Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından, Türk şirketlerinin dolar ve avro cinsinden borç yüklerinin Türk lirasında son dönemdeki değer kaybı nedeniyle artış kaydettiği ancak Türk şirketlerinin mevcut Döviz rezervlerinin ve sermaye akışlarının kur baskısının etkilerini azalttığı açıklandı.
AA muhabirine Moody’s’in Londra’daki merkezinden yapılan açıklamada, “Türk şirketlerinin tarihsel olarak dolar ve avro cinsinden borç yükleri Türk lirasında son dönemdeki değer kaybı nedeniyle artış kaydetti. Fakat bunun değerlendirdiğimiz birçok şirket üzerindeki etkisi, sağlam seviyedeki Türk lirası dışındaki rezervler ve dışarıdan gelen Döviz cinsinden sermaye akışları ile azalıyor.” ifadeleri kullanıldı.
Moody’s’in yatırımcı servisi ayrıca 7 Mart tarihinde yayımladığı bilgi notunda, Türk lirasındaki değer kayıplarının finans dışı şirketler için negatif kredi unsuru olduğu belirtilmesine rağmen, “Derecelendirilen şirketlerin çoğunluğu için Döviz borcu yönetilebilir seviyede” değerlendirmesinde bulunulmuştu.
Bilgi notunda, geçen yılın sonu itibariyle Türkiye’nin yerel bankalarının finans dışı şirketlere verdiği kredilerin toplamda 149 milyar dolara ulaştığı belirtilirken, bu seviyenin 2010 yılında 74 milyar dolar olduğu hatırlatılmıştı.
Moody’s’in açıklamasında, “Döviz nakit bilançosu ve uzun vadeli ödeme profili derecelendirdiğimiz şirketlerin çoğunluğu için baskıyı azaltıyor. Ancak azımsanamayacak sayıda şirketin gelirleri ve sermaye akışları Türk lirası cinsinden, borçlarının çoğunluğu ise Döviz cinsinden. Türk Lirası’ndaki değer kaybı şirketlerin son yıllarda kazandığı esnekliğin bir kısmının azalmasına neden oldu.” ifadeleri kullanılmıştı.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından hafta başında AA muhabirine yapılan açıklamada ise Türk bankalarının iyi sermayelendirilmiş durumunu koruduğunu, bölgedeki ülkelerle olan karşılıklı ilişkilerde yaşanan toparlanmanın ise önümüzdeki dönemde turizm sektörünü olumlu yönde etkileyebileceği bilgisi aktarılmıştı.
Açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2017 yılında yüzde 2,3 büyümesinin beklendiği, 2018 yılında ise büyüme hızının yüzde 3 seviyesine yükselmesinin öngörüldüğü kaydedilmişti.
şirketlere bi şey olmaz .olan küçük yatıırmcıya olur yine düzelen bi şey yok..şirket yöneticilerinin şahsi servetlerine bakın nasıl uçuşta**
SODA yı aşağı versenizde alsak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.