Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomi yazarı Deniz Gökçe, yurt dışında son dönemde gerçekleşen seçimleri masaya yatırdı. İşte Deniz Gökçe'nin Akşam'daki köşe yazısı:
ABD’nin 8 Kasım tarihindeki seçimlerinden hemen önce, 6 Kasım'da Bulgaristan Ve Moldova seçimleri gerçekleşti. Bulgaristan seçimleri iki kademeli yapılır ve bu sefer, yani 2016 seçimlerinde ikinci kademede, 13 Kasım tarihinde, 'Rumen Radev' Başkan olarak seçildi. Radev Bulgaristan Hava Kuvvetlerinin eski komutanı ve NATO Pilotu da olan bir generaldi ve hiçbir partiyi temsil etmiyordu. Radev’in Yardımcısı olarak da, bir Avrupa Birliği Parlamenteri olan İliana Yotova seçildi. Birinci turda 973 bin oy ile yüzde 57.47 pay alan Radev, ikinci turda 2.04 milyon kişinin oyu ile, yüzde 59.35 düzeyinde oy aldı. Rakibi ise 1.25 milyon kişinin oyu ile oyların sadece yüzde 36.16 kadarını alabildi. Daha önceki Bulgaristan Başkanı Rosen Plevneliev ise, zaten Mayıs 2016 tarihinde, bu seçime girmeyeceğini açıklamıştı.
Bulgaristan geçen hafta sonunda seçimi olan tek ülke de değildi. Moldova seçimlerini de Rusya taraftarı Sosyalist Parti'nin Başkanı Igor Dodon yüzde 52.2 oy ile kazandı. Dodon etnik Rusların oturduğu Gagauzia’da sevinçle karşılandı. Dodon Rusya ile ilişkilerini iyi sürdürmek niyetinde ama, 2014 yılında Moldova Avrupa Birliği ile bir anlaşma yaptıktan sonra, Rusya popüler ithalatı olan Moldova şarabı ve meyve ve sebzeye, ticaret yasağı koymuştu. Moldova’daki Hükümet Başkanı Başbakan Pavel Filip ise yeni Başkan ve de Hükümetin işbirliği içinde olması gerektiğini ve de AB ile entegrasyondan da geri dönülemeyeceğini çok vurgulayan bir konuşma yaptı.
Batıda Bulgaristan ve Moldova seçimlerinden sonra her iki ülkede de Rusya taraftarı Başkan seçilmesi ise çok ilgi çekti. ABD’de Trump’ın Rusya ile dost görünmesi, Doğu Avrupa’da, Batı taraftarı olma arzusunun zayıflaması Rusya ile daha iyi ilişkiler arzusunu da kuvvetlendirdi, iyice gündeme getirdi. Trump’ın Rusya ile yakın dost gibi görünmesi, Vladimir Putin’in de Batı’nın, Kırım’a el koyması nedeni ile Rusya’ya karşı aldığı önlemlerin, Trump sonrasında kaldırılmasının mümkün olabileceği ümidi de var gibi.
Zaten Bulgaristan Rusya’ya hep yakındı. Moldova ise eski bir Rus Cumhuriyeti idi. Bu nedenle Rusyaya yakın durmaları normal. Ama devam edip etmeyeceği veya dozu tesbit edilemeyen esas konu “ Trump’ın Rusya sempatisinin ne kadar ciddi olabileceği ve ne kadar sürebileceği!”
Bakalım, örneğin Fransa seçimlerinde, ne olacak?
Yıllarca ekonomist diye kendinizi iyi sattiniz elitlere.Cok da umrunuzda ya vatandaş siz ve sizin gibiler basda milli takımın karabasani defolun gidin güzel memleketimizdennnnnnnnnnnnnn.Bu arada bu adam ne söylemişse tersi çıkmıştır.90 yıllardaki konuşmalarına bakın yavs
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.