Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Borsa İstanbul yılın ilk haftasındaki artışla iki yıl sürebilecek bir yükselişin kapısını araladı. Endekste 180.000’e doğru kademeli yükseliş ihtimali gündeme geldi.
Borsa İstanbul dip seviyelerde gelen hacimli alımlarla 120.000 hedefine yöneldi ve 135.000 ile 180.000’in önünü açmaya başladı. Endeks hisseleri kıpırdanırken alımlar güçleniyor. Bu noktadan sonra asıl önemli olan banka hisselerindeki hareket. Yükselişi destekleyen ana etmenlerin başında kredi risk primindeki düşüş var. Türkiye’nin beş yıllık kredi risk primi 273 seviyesine geriledi. Son bir yıldır sürekli 300 seviyesinin üzerinde kalan bu oran ilk defa 270’li seviyelerde hareket ediyor. Kalıcı olarak 300’ün altına gerilemesi ve 150’lere yönelmesi yabancı yatırımcıların yeniden alımlarını güçlendirebilir. Bir süredir satıcı konumda olan yabancıların uzun bir aradan sonra alıma döndükleri gözleniyor.
Borsa İstanbul’u yukarıya taşıyacak olan banka hisseleri. Garanti Bankası ve Akbank hisselerinde yaşanan kıpırdanma endekste çıkışın başlangıcını oluşturuyor. Garanti Bankası bir haftada yüzde 9,82 değer kazanırken Akbank yüzde 9.45 yükseldi. Garanti Bankası’nın endeks üzerindeki ağırlığı 8,76, Akbank’ın ise 8,49. Endeks üzerinde ağırlığı yüzde 3,45 oranında olan İş Bankası (C) ise yüzde 7,45 değer kazandı.
Yabancı alımı var
Yükselişe yabancıların da katıldığı gözleniyor. Özellikle endeksi taşıyan Banka hisselerinde yabancı paylarında artış dikkat çekiyor. Gelişmekte olan ülkeler içerisinde oldukça iskontolu kalan hisse fiyatları yabancıların ilgi odağına girme eğilimi gösteriyor.
Kârlar arttıkça çıkış sürecek
Borsa İstanbul’da son 20 yıllık verilere bakıldığında karlar arttıkça borsanın da yükseliş eğiliminde olduğu gözleniyor. Yatırımcı bir karar alırken genelde 20 yıllık bir dönemin muhasebesini yapmaz. Deneyimler önemli rol oynar. İşlem yapan kişinin zihinsel durumu, ümitleri, endişeleri, kaygıları, yaptıkları hakkında duyduğu memnuniyet veya pişmanlık ve her şeyden önemlisi ileride ne yapacağına dair vereceği kararlar, yakın geçmişteki deneyimi ile gerçekleşir. Diğer taraftan son 20 yıldaki veriler incelendiğinde borsadaki hareketlerde şirketlerin karlılıklarının belirleyici rol oynadığını görmekteyiz.
Emeklilik fonları hisse senedi almaya devam ediyor. Ocak başında emeklilik fonlarındaki hisse senedi oranı yüzde 12,66 seviyesinde bulunurken 10 Ocak’ta bu oranın yüzde 12,98’e çıktı. Emeklilik fonlarındaki hisse senedi oranı yüzde 15 seviyesine kadar yükselebilir. Bu nedenle çıkışın hala önü açık. Yatırım fonlarında da hisse senedi oranının çok düşük de olsa artma eğiliminde olduğu görülüyor. 10 Ocak itibari ile yatırım fonlarının portföy değerinin yüzde 4,64’ü hissede bulunuyor.
16 OCAK’TA TCMB FAİZİ İNDİREBİLİR
16 Ocak’ta TCMB yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirecek. PPK, yüzde 12 seviyesindeki politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 11’e çekebilir. Gösterge faiz ve enflasyon oranları göz önünde bulundurulduğunda yatırımcılar için reel getiri marjının oldukça fazla daraldığı gözleniyor. Enflasyonun seyri önümüzdeki dönem için belirleyici rol oynayacak.
Cumhuriyet altını üç yılda % 100 kazandırdı
Cumhuriyet altını son üç yılda yüzde 100 kazandırdı. 2017 yılı başlarında 876 TL seviyelerinde işlem görürken 2019 yılını 1.942 TL’den kapattı. 10 Ocak 2020 günü itibariyle de 1.959 TL seviyesinde bulunuyor. Altında geri çekilmeler sınırlı ve kısa süreli olacağı anlaşılıyor. Uluslararası piyasada da altının ons fiyatı 1.562 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu yıl için hedef fiyat ise 1.700 dolar.
Doların seyri
Dolar/TL kuru hafta içerisinde 5,9842 TL seviyesini test etmesinin ardından gevşedi. Haftayı 5,8808’den tamamladı. Böylece ilk düzeltme seviyesi test edildi. Teknik olarak 5,68-5,99 aralığındaki yükseliş hareketinin yüzde 50 düzeltme seviyesi 5,83’lere tekabül ediyor. Dolar/TL’de 5,87 aşağı kırılırsa 5,83’lere iniş sürer. TCMB tarafından açıklanan Haftalık Para ve Banka İstatistikleri raporuna bakıldığında yurtiçi yerleşik yatırımcıların döviz yönelimlerinde fazla bir değişiklik yok. Yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatı hâlâ 194 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Dolar kurunda ciddi bir gevşeme yaşanması zor. Ancak yukarı ataklarda da zirve seviyelerini test edebilecek güçlü bir hareket yok. Enflasyon bazında korunan bir dolar kuru hareketi öne çıkabilir.
gap boşluk düzeltme diyen analistler hedef vermiş. herkes kendi yatırımından sorumludur kulak asmayın.
Yok artık o kadar da değil milleti gazlamanin alemi yok. Bu hedefi koyan analist kör oldu 😂
Borsadayım kazanıyoruz çok şükür
Neye dayanarak bu kanıya varmış.Milleti gaza getiriyorlar..
Hissede değil bu arkadaş yoksa milleti falan düşündüğü yok
Mümkün değil .
Olabilir. Çünkü faiz ve dolardan para kazanma bitti. Sadece borsa kalıyor bence.
Selçuk geçer 6.25 olacak diyor biri bu adama dur desin çok sallıyor insanlar zarar ediyor
indirsin dolar yükselir bizler zaten keş altındayız.o dünden yükselecektir.
nisan ayına kadar borsa rahat nefes alabilir fakat o tarihlerden sonra hem yabancı çıkışının yaşanacak olması hemde abd ile s 400 ler sıkıntısı borsaya yine satış getirebilir o tarihe kadar endeks 135 000 olabilir.
Şubat sonu gibi erken seçim ilan edilecek, Nisan sonunda yapılacak. Tahminen erken seçim kararı ile birlikte düşüş başlar. Seçim sonucuna göre düşüş hızlanabilir
Tabloya baktıysanız BİST 100 Global krizden V şeklinde çıkışın yaşandığı yollar ve 2016–2017 haricinde üst üste iki yıl yükselememiş. 2016 da da çok cüzi yükseliş kaydetmiş. Bu serinin bozulmasını gerektirecek bir iyileşme beklemiyorum. Bu yıl BİST de sert düşüş bekliyorum. Ayrıca şunu unutmayın Borsa uçacak kaçacak haberleri yoğunluk kazanmaya başladıysa Borsadan çıkmanın vakti gelmiştir.
Bu hedefler...mümkün olabilir....diyen 1ay önce mergen borsa profu....ama...zaman ister ve hükümet de bazı şeyleri yapmalı dedi...
Bankalar sudan ucuz ve otuz grubu yabancılarda. Onlar isterse neden olmasın. Yerli dolarda yabancı hisselerde bakalım kim kazanacak!
Sen gelde bunu Selçuk geçer,e anlat adam tutturmuş dolar 7-8-10-12 böyle gidiyo inananlar var biride ben üç kuruş param vardı zarar ettim Allah'a havale ediyorum
Ziyaaaaaaaa!!
Zeynep hanım,sen yaşamında hiç hisse senedi aldın mı? Masa başında gazel okumak kolay olur.180000 den bahsediyor.Orta Doğu da olaylar sürekli olurken,sen sürekli borsayı şişir de hayalin gerçekleşsin.
Sosyoekonomik verilerin hiç bir önemi yok.Tek gerçek akapenin önceden verdiği hedefler ve talimatlar.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.