Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya'da ekonomi cephesinden "iyi haberler" gelmeye devam ediyor. Son dönemde, gelişmekte olan ülkeler içinde "en istikrarlı" olarak görülen ve yurtdışı borçlanmalarında devlet tahvillerine rekor ilgi yaşanan Rusya, şimdi de sürekli artan altın ve döviz rezervleri ile güven vermeye devam ediyor.
Açıklnan son resmi verilere göre, Rusya Merkez Bankası'nın rezervlerine, 21-28 Haziran haftasında bir önceki haftaya kıyasla yüzde 1,4 artışla 6,9 milyar ruble daha eklendi.
Bu durumda dolar bazında altın ve döviz rezervlerinin toplamı 517,1 milyar dolara ulaştı.
Rezerv artışında son devlet tahvili satışlarının ve devlet bütçesi için piyasadan satın alınan dövizlerin etkili olduğu açıklandı.
Rusya Merkez Bankası 517 milyar doların üzerinde rezervi en son yaklaşık 6 yıl önce, 2103 haziranında görmüştü.
14 Haziran 2013'te rezervleri 519,4 milyar dolardı.
2014'te Kırım'ın ihlali ile başlayan yaptırım sürecinde petrol fiyatlarının da düşmesi ile Rusya'nın rezervleri erimeye başlamıştı. Ancak son dönemde yeniden artış sağlandı. Rusya'nın dolardan uzaklaşıp fiyatların düşük olduğu dönemde hızla altın satın almaya başlaması da, rezervlerin bugünkü yüksek seviyeye çıkmasında önemli bir faktör sayılıyor. Batı basınında "Putin'in altına yatırım stratejisi tuttu" yorumları yer alıyor.
7 Haziran 2019 tarihinde rezervler 502,7 milyar dolardı. O tarihten beri sürekli bir artış sağlandı.
Rusya Merkez Bankası’nın altın ve döviz rezervleri 2018 yılında yüzde 8,3 artarak 468,5 milyar doları bulmuştu.
Döviz, altın, IMF rezerv pozisyonu ve diğer rezerv varlıklardan oluşan uluslararası rezervler, ağustos 2008'de Gürcistan ile savaş başlamadan önce tarihi zirvesi olan 598 milyar doları görmüştü. Petrol fiyatlarının yüksek seyir etmesi durumunda Rusya'nın bu "rekor düzeye" yeniden yaklaşabileceği vurgulanıyor.
Ancak bir yandan rezervler hızla artarken diğer yandan hükümetin sıkı para politikasını sürdürmesi, piyasalarda bu kararı dopru ve yanlı bulanlar arasında kamplaşma yaratıyor. Putin ve yakın ekibi, "zor günlere karşı sıkı para, faiz, kredi politikalarının korunması"ndan yana ağır basarken, diğer yandan büyümenin artması, iç talebin canlanması için muslukların açılmasını isteyenler de bastırıyor. Bu bağlamda piyasalara ve reel sektöresoluk aldırmak için faizlerde indirime gidilmesi gündemde. (turkrus.com)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.