Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Köprü, otoyol ve havaalanı gibi mega projeleri yapan büyük müteahhitlere şartnamelerle sağlanan garantiler de yetmedi. Büyük müteahhitler devletten alacaklarını sağlama bağlamak için, şimdi de bu projelere özel bir fon ya da sigorta sistemi kurulmasını istediler.
Hükümet mega proje olarak ifade edilen otoyol, köprü, tünel, havaalanı, şehir hastaneleri ve tüp geçit gibi büyük projeleri bütçe kaynaklarıyla kendisi yapmak yerine doğrudan özel sektöre yaptırıp bütçe açıklarını ileriki yıllara yığmaya çalışıyor. Bu amaçla geliştirilen yap-işlet, yap-işlet-devret, yap-kirala-devret gibi kamu özel işbirliği (KÖİ) yöntemleriyle bugüne kadar ihale edilen projelerin sözleşme değeri 123 milyar doları aştı.
BÜTÇE YETMEZ FON LAZIM
Mega projeleri üstlenen müteahhitlerden köprü, tünel ve otoyol yapanlara araç garantisi, hastane yapanlara hasta garantisi, elektrik santrali yapanlara da elektrik alım garantisi veriliyor. Üstelik bu garantiler dolar üzerinden uygulandığı için müteahhitler enflasyon ya da kur artışından olumsuz etkilenmedikleri gibi aksine ekonomi bozuldukça daha da çok para kazanıyorlar.
Mega müteahhitlerin, Türkiye bütçesi üzerinden alacaklarına garanti verilmesine rağmen, 20-25 yılı bulacak tahsilat sürecini ‘riskli' buldukları, bu nedenle de daha güçlü garanti istedikleri öğrenildi. Bu taleplerini Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) basına kapalı toplantısında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye ileten müteahhitlerin, KOİ kapsamındaki alacakların ya sigorta ettirilmesi ya da bu amaçla sadece müteahhitlere ödeme yapacak şekilde özel bir fon kurulmasını istedikleri bildirildi. Müteahhit alacaklarının sigorta ettirilmesi halinde Türkiye bütün bu yüklerin yanı sıra ayrıca sigorta primi yüküyle karşı karşıya kalacak. Özel fon kurulması halinde ise, biri vatandaşın ihtiyaçlarının karşılandığı diğeri ise sadece müteahhit alacaklarının ödendiği adeta ‘çifte bütçe' riskiyle karşı karşıya kalınacak. Müteahhitlerin sigorta ya da fon kurulmasına ilişkin taleplerini farklı platformlarda hükümete ilettikleri ifade edildi.
KREDİ BORCU DA DEVLETE KALACAK
Mega projeleri yapan müteahhitlerin alacakları Hazine garantisi altına alındı. Dolayısıyla kira ödemeleriyle elektrik alımı, araç ve hasta garantisi gibi ödemeler, vatandaştan toplanan vergilerden kesilip bütçe yoluyla şirketlerin hesabına aktarılacak. Sözleşme döneminde hükümetler değişse de her yeni gelen hükümet bu paraları ödemek zorunda kalacak. Hükümet, ayrıca bu şirketlerin yurtdışından getirdikleri milyarlarca dolarlık döviz kredilerine de Hazine garantisi sağladı. Dolayısıyla yurtdışı kredisini ödeyemeyen şirketlerin borcu da devletin sırtına kalacak.
Erdoğan Süzer - Sözcü
Kısacası özel sektörün önemli bir borç yükü de devlete yani millete bindi. Kısacası kamu borcu söylenenden daha fazla. Çıkıp da millete daha fazla yalan söylemesinler... Müteahhitlere sağlanan bu imtiyaz diğerlerine neden sağlanmadı? Milletin paraları garanti ödemeli projelerle bu adamlara aktarılsın, sözde iyi projeleri kullanan vatandaşta bir dünya fiyata kullanabilsin. Bu adaletsizlikle bu işler iyiye gitmez. Kaldı ki zaten yeterince kötü durum oluşturuldu bile....
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.