Yazdır

Seçim kolay da geçim nasıl?

Tarih: 20 Kasım 2016 - 09:41

Ekonomi yazarı Deniz Gökçe, son dönemde gerçekleşen seçimleri değerlendirdi...

Ekonomi yazarı Deniz Gökçe, yurt dışında son dönemde gerçekleşen seçimleri masaya yatırdı. İşte Deniz Gökçe'nin Akşam'daki köşe yazısı:

ABD’nin 8 Kasım tarihindeki seçimlerinden hemen önce, 6 Kasım'da Bulgaristan Ve Moldova seçimleri gerçekleşti. Bulgaristan seçimleri iki kademeli yapılır ve bu sefer, yani 2016 seçimlerinde ikinci kademede, 13 Kasım tarihinde, 'Rumen Radev' Başkan olarak seçildi. Radev Bulgaristan Hava Kuvvetlerinin eski komutanı ve NATO Pilotu da olan bir generaldi ve hiçbir partiyi temsil etmiyordu. Radev’in Yardımcısı olarak da, bir Avrupa Birliği Parlamenteri olan İliana Yotova seçildi. Birinci turda 973 bin oy ile yüzde 57.47 pay alan Radev, ikinci turda 2.04 milyon kişinin oyu ile, yüzde 59.35 düzeyinde oy aldı. Rakibi ise 1.25 milyon kişinin oyu ile oyların sadece yüzde 36.16 kadarını alabildi. Daha önceki Bulgaristan Başkanı Rosen Plevneliev ise, zaten Mayıs 2016 tarihinde, bu seçime girmeyeceğini açıklamıştı.

Bulgaristan geçen hafta sonunda seçimi olan tek ülke de değildi. Moldova seçimlerini de Rusya taraftarı Sosyalist Parti'nin Başkanı Igor Dodon yüzde 52.2 oy ile kazandı. Dodon etnik Rusların oturduğu Gagauzia’da sevinçle karşılandı. Dodon Rusya ile ilişkilerini iyi sürdürmek niyetinde ama, 2014 yılında Moldova Avrupa Birliği ile bir anlaşma yaptıktan sonra, Rusya popüler ithalatı olan Moldova şarabı ve meyve ve sebzeye, ticaret yasağı koymuştu. Moldova’daki Hükümet Başkanı Başbakan Pavel Filip ise yeni Başkan ve de Hükümetin işbirliği içinde olması gerektiğini ve de AB ile entegrasyondan da geri dönülemeyeceğini çok vurgulayan bir konuşma yaptı.

Batıda Bulgaristan ve Moldova seçimlerinden sonra her iki ülkede de Rusya taraftarı Başkan seçilmesi ise çok ilgi çekti. ABD’de Trump’ın Rusya ile dost görünmesi, Doğu Avrupa’da, Batı taraftarı olma arzusunun zayıflaması Rusya ile daha iyi ilişkiler arzusunu da kuvvetlendirdi, iyice gündeme getirdi. Trump’ın Rusya ile yakın dost gibi görünmesi, Vladimir Putin’in de Batı’nın, Kırım’a el koyması nedeni ile Rusya’ya karşı aldığı önlemlerin, Trump sonrasında kaldırılmasının mümkün olabileceği ümidi de var gibi.

Zaten Bulgaristan Rusya’ya hep yakındı. Moldova ise eski bir Rus Cumhuriyeti idi. Bu nedenle Rusyaya yakın durmaları normal. Ama devam edip etmeyeceği veya dozu tesbit edilemeyen esas konu “ Trump’ın Rusya sempatisinin ne kadar ciddi olabileceği ve ne kadar sürebileceği!”

Bakalım, örneğin Fransa seçimlerinde, ne olacak?

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/secim-kolay-da-gecim-nasil/1139124