasım 2018 - 08:28 www.finansingundemi.com

Dört büyük futbol kulübünün 4.4 milyar TL’lik varlığı kadar kısa vadeli borcu, gelirlerinin 3 katı toplam borcu ve 852 milyon zararı var. Yatırımcının zararı ise katlanıyor. Peki ekonomi cephesinden bakıldığında sporun geleceği aydınlık mı?

Son iki yıldır sürekli gerileyen borsadaki spor endeksi 2017’de dolar bazında yüzde 14.8, 2018’de yüzde 67 değer kaybetti. Bu büyük değer kaybı, kulüp hisselerine yatırım yapanlar açısından kâbus gibi. Borsa endeksinin çok üzerinde gerçekleşen bu kayıplar, aslında kulüplerin mali performanslarının bir yansıması.

Spor kulüpleri piyasa değerlerinin de üzerinde borçlanmış durumda. Türkiye Sermaye piyasaları Birliği’nin (TSPB) düzenlediği Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin “Sporun Geleceği Aydınlık mı?” panelinde sektörün durumu tartışılırken, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, bu tablonun değişmesi için baştan aşağı her şeyin değişmesi gerektiğini söyledi. Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman ise kulüplerin ekonomik durumlarının düzelmesi noktasında devlet ve bankaların önemine değinerek: “Borç yapılandırılmasında siz nefes alabiliyorsunuz. Borç yapılanmasına paralel bütçe ve kulüplerin neyi nasıl harcayabileceği bir yapının ortaya konması lazım. Sadece borç yapılandırılması yaparsanız 6 ay sonra başa dönersiniz” diyor.

Toleranslar azalmalı

Bugüne gelinmesinde toleranslı davranılmasının etkisi olduğu ortada. Kulüplerin mevcut bilançoları ile aldıkları banka kredileri göz önünde bulundurulduğunda bankaların da toleranslı davranmalarının sektörde borçlanma ile yatırımın önünü açtığını görüyoruz. Sektör açısından en büyük sorun kısa vadeli yükümlülüklerin çok yüksek olması ve ödenen faizler.

4 büyük kulübün 4.4 milyar TL toplam varlığı bulunurken, 7.4 milyar TL borcu bulunuyor. Bu borçların 4 milyar TL’si kısa vadeli ve 4 büyük kulübün aktif büyüklüğü kadar. Son açıklanan bilançoya göre zarar ise 832 milyon TL.

‘Spora’ özel değil

Spor Kulüplerinin içerisinde bulunduğu durum aslında birçok özel sektörün yaşadığı sarmal. Büyümek için aşırı borçlanmaya giden, bunu da döviz kredileri ile yapan şirketler, kurun artışı ile konkordato ilan etmeye başladı. Şirketlerin ucuz olması nedeni ile döviz kredilerine yönelmeleri, tahmin edilemeyen bir kur artışı karşısında şok maliyetlerle karşılaşmalarına neden oldu. TL geliri olup, döviz kredisi alan şirketler, döviz kredisi alarak yurt içerisine vadeli satış yapan şirketler toparlanmakta zorlandı.

YABANCIDAN GÜÇLÜ ALIM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık menkul kıymet istatistikleri açıklandı. Buna göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 9 Kasım haftasında net 151,4 milyon dolarlık hisse senedi, 447,9 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve 28 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri (ŞBS) aldı. Merkez Bankası’nın verilerine göre, yabancılar geçen hafta net 599 milyon dolarlık menkul kıymet aldı.

Halk dolar alıyor

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 9 Kasım haftasında 676 milyon dolar arttı. Merkez Bankası tarafından Perşembe günü yayınlanan haftalık bilgilere göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı aynı dönemde altın hariç 484 milyon dolar arttı. Öte yandan TCMB’nin Kasım ayı beklenti anketine göre 12 aylık enflasyon beklentisi yüzde 17.03’ten yüzde 17.38’e yükseldi. Enflasyondaki artış beklentisinin sınırlı olması dikkat çekiyor.

Dolar kuru yerli yatırımcıların almasına rağmen düşüşünü sürdürüyor. Dolar/TL için yabancı raporlarda uzun vadeli düşüş eğilimini sürdürüyor yorumlarını görmeye devam ediyoruz. Hazine yılbaşından bu yana yurtdışı piyasalardan 7,7 milyar TL borçlandı.

Maliyetler arttı

Türkiye’nin toplam borç stoğu, 456,9 milyar dolar. Bunun 139 milyar dolarını kamu, 317 milyar dolarını ise özel sektör borcu oluşturuyor. 2017 yılından bu yana toplam borcun yüzde 30’u kamuya, yüzde 70’i ise özel sektöre ait. Türkiye’nin borçlarının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı 2010 yılında yüzde 37 seviyesinde iken bugün yüzde 51 seviyesinde. Dolar kurunda ve faizlerde yaşanan yükseliş borçlanma maliyetlerini artırdı. Şirketler de bununla baş etmekte zorlanıyor. Kontrolsüz büyüme, borç sarmalında şirketlerin dönmelerine neden oluyor.  Zeynep Aktaş / Milliyet

 

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakan kara 19 Kasım 2018 09:34

    1yılda bjk hissesinde halkın %75zararı oldu birdaha spor yatırım yaparmı bu halk dolarda kalsa 2katıydı herşey fikret orman hala masal anlatıyor

  • Emre19 Kasım 2018 00:54

    Batsalar da kurtulsak.

  • Gs Yönetim Kurul Üyesi18 Kasım 2018 19:57

    Batan batar kardeşim sizene dernekler var bu ülkede derneklere kimsenin gücü yetmez. Sportifler derneklerindir.

  • salim18 Kasım 2018 19:43

    Halkın aldığı dolarlara el konulmalı,,vatana ihanet bu.

  • baturayersin18 Kasım 2018 12:47

    yakında büyük kulüplerini satışını duyarsanız şaşırmayın hepsi batmış

  • KILIÇ18 Kasım 2018 10:09

    BAŞKANLARIMIZ BORÇ YAPMAYA ALIŞMIŞ EKENOMİDEN ANLAYAN HOCALARIMIZDAN DERS ALMALI GELİR GETİRİCİ ADIMLAR ATMALI ,ŞOV YAPMA ZAMNI MAZİDE KALMIŞDIR BU ALIŞKANLIKTAN ÇIKMALI KULÜPERİMİZİ EKENOMİK YÖNDEN ŞAHA KALDIRACAK BAŞKANLAR GÖREV ALMALI.

  • Recai18 Kasım 2018 09:31

    Dün milli maç vardı konyada. Sonucunu bilen var mı?

  • Dengi18 Kasım 2018 13:33

    2 0 sanırım

  • doğru18 Kasım 2018 09:09

    başarının sıfır olduğu ,bu kadar borca rağmen futbolcuların ,teknik direktörlerin milyonlar kazandığı ,devleti yönetenlerin bu soygunu seyrettiği dünyada başka ülke yoktur...