Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
BAYRAM, ne kadar umulsa da, yine bir şeyi değiştirmedi; sevgisizlik, savaşlar, terör, bombalamalar, ölümler bayramın ilk gününde de devam etti. Çok acı haberler almaya devam ediyoruz...
Bu arada Türkiye yaklaşık 10 günlük bir bayram tatili yaşıyor. Bu uzun tatillerin ekonomiye yaptığı olumsuz etkiler ortada ama politikacılar, her zaman olduğu gibi, bu tür popülist kararları almaktan vazgeçemiyorlar.
Uzun bayram tatili bizde piyasaların da uzun süre kapalı kalmasına neden olurken, genellikle uzun tatiller sonrasında olduğu gibi, pazartesi gününden itibaren bu birikmiş haberlerin ve gelişmelerin etkisini piyasalar açıldığında toptan yaşamaya başlayacağız.
Biz tatil yapsak da küresel piyasalar açık ve bir hayli hareketli günler yaşanıyor. Son yıllarda yaşananlardan farklı bir küresel dalgalanmanın başında olduğumuz yorumları giderek artıyor. Buradan nasıl çıkılacağı konusunda ise çoğu kötümser olmak üzere, çok değişik yorumlar yapılıyor.
Özetle; gelinen aşamada küresel piyasaların Merkez Bankaları kaynaklı tedbirlerin sonuna geldiği tartışılmaya başladı. Artık mali tedbirlerin uygulamaya girmesinin şart olduğu konuşulurken, çok uzun zamandır devam eden bol likiditenin etkisiz kaldığı, ekonomileri canlandırmaya yetmediği üzerinde duruluyor. İşte şimdi gelinen bu darboğazdan çıkış yolları yoğun olarak tartışılmaya başladı.
Buradan yola çıkarak, bu döneme özgü klasik olmayan para politikalarının artık etkisiz kaldığı, bu nedenle klasik politikalara dönüş gereği üzerinde duruluyor. Bu kapsamda özellikle ABD’de uygulanan politikaların artık değişmesi gerektiği, FED’in söyleme dayalı kamuoyu oluşturmada artık sona geldiği, itibarını kaybetmeye başladığı tartışılanlar arasında. Bu nedenle de FED’in faiz artışını artık geciktiremeyeceği yorumları giderek artmaya başladı.
Son olarak Çin’deki G20 toplantısından ortak bir karar çıktı ama krizin bu aşamasında küresel işbirliğinin zayıflaması dikkat çekiyor. Bunun da yüksek likiditeye rağmen ekonomilerin istenen canlılığa ulaşmamasında etkili olduğu konuşuluyor.
Aslında daha krizin ilk sıralarında ortak çıkarlar söz konusu olduğu için işbirliği yapıldığı söyleniyor, daha sonra çıkarlar ayrıştıkça işbirliğinin zorlaşacağı konuşuluyordu. Belli ki bu aşamaya gelindi ve topyekün işin içinde sıyrılma çabası, yerini doğal olarak ülke bazında çıkarlara bırakmış durumda.
İşte bu tartışmaların ışığında küresel piyasalarda ciddi hareketlilik yaşanıyor. Şu anda hissetmesek de, bunun etkilerini bayram sonrasında görmeye başlayacağız.
Bu arada ABD, Çin ve Avrupa’da bu tatil süresince önemli veriler açıklanacak ve bu verilerin piyasa üzerindeki etkilerini de gecikmeli yaşayacağız.
Sadece küresel gelişmeler değil, piyasaların tatil olduğu sürece içerideki gelişmeler de hareketli geçeceğe benziyor.
Van’daki terör saldırısı, İmralı mesajları daha ilk günden gelen haberlerdi. Belli ki bu 1 haftalık süre içinde küresel ekonomik haberlerin yanında iç siyasi haberler de birikecek. Hafta başında hepsinin birden karmaşık etkilerini görmeye başlayacağız.
Çok açık görünüyor ki; bayram sonrası, özellikle Ekim ayından itibaren piyasaların çok hareketli olduğu bir döneme gireceğiz. FED faiz artırımı, reyting kararları gibi beklenenlerin yanında, Türkiye’nin ekonomik dengelerini daha sık konuşmaya başlarsak kimse için sürpriz olmasın. Çünkü uzun zamandır biriken dengesizlikler var ve bunlar artık görünür olmaya başlayacak.
Umarız bayram süresince, çok acı haberler almaya devam etmeyiz.
Erdal Sağlam-Hürriyet
Dünyadan zaten ayrıştık iç sorunlar, terör laneti bitmiyor.şüpesizkİ hayinler geberecek.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.