Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçtiğimiz yıl Eylül ayında yapılan düzenlemeyle kozmetik ürünleri satışında uygulanan 9 taksitin sıfıra indirilmesi sektördeki olumsuz etkisini sürdürmeye devam ediyor. Kurdaki sert yükselişlere ek olarak bu durum karşısında birçok yabancı marka Türkiye’deki mağazalarını kapatarak çıktığı, yerli markalar da satışlarında yarı yarıya kayıp yaşadığı öne sürülüyor.
Satışları yarı yarıya düşmesine rağmen olağanüstü hal nedeniyle iflas erteleme kararı çıkartamayan markalar oldukça zor durumda kalırken sektörün eski canlılığına dönebilmesi için ilgili bakanlıklardan yasal düzenlemenin değiştirilmesi bekleniyor. Kozmetik alışverişlerin yüzde 50-60 oranında taksitle yapıldığı Türkiye’de tüketiciler de eski uygulamanın geri getirilmesini talep ediyor.
Müşterinin alım gücü geriledi
2008 krizini diğer sektörlere kıyasla çok daha az kayıpla atlatan kozmetik sektörünün taksit sınırlaması nedeniyle zor günler geçirdiğini ifade eden Sinoz Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Çörekçi, “Telekomünikasyonda, akaryakıtta, gıda ve yemekte de taksitler sıfırlandı ama kozmetik satışları ciddi anlamda ekonomiye katkı sağlıyordu. Çünkü Türkiye’de kozmetik lüks olmaktan çıkıp önemli bir ihtiyaç haline geldi” dedi. Çörekçi sözlerini şöyle sürdürdü; Kozmetik pazarındaki en büyük tüketici grubunu 25-45 yaş arasındaki kadınlar oluşturuyor. Bu grupta makyaj, cilt bakım ve saç bakım ürünleri tercih ediliyor. 45 yaşın üstündekilerin tercihi ise daha çok cilt bakım ürünleri oluyor. Fiyatları 20 liradan başlayıp markası ve içeriğine göre 500 liranın üstüne çıkan bu ürünleri herkesin tek defada satın alma gücü olmadığı gibi imkânı olanlar da taksitler sayesinde bir defada daha fazla ürün almayı tercih ediyordu. Erkeklerin kozmetik ve cilt bakım kullanım oranları yavaş yavaş yükselse de yüzde 10’ların üzerine henüz çıkamadı. Bu noktada kadınların ekonominin canlanmasındaki payı çok büyük diyebiliriz.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.