Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’nin savunma sanayi projeleri hızla tamamlanıyor. Aralarında cirit füzesinin de bulunduğu bazı ürünlerin ihracatı da başladı. Ancak platform ve sistemlerin birlikte olduğu daha pahalı ürünlerin ihracat potansiyeli bulunan ülkelerden kredili olarak alınması talep ediliyor. Üstelik rakip ülkeler bu tür kredi teklifleriyle Türkiye’ye karşı rekabet avantajı elde ediyor. Türkiye bu konuda Eximbank ile bir program geliştirdi ancak bu yeterli görülmedi.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile Eximbank arasında 2013’te, ülke alıcı kredisi açılması yönünde bir protokol imzalanmıştı. Kapsamı ve limitleri nedeniyle çok yoğun kullanılamayan bu modelin geliştirilmesine yönelik şimdi yeni bir çalışma başlatıldı. Yeni modelin Eximbank ile mi yoksa başka bir kurumsal yapıyla mı gerçekleştirileceğine yönelik bilgi verilmezken, Eximbank dışında bir kurumsal yapının da önü açık bırakıldı.
Somut kriterler dikkate alınacak
SSM ihracat planına göre, Türkiye’nin olası satış yapabileceği ülkelerde sıklıkla alıcı kredisi kullanma talebi geliyor. Başta ABD olmak üzere, güçlü ihracatçı ülkeler, kendi ürünlerinin tercih edilmesi halinde karşı tarafa kredi açma yoluna gidebiliyor. Bu krediler genellikle uzun vade ve belirli bir süre ödemesiz olabiliyor. Bu yolla ürünler rekabetçi hale gelirken, ihracatçı firma ise bedelini kendi ülkesinin kurumsal yapısı içinde daha hızlı tahsil edebiliyor.
Stratejik planda, bu türden bir mekanizmanın geliştirilmesi için yeni bir model oluşturulması kararlaştırıldı. Buna göre bu türden bir kredi mekanizmasının oluşturulması için Türkiye ve dünya örnekleri incelenecek. İlgili bütün kurum ve kuruluşların katılımıyla da yeni bir model tasarlanacak.
Yeni model çalışmasını SSM koordine edecek. Hangi tür ürünlere bu türden alıcı kredisi uygulanacağına ise ürünlerin net ihracat oluşturması, yetenek kazanımı, istihdam vb. somut kriterlerle karar verilecek. Bu kriterlerin değerlendirilmesi için model de hazırlanacak. Ayrıca kredi talep eden ülkelerin değerlendirilmesi için kriterler oluşturulacak. (Dünya / Mehmet Kaya)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.