Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Lirası varlıklar dip seviyelerde. Yabancıların fonlar Türkiye’yi yakından takip ediyor. “Yabancıların gözü Türkiye’de çünkü çok ucuzuz” diyor ESG Turkey Sürdürülebilirlik kurucusu Dr. Cenk Türker.
Bir dolara banka hissesi alınabildiğini belirtiyor. Verilere baktığımızda BIST 100 Endeksine dahil 100 hisse senedinin 53’ü bir doların altında işlem görüyor.
Öyle ki bunların beş tanesi piyasa değeri en yüksek 20 şirket arasında yer alıyor. Son dönemde gerçekleştirilen büyük halka arzlardaki güçlü şirketlerin hisselerinin dahi halka arz fiyatının altına gerilediği görülüyor. Standard Ünlü Murahhas Üyesi Atilla Köksal ise yatırımcılar açısından Borsa İstanbul’da değerlendirilebilecek ciddi fırsatların olduğunu vurguluyor.
Para girişinin artması şart
Gelinen kilit nokta ise yeni sermaye girişleri. Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notu yok. Böyle bir durumda yabancıların ve yerli yatırımcıların gözü Türkiye’nin risk primine dönüyor. Kredi risk primi önemli bir gösterge. Verilere baktığımızda ağustos ayında 566 seviyesinde olan risk priminde ciddi bir gerileme yaşandığı gözleniyor.
Risk primi 368’li seviyelere geriledi. Bu da yatırımcı algısında belli bir düzelmeyi getirdi. Ancak fon girişini sağlayacak 150’li seviyelerin hâlâ çok üzerinde olduğumuz da göz ardı edilmemeli.
İstikrarlı getiri beklentisi
Borsanın ucuz olması yabancı girişi için elbette tek başına bir kriter değil. İstikrarlı ve sürdürülebilir bir getiri potansiyelinin yabancı akışını güçlendirebileceğini dile getiren ekonomist Murat Sağman ise yabancıların tamamen güven veren bağımsız bir hukuk ve gelişmiş bir demokrasi ilkesini önemsediğini belirtiyor. Sağman, bunun güçlü işlediğini gördükleri her adımda çok daha hızlı yabancı girişlerin olabileceğini ve Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler içerisinde hikâyesi ile ayrışacağını dile getiriyor.
Yabancılar satış eğiliminde
Yabancı yatırımcı 7 Aralık haftasında hisse senetlerinde 67 milyon dolar, tahvilde ise 177 milyon dolarlık satış yaptı. Toplam 245 milyon dolarlık satış yapan yabancıların 2018 yılının tamamında hisse senedinde 1 milyar dolarlık satış yaparken 626 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcı en son 2015 yılında hisse senedinde 2 milyar dolar, tahvilde ise 7 milyar dolarlık satış gerçekleştirmişti.
Yerliler TL’ye neden geçmiyor?
Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 158 milyar dolar seviyesinde. Bu rakam yıl içerisinde en düşük ağustos sonrası 7 Eylül’de 150 milyar dolara kadar indi. Sonra tekrar 160 milyar dolara dayandı. Özel sektör şirketlerinin döviz borçları yüksek. Dönemsel kur şokları, enflasyondaki yüksek seyir dövize yönelik beklentiyi güçlü tutuyor.
Enflasyonda iyileşme sağlanırsa...
TL varlıkların fiyat hareketleri incelendiğinde ağustos ayındaki kur şoku sonrası ciddi bir düzeltme yaşandığı ancak buna rağmen kırılganlığın hâlâ devam ettiği görülüyor. Buradaki ana vurgu ise enflasyon. Enflasyonda bir düzelme ve bunun bir aşağı trend izlemeye başlaması TL varlıklara bakışı değiştirir. 2019’un ilk yarısı zorlu geçecek. Seçime kadar piyasalarda canlı seyrin devam ettiğini görebiliriz. Küresel gelişmelerin de etkisiyle dalgalanma yaşanmaması, ekonomik verilerdeki düzelmeye bağlı olarak faiz indirimlerini getirebilir.
KARARLILIĞIN ÖNEMİ
Merkez Bankası’nın 13 Aralık toplantısı geride kaldı. Toplantı sonrası yapılan değerlendirmeler satır aralarına işaret ediyor. Bunlardan biri de Rabobank’ın analizi. Kurum, Merkez’in faiz kararında para politikası metninden sıkı para politikası konusunda “kararlılıkla” ifadesini kaldırmasına dikkat çekiyor. “Enflasyonda da düşüş var, Merkez beklentiden daha hızlı şekilde erken Faiz indirimine gidebilir” yorumunu yapıyor.
TL’yi destekleyen en önemli çıpa hâlâ alternatif olarak yüksek faizlerin varlığı olduğu için kurum uzmanlarının böyle düşünmeleri normal. Merkez fiyat istikrarı ve enflasyon konusundaki gelişmelere vurguda bulunmasına rağmen “kararlılıkla” ifadesinin metinden çıkması farklı yorumların da ortaya çıkmasına neden oluyor.
Bu da kırılganlığın ne kadar yüksek olduğunu ve her fırsatta bunun ısrarla ve yeniden tekrarlanmasının önemli olduğunu gösteriyor. Merkez, “Fiyat istikrarı doğrultusunda bütün araçlar kullanılmaya devam edecek. Enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” dedi. Merkez’in bu ifadesine rağmen kararlılık ifadesinin çıkarılması satır aralarındaki ayrıntıların önemini bir kez daha çiziyor. Zeynep Aktaş / Milliyet
burasi tam kahvahavne dedikodusu,oncelikle kanunlar konun olmadiktan kere tarafsiz denetim olmadiktan kere ve daha onemlisi sosyal devlet dedigin vatandasinin haklarini hakiyla korumadiktan sonra ,,sozde kumar yasak TC nin heryeri herseyi kumar.durustluk hak hukuk adalet hicbirsey arama ,tam bir vurgun yeri.imkani olan hicbirsey yok amma imkansiz olan hicbirseyde yok.paran varmi hersey senin hak hukuk adalet hepsi viz gelir,haa abedi dunyayi dusunmeyenler icin sozde deyil ozde....
Bir yıldır migros ta eşiriz ceo 30 liradan mal geçirdi dönüp toplami yorda kağıt 13 TL'yi gördü üstüne zarar acıklıladi kocaman migros şimdi siz çık mis borsa diyorsunuz hadi oradan
1995 araçı kurumlar battı Küçuk yatırımcı hiçbirsey alamadı borsa sadece manilatif kağitların yeri haline geldi...DAHA NE BEKLENİYOR OSMAN ALTUĞ HOCANIN DEDİĞİ GİBİ ÜÇKAĞIT EKONOMISI OLDU HERŞEY BUNU BU DEVLET YARATTI ..SAYGILARIMLA.
NE BORSASI YA VATANDAŞ YİNE DOĞRUSUNU YAPIYOR DOLAR ALARAK ELLERİNDEKİNİ SATMAYA ÇALIŞIYOR ANLADIĞIM KADARIYLA
İki ay önce 7.95 maliyetli vestel aldım. Hisse bugün 5.50 lira. İki ayda dolar düştü, siyasi iklim ılıman hale geldi ama borsa yerinde sayıyor. Benim param değer kaybetti ama millet %20-25 arası faizle parasının değerini korudu. Borsa hikaye iştir. Bircok hisse uzun vadeli yatırımda kaybeder. Olması gereken kazanmak olsa da. İnanmayan 5 yıl öncesi değerlere baksın borsadaki. Aklı olan uzak durur.
BORSADA ADAMI HAM EDERLER ÖYLE SENİ BEKLİYORLARKİ KURUŞUNU BİLE ELİNDEN ALIR SENİ SOYARLAR RIZA ,GALİP ,YEŞİL DEN UZAK DURUN BUNLAR DÜNYANIN EN AZILI VURGUNCUSUDUR.
DAHA ÇOK VARRRRRR.
BORSA İCIN BUNLARI SÖYLÜYORSUNUZ BIRDE HISSELERI VE KENDİNİZİ INCELEYİN BIR HİSSE 5 GÜNDE YÜZDE YÜZOTUZ ARTIYOR BU NASIL BORSA JEP KUMARCILAR VE SPAKÜLATÖRLERE KALMIŞ BIZLER NASIL GÜVENELİM
Ulkeyi kim yonetiyor tayyip , ekonomi bakani kim damadi , bekle gelirler , dunyayaida bizdeki 42 gibi sad saniyorlar heralde
suan borsa alım ıcın uygun fıyatlarda kısa vadelı dusunen varsa hıc gırmesın uzun vadelı dusunen kazanır alım sattım yapayım dıyen kucuk yatırımcıda kaybeder eldekı bulgurdan olmayın uzun vadelı dusunuyorsanız gırın cok guzel hısseler var uygun fıyata
Zaten burda 96 bin den 100 bin e gidecek diye hergün bu site haber yapıyordu uzmanlarına. Maalesef milleti kandırdılar. Belki iyi niyetle diyebilirsiniz ama ben bunların art niyetle bunları haber yaptıklarını görüyorum. Ekonom imiz ne kadar güçlü ise borsa da o kadar güçlü olur. Bana buraya yazan ekonomist yazarlar cevap verse iyi olur.
Allah kimseyi şaşırtmasın, ama yabancıları borsadan kurtarabilmek için, uzmanlar ne diyeceklerini, nasıl tavsiyede bulunacaklarını şaşırmış durumdalar :)
Borsa 2020 de ralli yapar. Aynen 2009 tekrar edecek. Dolar 10 lira olunca yabancı borsaya gelir.
"Bir dolara banka hissesi alınabildiğini belirtiyor." ne bu yahu tespit mi? Nominal bedelinin altında dense bir anlam ifade eder. Laf-ı Guzaf! Kaldı ki o listeki hisselerin bir çoğu yıllardır 1 USD'nin altında işlem görüyor. "Son dönemde gerçekleştirilen büyük halka arzlardaki güçlü şirketlerin hisselerinin dahi halka arz fiyatının altına gerilediği görülüyor." Bu tespit hissenin ucuzluğuna değil olsa olsa arz fiyatının nedenli yüksek belirlendiğinin kanıtı. Fiyat tespit raporlarındaki varsayımların subjektifliği zaten değerleme işini bilenler tarafından malum. Temel alınan rasyolar, varsayımlar, nakit akışları vs. oynadıkça istediğin bedel çıkıyor...
çlken bir borsada fırsat vamış.doğru maliyeti sıfır olanlar için satış fırastı olabilir.
Dünyanın parası gitti, borsa benim için bitmiştir
bu politikalar gecersiz..bankaçılık sektöründe ana merkez hariç şubelerde daralma maliyet baz alındığında elde edilen kazanç direk tarım sktörüne tarım sektöründen ................. sektörlere dağılım şart,,ince konular var ehh artık saf olmayın enfilasyonu kendinize kar saymayın
oturup aglayacagina sik macani calis imrenir ol
BORSADA DÎP TEYÎT EDILIP YÜKSELÎS TRENDINE GIRMEDEN PARA KAZANMAK ZOR ODA ZAMAN ALACAK GÎBÎ YOKSA ALSAT YAPARAK HEP BÎZ KAYBEDIYORUZ SERMAYE ERIYOR MORAL BOZULUYOR BAZEN HÎÇ BÌSEY YAPMAMAMAKDA KAZANCTIR
Bu dönemde bireysel ve bazı kuruluşlar kar etmek amaci ile 160 milyar dolar aldı.(özellikle 6.200 tl den) Ancak olmadı 5.15 tl ye indi. Elinde dolar olanlar uzun zaman buna dayanamaz. Hem %20 faiz alamıyor hemde fiyat asağıda. Bu nedenle tedirginlik ve kaygi arttı. Dolar hafif yükseldiğinde zarar kes yapip satışa geçiyor.lar.Dolar dolara müdahale ediyot. Bu sarmal uzun zaman devam edeceğe benziyor. Üstelik Fed baskanı kem küm etmeye basladi. Dış ticaret açığı azaldı. Doların değerlenmesi ülkemizi turizm bakımından cazip hale getirdi. Önümüzdeki yıl 50 milyon turist bekleniyor. Bütün bunları üst üste koyarsak dolar en az 4.70 ile 5.35 tl arasında gider gelir. Zaten döviz yatırım aracı olarak karlı bir enstrüman değildir. Bunun çok örneği vardır.
Şirketin hisselerini alınca şirkette yatırımcıya ne veriyor kâr payımı ? Bist kumardan başka bir şey değil.
Bize üçün birini bile vermiyorlar.
hep inşaat peşindeler .gitmiyor beton artık bu faizlerle betona para yatırmak enayilik her gün yalan makaleler yayınlıyorlar nasıl satıldğını ama bunlar gerçeği yansıtmıyor haftaya fed var bakalım iş allah döviz artmazf
Ucuz ucuz çok ucuz diye diye millete hep mal verdiler neye göre ucuz başta bankalar olmak üzere reel bilanço ne bilen var mı neden şirketler adam gibi temettü vermiyor al sat piyasası
Habi başkanlık sisteminde her şey daha iyi olacaktı? Akp bu sistemle ülkemizi ekonomik krize soktu. 2019 daha kötü geçebilir özellkle seçimden sonrası çok belirsiz.
Daha ucuz olmayacağının garantisi varmı belki yatıracağın batacak sıfırlayacak o vakit
BORSADAKİ HİSSLERİN ÇOGU KURUŞLUK OLDU DİGER HİSSELERDE DİBİN DİBİNE DÜŞTÜ BAKILDIGINDA ÇOK PATRON ALIM YAPACAGINI BEYAN ETMİŞ İSEDE ONLARIN ASIL AMACI VURGUN OLDUGU GÖRÜLMEKTEDİR.
Ülke fakirlesti son 5 yıldır. Daha da kötüye gidiyor maalesef
Laf salatası
Komik olmayın, liyakatin olmadığı bir devlette tüm civatalar yerinden oynar. Alın demiryolları ne halde. Sanıyor musunuz diğer devlet daireleri düzgün çalışıyor
Memlekette hukuk yok demek ondan gelmiyorlar.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.