Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası dün aldığı bir kararla, bankalara sağladığı kârlı arbitraj penceresini sınırladı. Buna göre; bankalar, döviz teminat vererek Merkez Bankası'ndan yapacakları TL borçlanmalarında, en fazla 17 Temmuz öncesindeki limitlerinin 4 katına kadar çıkabilecekler.
Bankalar 17 Temmuz sonrasında açılan bir pencereden, Merkez Bankası’na Euro getirerek TL borçlanmışlar; TL ihtiyacından çok, yaratılan faiz arbitrajını kazanca çevirmişlerdi. Merkez Bankası, ekim ayının ilk haftasında bankalara “4 katı ile sınırlayacağız” haberini vermiş, ama uygulamaya koymamıştı. Şimdi bunu ilan etti. Ama bu kârlı işlemler ikiye katlandıktan sonra.
Peki ne oldu da banka 4 katı ile sınırlama kararını hayata geçirdi? Anlatayım.
Bugün gazetelerde olasılıkla Merkez Bankası’nın rezervlerinin 4 Kasım haftasında kabaca 850 milyon dolar arttığını okurken; buna ilave olarak, hesaplamalarıma göre bankanın 4 Kasım-9 Kasım arasındaki 3 iş gününde döviz rezervlerinde bir 2.5 milyar dolarlık artış daha görülüyor.
19 Ekim günü yazmıştım, bankalara 15 Temmuz sonrasında açılan limitsiz bir likidite penceresi vardı; daha önce bilançoları ile orantılı olarak limitli borçlanan bankalar, istedikleri kadar döviz getirerek, karşılığında TL borçlanabileceklerdi. Yalnız bir ‘havuç’ vardı; bankalar normalde yurtdışı muhabir hesaplarında üstüne faiz ödedikleri Euro’ları, yurtdışından üste Faiz alacak biçimde borçlandılar ve Merkez Bankası’na yığmaya başladılar, hatta bir de oradan üstüne faiz alıyorlar. Bankalara arbitraj kapısı açılırken, para politikasının da altını boşaltan bir uygulama idi bu; çünkü getirilen döviz karşılığı verilen TL’ler ile swap piyasasında TL faizleri yüzde 7’lerin bile altına düşmüştü. Oysa Merkez Bankası en düşük yüzde 7.5 ile TL veriyordu piyasaya.
Bankaların getirdiği Euro miktarı, 19 Ekim günü yazdığımda; eylül sonu itibariyle 9.3 milyar dolar karşılığına ulaşmıştı. Merkez Bankası verilerine göre; ekim sonunda bu tutar 11.9 milyar dolara çıktı. 9 Kasım itibariyle Merkez Bankası bilançosundan hesapladığım görünüme göre; buna ekim sonundan itibaren kabaca 4.5 milyar dolar daha eklenerek 16.4 milyar dolar karşılığına çıktı.
Merkez Bankası’nın henüz ‘çiçeği burnunda’ yönetimi belki döviz rezervi artırma heyecanı ile memnun olabilirler. Ancak bu pencere, Londra’daki swap piyasasına TL boca ederek para politikasının altını boşaltırken; TL’nin değer kaybına oynayan spekülatörlere ucuz TL borçlanma olanağı sunuyor. Yani döviz kuru üzerinde baskı yaratıyor. Ayrıca, olası bir kredi notu kaybı halinde bu dövizlerin ani çıkışını getirebilir. Bu da ani rezerv kaybı ile kötü bir tablo sunabilir.
Bir ayda neredeyse bu kazançlı pencereyi ikiye katladıktan sonra, durma kararı almış Merkez Bankası. Gelecekte daha iyi anlaşılacak nasıl önemli bir hata olduğu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.