Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nden (IATA) Pazartesi günü yapılan tahminde, küresel havayolu endüstrisinin gelecek yıl 12 milyar dolara yakın zarar etmesinin beklendiği açıklandı. Hava yolu şirketlerinin Kovid-19 salgınından yavaş yavaş iyileşmesiyle bu yılki kayıplarını %78 oranında azaltması bekleniyor.
Dünya hava trafiğinin %80'inden fazlasını işleten ve yaklaşık 300 havayolu şirketini temsil eden IATA, 2021'deki sektör kayıplarının başlangıçta düşünülenden daha kötü olacağını ve Nisan ayındaki 47,7 milyar dolarlık kayıp tahminini 51,8 milyar dolara genişlettiklerini açıkladı.
2020'deki 137,7 milyar dolarlık net kayıp, IATA'nın bu yılın başlarında tahmin ettiği 126,4 milyar doların üzerindeydi. Sektörün salgından kaynaklanan toplam net zararını 200 milyar doların üstüne çıktı.
CNBC’nin haberine göre IATA Genel Müdürü Willie Walsh grubun yıllık toplantısındaki açıklamasında, “Krizin en derin noktasını geride bıraktık. Ciddi sorunlar devam etse de toparlanmanın yolu görünmeye başladı” ifadelerine yer verdi.
IATA, sektörün 2023'te kârlılığa geri döneceğini tahmin etti ve toplam yolcu sayısının bu yıl 2,3 milyardan gelecek yıl 3,4 milyar kişiye yükseleceğini söyledi.
Walsh, salgına bağlı uluslararası seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasının rezervasyonları körükleyeceğini söyledi. Ancak Walsh ülkelerin Kovid testi gereklilikleri, yaş muafiyetleri ve aşıları doğrulama yöntemleri gibi güvenlik protokolleri konusunda tek tip yönergelere sahip olmamasını sert bir dille eleştirdi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ülkelerin sınırlarındaki Kovid-19 güvenlik uygulamaları arasında standart bir prosedür bulunmuyor. ABD Başkanı Biden yönetimi geçen ay Kasım ayında yaptığı açıklamada salgının başlarında uygulamaya konan yasakların bir kısmının kaldırılacağını açıklasa da yetkililer henüz bir tarih vermedi. İngiltere’deki prosedürlerde ise ülkeler korona virüs risk durumlarına göre yeşil, sarı ve kırmızı liste olarak üçe ayrılıyor ve kırmızı grupta yer alan ülkelerden gelen kişilere yoğun karantina önlemleri uygulanıyor. Türkiye 17 Eylül itibariyle İngiltere’nin kırmızı listesinden çıkarılmıştı.
Barclays Global İmalat Güven Endeksi yükseldi
Ham maddelerin artışı ile enflasyonun yükselişi!
Avrupa'da enflasyon artışı sürüyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.