Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), ortaya çıkardığı OYAK’a bağlı OYAK Teknoloji Bilişim ve Kart Hizmetleri AŞ’nin (OYTEK) bankacılık sırlarını faktoring ve leasing şirketlerine satması işleminin ayrıntıları netleşti. Oyakbank’ın şifresiyle Merkez Bankası’nda sır gibi saklanan bilgilere ulaşan OYTEK’in, bankacılık sırlarını “abonelik sistemi” ile kullandırdığı ve bu sistemi kullanan şirketlerden aylık bin dolar artı KDV olarak ücret tahsil ettiği belirlendi. Bu yöntemle şirketin yılda 1 milyon doların üzerinde gelir elde ettiği kaydedildi. Star’ın gündeme getirdiği OYAK’ın iştiraki OYTEK’in Merkez Bankası bünyesinde toplanan ve halk arasında “kara liste” olarak bilinen kart, kredi ve çek bilgilerini, faktoring ve leasing şirketlerine para karşılığı satması sektörü karıştırdı.
100’E YAKIN ABONESİ VAR
Faktoring ve leasing şirketleri yetkilileri, bankaların faktoring şirketleri dışındaki tüm şirketlerin, OYTEK’ten hizmet aldığını belirterek, şirketin hizmet satın alma sözleşmesinin ardından kendilerine bir şifre verdiğini ve bu şifrelerle müşterilerinin bilgilerini sorguladıklarını kaydettiler. Faktoring şirketleri, OYTEK’in bu hizmetin ücretlendirmesini ise abonelik sistemi ile yaptığını ve yıllık aboneliklerin aylık olarak ödemesinin yapıldığını kaydettiler. Bu kapsamda, OYTEK’e bu hizmet karşılığında aylık olarak bin dolar artı yüzde 18 KDV olmak üzere aylık sistemi kullanma bedeli ödediklerini bildirdiler. OYTEK’in yaklaşık 100’a yakın şirkete, bankacılık sırlarını sattığı dikkate alındığında, yıllık olarak bu hizmetten 1.2 milyon dolarlık gelir ettiği hesaplandı. Şirketin, tahsilatları karşılığında faktoring şirketlerine fatura kestiği de belirtildi.
Skandal içinde skandal
OYTEK’in yetkisi olmadığı halde Merkez Bankası’ndaki bankacılık bilgilerini temin ederek, şirketlere satması, sırlarla ilgili yeni usulsüzlüklerin de ortaya çıkmasına yol açtı. OYTEK’ten hizmet satın alan faktoring şirketleri, bankaların da yasaya aykırı olarak kendi faktoring şirketlerine sırları verdiklerini bildirdiler. Bu durumun, sektörde haksız rekabete yol açtığını ifade eden faktoring temsilcileri, kendilerinin de OYTEK’ten bilgi satın almak zorunda kaldıklarını iddia ettiler. Söz konusu iddialarla ilgili olarak BDDK’nın ise incelemesini genişlettiği kaydedildi.
Sadece bankalar bilgileri alabiliyor
Merkez Bankası ve Bankalar Yasası’na göre, tüm bankaların kredi bilgileri, Merkez Bankası bünyesinde toplanıyor. Bankalar, müşterilerine kredi vermeden önce, kendilerine verilen şifrelerle, sisteme girerek müşterinin ticari durumunu sorguluyorlar. Her iki kanunda, sisteme girme yetkisi sadece bankalarda bulunuyor. Bu nedenle, bankaların dışındaki şirketlerin sistemden yararlanması ve bilgileri temin etmesi suç olarak kabul ediliyor. Mevcut yasalar çerçevesinde, OYAK’ın iştiraki olan OYTEK’in (OYAK Teknoloji Bilişim ve Kart Hizmetleri A.Ş.), yetkisi olmadığı halde sisteme girerek ve bu yöntemle elde ettiği bilgileri satarak çifte suç işlemiş olduğu belirtildi.
Hüseyin Özay - Star
Olacak işmi bu şimdi ya? Aferin(!) onlara.
Olacak işmi bu şimdi ya? Aferin(!) onlara.
helal olsun adamlar nasıl tespit etmiş..böyle denetlemeli işte sistemi..bravo
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.