Geçtiğimiz yıl Eylül ayında yapılan düzenlemeyle kozmetik ürünleri satışında uygulanan 9 taksitin sıfıra indirilmesi sektördeki olumsuz etkisini sürdürmeye devam ediyor. Kurdaki sert yükselişlere ek olarak bu durum karşısında birçok yabancı marka Türkiye’deki mağazalarını kapatarak çıktığı, yerli markalar da satışlarında yarı yarıya kayıp yaşadığı öne sürülüyor.
Satışları yarı yarıya düşmesine rağmen olağanüstü hal nedeniyle iflas erteleme kararı çıkartamayan markalar oldukça zor durumda kalırken sektörün eski canlılığına dönebilmesi için ilgili bakanlıklardan yasal düzenlemenin değiştirilmesi bekleniyor. Kozmetik alışverişlerin yüzde 50-60 oranında taksitle yapıldığı Türkiye’de tüketiciler de eski uygulamanın geri getirilmesini talep ediyor.
Müşterinin alım gücü geriledi
2008 krizini diğer sektörlere kıyasla çok daha az kayıpla atlatan kozmetik sektörünün taksit sınırlaması nedeniyle zor günler geçirdiğini ifade eden Sinoz Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Çörekçi, “Telekomünikasyonda, akaryakıtta, gıda ve yemekte de taksitler sıfırlandı ama kozmetik satışları ciddi anlamda ekonomiye katkı sağlıyordu. Çünkü Türkiye’de kozmetik lüks olmaktan çıkıp önemli bir ihtiyaç haline geldi” dedi. Çörekçi sözlerini şöyle sürdürdü; Kozmetik pazarındaki en büyük tüketici grubunu 25-45 yaş arasındaki kadınlar oluşturuyor. Bu grupta makyaj, cilt bakım ve saç bakım ürünleri tercih ediliyor. 45 yaşın üstündekilerin tercihi ise daha çok cilt bakım ürünleri oluyor. Fiyatları 20 liradan başlayıp markası ve içeriğine göre 500 liranın üstüne çıkan bu ürünleri herkesin tek defada satın alma gücü olmadığı gibi imkânı olanlar da taksitler sayesinde bir defada daha fazla ürün almayı tercih ediyordu. Erkeklerin kozmetik ve cilt bakım kullanım oranları yavaş yavaş yükselse de yüzde 10’ların üzerine henüz çıkamadı. Bu noktada kadınların ekonominin canlanmasındaki payı çok büyük diyebiliriz.”