Teminat yetersizliği nedeniyle kredi ve destek imkanlarından yararlanamayan KOBİ’lere kefil olarak krediye erişimlerini sağlayan Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) 14 ayda kullandırdığı kredi büyüklüğü 285 milyar liraya ulaştı. KGF’nin Mart 2017’de başlattığı 200 milyar liralık kredinin 50 milyar lirası geri ödenip kapanırken, 2018 yılı başında 55 milyar liralık yeni paket açtı. Cuma günü ise yeni bir 35 milyarlık paket daha açıkladı. 5 milyar lirası şubat ayındaki paketten kaydırılan 35 milyar liralık paketin eski ödemelerin geri dönüşünden kaynaklandığı öğrenildi. Böylece toplam kredi büyüklüğü 285 milyar liraya ulaştı. KGF yetkililerinden alınan bilgiye göre bugüne kadar 251 milyar liralık kredi kullandırılırken, bu krediler için 224 milyar liralık kefalet verildi. Bugüne kadar tüm kullandırılan KGF hazine kefaletli krediler içinde kapanan krediler toplam kredilerin yüzde 20’sine denk geliyor. Yaklaşık 50 milyar lira kredi kapatıldı. Bu krediler içinde takibe düşen yani ödenmeyen kredilerin oranı binde 6.7 olarak gerçekleşti. KGF kefaleti ile kullandırılan hazine kaynaklı kredilerin ortalama faiz oranı da yüzde 15.5 oldu.
İNŞAAT YÜZDE 12.2
Kredi Garanti Fonu’nun verdiği kefaletlerin sektörlere göre dağılımına bakıldığında ilk sırada yüzde 42.3 ile ticaret ve hizmet sektörü geldi. İkinci sırada yüzde 32.7 ile imalat sanayi yer aldı. İnşaat sektörü ise yüzde 12.2 ile kefalet sağlanan üçüncü sektör oldu. Yetkililer, 285 milyar liralık limitin Hazine’ye maliyeti olmayacağını belirtterek, geri dönüşlerin aynı taahhüt kapsamında kullandırıldığını vurguladılar. Yetkililer, KGF kefaletli kredilerin en önemli özelliğinin uygun vade ve uygun faiz oranı olduğunu belirterek, “KGF kefaletli krediler bankaların sermaye yeterlilik rasyolarına olumlu etki yaptığı için bankalar daha düşük faizle kredi kullandırıyorlar. İşletmeler de geri ödemesiz dönem de dahil olmak üzere çok daha uygun vadelerle finansmana erişiyorlar” dediler.
YENİ PAKETTE KEFALET YÜKSELDİ
CUMA günü duyurulan yeni pakette kefalet oranları yükseltildi. Daha önceden KOBİ’lere sağlanan kefalet oranı yüzde 80 olarak gerçekleşirken, yeni protokolle oran yüzde 85’e çıkarıldı. KOBİ dışı işletmelere verilen kefalet desteğinin oranı da yüzde 75’den yüzde 80’e yükseltildi. İhracatçılara verilen yüzde 100 kefalet uygulaması devam ediyor. 35 milyar liralık kefaletin, 5 milyar lirası ihracat ve döviz kazandırıcı işletmelere, kalan 30 milyar lira da işletme finansmanında kullandırılacak. (Hürriyet / Neşe Karanfil)