Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Birçok kişi sahil kesimlerinde yaşıyor. ABD’de ise 10 kişiden dördü sahil bölgelerinde yaşamayı tercih ediyor. Ancak deniz seviyeleri bilim insanlarının beklentileri doğrultusunda zaman içinde yükseldiği takdirde, bu durum ev fiyatlarını da etkileyecek. Ne yazık ki bu birçok ev sahibi için iyi haber değil. Forbes’un haberine göre ABD Ulusal Ekonomi Araştırmaları Bürosu tarafından yapılan bir araştırmanın sonucunda emlak fiyatlarında iklim değişikliğinden kaynaklanan düşüşlerin başladığı ortaya çıktı. Yükselen deniz seviyeleri ev sahipleri için iki açıdan sorun yaratıyor.
Bunlardan bir tanesi geçici sel olayları. İkincisi ise lokasyonun bir noktada tamamen su altında kalma riski. Her ikisi de emlak fiyatları için olumlu değil. Riskli bölgelerde ev fiyatları bu nedenle düşüş gösterebilir. Araştırmacılar 2018 yılından bu yana Florida’nın sahil kesimlerinde emlak fiyatlarının düşüşte olduğunu söyledi. Ancak diğer birçok lokasyonda ev fiyatları güçlü bir artış gösterdi. Emlak piyasasının bu nedenle iklim risklerini fiyatladığı görülebiliyor.
Alıcılar kredi verenlerden daha endişeli
İlginç bir şekilde emlak alıcıları iklim riskleri konusunda mortgage kredisi sağlayan kurumlara kıyasla daha endişeli. Bunun nedeni ise ABD’nin Ulusal Sel Sigortası Programı olabilir. Bu da kredi sağlayıcılarının sel olaylarına karşı güvencesinin olduğu anlamına geliyor. Zira riskin bir bölümü hükümet tarafından üstleniliyor. Benzer bir şekilde Freddie Mac ve diğer programlar da iklim risklerini göz önünde bulundurmuyor. Böylelikle emlak alıcıları çok daha endişeli çünkü düşen fiyatların doğrudan etkisini görebilirler.
Ancak kredi sağlayıcıları ise darbe hükümet programları tarafından yumuşatılabilir. Emlak piyasası diğer piyasalara kıyasla oldukça farklı. Fiyatlar oldukça yavaş hareket edebilir. Aynı zamanda fiyatların düşüşe geçmesinden önce hacmin yavaşladığı söyleniyor. Florida’nın sahil kesimlerinde ise tam olarak bu durum yaşanıyor. İlk aşamada emlak alıcılarının piyasa seviyelerinde alım yapmak istememesi üzerine hacim düşüşe geçti. Ardından fiyatlar geriledi. Daha hızlı hareket eden hisse piyasalarının aksine, emlak piyasası olaylara tepki vermekte geç kalabiliyor.
Araştırmacılar Florida’nın bazı kesimlerinde emlak fiyatlarının düştüğünü gözlemliyor. Ancak bu durum korona virüsle ilişkili, düşük faiz oranları gibi trendlerden de kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle iklim değişikliğinin fiyatlardaki düşüşün ardındaki tek neden olduğunu söylemek zor. Yine de araştırmacıların incelediği emlakların bir kısmı sahil kesimlerinde yer alırken, diğerleri iç bölgelerde bulunuyor. Bu nedenle de iklim değişikliğinin bir risk faktörü olduğu görülebiliyor.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre borsalar giderek daha fazla çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) alanına odaklanan yatırımlara yöneliyor. Bu kapsamda bazı yatırımcılar daha iyi çevresel verileri olan şirketlere yatırım yapmak için daha yüksek ücretler ödemeyi de kabul edebiliyor ve fosil yakıtlar gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerden kaçınıyor. Belki de şimdi çevresel riskler emlak piyasalarında da bir faktör olarak kabul edilmeye başlıyordur. Yapılan araştırma tek bir eyalete odaklanıyor olsa da, kapsamlı bir trendin ilk işaretleriyle karşı karşıya olabiliriz.
İstanbul barajlarında son durum
Çin’de yükselen kiralara çözüm!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.