Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Fed’in oldukça yumuşak bir ton kullanmasının ardından, TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından sadece Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranında 75 baz puanlık bir artış kararı çıktı.
Fed öncesinde piyasada TCMB’nin bundan daha fazla bir adım atabileceği yönünde beklentiler olsa, Fed sonrası bu beklentiler büyük oranda törpülenmişti. Bu nedenle TCMB’nin GLP’deki 75 baz puanlık artışı ve bunun yanında toplantı metninde enflasyon gerçekleşmeleri ve sıkı duruş vurgusu, kurlarda Fed sonrası başlayan düşüşü hızlandırdı. Gecikmeli kur etkisi ve gıda fiyatlarındaki Rusya kaynaklı baz etkisi nedeniyle enflasyonun çift hanelerdeki seyrinin bir süre daha devam edeceği beklentisinin TCMB tarafından da kabule dildiği görüldü. Bu kabul TCMB’nin ocak ayı toplantı notunda kullandığı “Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır” yerine “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir” ifadesini tercih etmesiyle de teyit edildi.
TCMB’nin toplantı notunda kullandığı dil, enflasyon ile mücadele sürecinde kararlı olunacağı ve para politikasındaki sıkı duruşun korunacağı şeklinde değerlendirildi. Yapılan bu açıklamaların da etkisi ile geçtiğimiz hafta başında 3,76 civarında olan Dolar/TL 3,60’ın altını test etmeye başladı. Ocak ayı ortalarından itibaren TCMB’nin aldığı kararların kurlardaki volatiliteyi büyük oranda sınırladığını söylemek mümkün. Zaman zaman yurtiçi ekopolitik gelişmeler zaman zaman da başta Fed politikalarına yönelik açıklamalar olmak üzere yurtdışından gelen etki ile dalgalanan Dolar/ TL’nin, TCMB’nin sıkı duruşu sonrası emsallerine göre daha fazla satılması için bir gerekçe kalmadığını, GLP’de yapılan son faiz artışının da bu dengeyi korumaya yönelik olduğunu düşünüyoruz.
TCMB’nin faizler tarafındaki sağladığı bu dengenin kurlarda en azından referandum sürecine kadar daha stabil bir görünüm oluşmasını sağlayacağını düşünüyoruz. Fed’in yakın zamanda yeni bir Faiz artışı düşünmüyor olması da, birkaç aylık süre içinde siyasi ya da jeopolitik risklerde bir artış yaşanmaz ise, TCMB’nin yeni bir faiz artışına ihtiyaç duymadan kuru etkileme gücünü artırdı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.