Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’nin en büyük döviz açığı, ithal malı petrol ve doğalgazdan dolayı gerçekleşir. Bu dış döviz açığı, en zor günlerimizde yılda toplam 60-70 milyar dolara kadar çıkmıştı. Petrol fiyatları düştüğünde de 30-40 milyar dolara kadar inmişti.
Ancak şimdi bir kere daha petrol fiyatının yükseldiği bir duruma gelebiliriz. Son dönemde OPEC, Suudi Arabistan ve Rusya işbirliği yaparak petrol fiyatını düşük tutabilmişlerdi. Bu da aslında bize yaramıştı. Ama şimdi petrol fiyatları yukarı gitmekte, bu da ithalatçı Türkiye’nin aleyhine. Çünkü ABD’nin West Texas Intermediate petrolü varil başına önceleri 50 dolara çıkmıştı. Aslında shale petrolü denen ABD petrolünün fiyatı 2017 sonunda ise 50 doların daha da üstüne çıkmıştı. OPEC, Rusya ve Suudi Arabistan da petrol fiyatını yukarıda tutmaya önemli katkı yapmışlardı.
Şimdilerde ise Suudi Arabistan ve de Rusya bir işbirliği yapmaya karar verdiler. Çünkü her ikisi de büyük üretici ve de shale petrolü denen rakip ABD petrolü yeniden piyasaya hakim olmaya başladı. Bu durumda Rusya ve Suudi Arabistan işbirliğine başladılar, çünkü 70-80 dolar petrol fiyatı olmadan yere sağlam basamıyorlardı, shale petrolünün ihracatı ise de fiyat yükselmesinin engeli olmaktaydı. Sonunda Suudi Arabistan Kralı Salman tarihte ilk defa Rusya’yı ziyaret etti. Üstelik mart ayında Rusya’nın seçimi de var.
Diğer taraftan da Suudi Arabistan petrol şirketi hisselerinin bir kısmını özel olarak satmaya çalışıyor. Rusya da bu özelleştirilen Aramco hisselerinden almaya çalışıyor. Rusya ise arktik alanda üretilen likit doğalgaz üretiminden bir kısmını Suudi Arabistan’a satmaya başladı.
Bazı riskler de var tabii. ABD’nin giderek artan petrol üretimi önemli bir tehlike. Petrol fiyatı 70 doların üstüne çıkarsa ABD petrolü piyasaya daha çok çıkacak.
Brezilya, 2014’te kendi petrolünü satmaya yönelmişti, ABD petolü buna engel olmuştu. Ama eğer fiyatlar düşerse de, ülkeler geçmişte olduğu gibi üretimi tekrar düşürmeye mecbur olacaklardı.
Sudui Arabistan piyasada denge oluşmasına oldukça çaba harcayan bir ülke. Ama diğer taraftan da, Suudi Arabistan hisselerinin bir kısmını özel sektöre ve diğer ülkelere satma girişiminde. Bu da Aramco’yla arasında sorun yaratabiliyor.
Suudi Arabistan yöneticileri şimdilik ortada büyük bir sorun olmayacağını düşünüyor. Ama ABD’nin ‘shale oil’ üretimini de henüz çok ciddiye almıyorlar. Ülke içindeki sorunlarının (özelleştirme) daha ciddi olduğunu düşünüyorlar. Yanılıyor olduklarını düşünenler de var.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.