Yazdır

OYTEK bilgileri bankalara mı sattı?

Tarih: 02 Mart 2011 - 09:20

OYAK iştiraki OYTEK’in bankaların kredi ve çekle ilgili müşteri bilgilerini faktoring şirketlerine satmasıyla patlayan skandal derinleşiyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), ortaya çıkardığı OYAK’a bağlı OYAK Teknoloji Bilişim ve Kart Hizmetleri AŞ’nin (OYTEK) bankacılık sırlarını faktoring ve leasing şirketlerine satması işleminin ayrıntıları netleşti. Oyakbank’ın şifresiyle Merkez Bankası’nda sır gibi saklanan bilgilere ulaşan OYTEK’in, bankacılık sırlarını “abonelik sistemi” ile kullandırdığı ve bu sistemi kullanan şirketlerden aylık bin dolar artı KDV olarak ücret tahsil ettiği belirlendi. Bu yöntemle şirketin yılda 1 milyon doların üzerinde gelir elde ettiği kaydedildi. Star’ın gündeme getirdiği OYAK’ın iştiraki OYTEK’in Merkez Bankası bünyesinde toplanan ve halk arasında “kara liste” olarak bilinen kart, kredi ve çek bilgilerini, faktoring ve leasing şirketlerine para karşılığı satması sektörü karıştırdı.
100’E YAKIN ABONESİ VAR
Faktoring ve leasing şirketleri yetkilileri, bankaların faktoring şirketleri dışındaki tüm şirketlerin, OYTEK’ten hizmet aldığını belirterek, şirketin hizmet satın alma sözleşmesinin ardından kendilerine bir şifre verdiğini ve bu şifrelerle müşterilerinin bilgilerini sorguladıklarını kaydettiler. Faktoring şirketleri, OYTEK’in bu hizmetin ücretlendirmesini ise abonelik sistemi ile yaptığını ve yıllık aboneliklerin aylık olarak ödemesinin yapıldığını kaydettiler. Bu kapsamda, OYTEK’e bu hizmet karşılığında aylık olarak bin dolar artı yüzde 18 KDV olmak üzere aylık sistemi kullanma bedeli ödediklerini bildirdiler. OYTEK’in yaklaşık 100’a yakın şirkete, bankacılık sırlarını sattığı dikkate alındığında, yıllık olarak bu hizmetten 1.2 milyon dolarlık gelir ettiği hesaplandı. Şirketin, tahsilatları karşılığında faktoring şirketlerine fatura kestiği de belirtildi.
Skandal içinde skandal
OYTEK’in yetkisi olmadığı halde Merkez Bankası’ndaki bankacılık bilgilerini temin ederek, şirketlere satması, sırlarla ilgili yeni usulsüzlüklerin de ortaya çıkmasına yol açtı. OYTEK’ten hizmet satın alan faktoring şirketleri, bankaların da yasaya aykırı olarak kendi faktoring şirketlerine sırları verdiklerini bildirdiler. Bu durumun, sektörde haksız rekabete yol açtığını ifade eden faktoring temsilcileri, kendilerinin de OYTEK’ten bilgi satın almak zorunda kaldıklarını iddia ettiler. Söz konusu iddialarla ilgili olarak BDDK’nın ise incelemesini genişlettiği kaydedildi.
Sadece bankalar bilgileri alabiliyor
Merkez Bankası ve Bankalar Yasası’na göre, tüm bankaların kredi bilgileri, Merkez Bankası bünyesinde toplanıyor. Bankalar, müşterilerine kredi vermeden önce, kendilerine verilen şifrelerle, sisteme girerek müşterinin ticari durumunu sorguluyorlar. Her iki kanunda, sisteme girme yetkisi sadece bankalarda bulunuyor. Bu nedenle, bankaların dışındaki şirketlerin sistemden yararlanması ve bilgileri temin etmesi suç olarak kabul ediliyor. Mevcut yasalar çerçevesinde,  OYAK’ın iştiraki olan OYTEK’in (OYAK Teknoloji Bilişim ve Kart Hizmetleri A.Ş.), yetkisi olmadığı halde sisteme girerek ve bu yöntemle elde ettiği bilgileri satarak çifte suç işlemiş olduğu belirtildi.
Hüseyin Özay - Star

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/oytek-bilgileri-bankalara-mi-satti/303304