Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Teminat yetersizliği nedeniyle kredi ve destek imkanlarından yararlanamayan KOBİ’lere kefil olarak krediye erişimlerini sağlayan Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) 14 ayda kullandırdığı kredi büyüklüğü 285 milyar liraya ulaştı. KGF’nin Mart 2017’de başlattığı 200 milyar liralık kredinin 50 milyar lirası geri ödenip kapanırken, 2018 yılı başında 55 milyar liralık yeni paket açtı. Cuma günü ise yeni bir 35 milyarlık paket daha açıkladı. 5 milyar lirası şubat ayındaki paketten kaydırılan 35 milyar liralık paketin eski ödemelerin geri dönüşünden kaynaklandığı öğrenildi. Böylece toplam kredi büyüklüğü 285 milyar liraya ulaştı. KGF yetkililerinden alınan bilgiye göre bugüne kadar 251 milyar liralık kredi kullandırılırken, bu krediler için 224 milyar liralık kefalet verildi. Bugüne kadar tüm kullandırılan KGF hazine kefaletli krediler içinde kapanan krediler toplam kredilerin yüzde 20’sine denk geliyor. Yaklaşık 50 milyar lira kredi kapatıldı. Bu krediler içinde takibe düşen yani ödenmeyen kredilerin oranı binde 6.7 olarak gerçekleşti. KGF kefaleti ile kullandırılan hazine kaynaklı kredilerin ortalama faiz oranı da yüzde 15.5 oldu.
İNŞAAT YÜZDE 12.2
Kredi Garanti Fonu’nun verdiği kefaletlerin sektörlere göre dağılımına bakıldığında ilk sırada yüzde 42.3 ile ticaret ve hizmet sektörü geldi. İkinci sırada yüzde 32.7 ile imalat sanayi yer aldı. İnşaat sektörü ise yüzde 12.2 ile kefalet sağlanan üçüncü sektör oldu. Yetkililer, 285 milyar liralık limitin Hazine’ye maliyeti olmayacağını belirtterek, geri dönüşlerin aynı taahhüt kapsamında kullandırıldığını vurguladılar. Yetkililer, KGF kefaletli kredilerin en önemli özelliğinin uygun vade ve uygun faiz oranı olduğunu belirterek, “KGF kefaletli krediler bankaların sermaye yeterlilik rasyolarına olumlu etki yaptığı için bankalar daha düşük faizle kredi kullandırıyorlar. İşletmeler de geri ödemesiz dönem de dahil olmak üzere çok daha uygun vadelerle finansmana erişiyorlar” dediler.
YENİ PAKETTE KEFALET YÜKSELDİ
CUMA günü duyurulan yeni pakette kefalet oranları yükseltildi. Daha önceden KOBİ’lere sağlanan kefalet oranı yüzde 80 olarak gerçekleşirken, yeni protokolle oran yüzde 85’e çıkarıldı. KOBİ dışı işletmelere verilen kefalet desteğinin oranı da yüzde 75’den yüzde 80’e yükseltildi. İhracatçılara verilen yüzde 100 kefalet uygulaması devam ediyor. 35 milyar liralık kefaletin, 5 milyar lirası ihracat ve döviz kazandırıcı işletmelere, kalan 30 milyar lira da işletme finansmanında kullandırılacak. (Hürriyet / Neşe Karanfil)
Öncelikle KGF kefaletli değil hazine kefaletli, ayrıca kapanan krediler boşluk yaratmaz, toplam 25 mia.TL devletin kefaleti, tazmin talepleri bunu aşınca ne yapacaksınız?
Sana kalmıyordur
Anlamadığınız önüne gelene bu kgf veriliyor sanmanız. Şirket verileri ortakları çok ciddi inceleniyor. Ödemeleri cirosu vs problemli olan avcunu yalıyor. Benim ortağın kredibilite sorunu nedeniyle biz alamadık ortaklıktan attık ama bir defa damgayı yedik. Karlılığımız iyi bir tane ödeme sıkıntımız olmamış ama yok vermiyorlar.
Gel vatandaş gell geellll
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.