BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis'Güvercin' başkan helalleşiyor----

'Güvercin' başkan helalleşiyor

'Güvercin' başkan helalleşiyor
14 Kasım 2010 - 10:43 www.finansgundem.com

'TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül borçlularla uzlaşma masasında. Dün Cavit Çağlar Olay Medya'yı geri aldı

 Jale Özgentürk'ün yazısı

 

 

Türkiye 2001’de tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşadı. Hortumlanan ya da kötü yönetilen 23 banka faizleriyle birlikte 60 milyar dolara yakın bir faturaya mal oldu.
Bu bankalar 2003 yılından itibaren Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi. TMSF’nin 9 yıl başkanlığını yürüten Ahmet Ertürk, kendi sözleriyle ‘Borçlularla bir çatışma ortamı içerisine girerek’ bu alacakları tahsil etmeye çalıştı.

Olağanüstü yetkiler tanıyan 5020 sayılı yasanın verdiği tüm yetkileri kullanan Ertürk, anapara olarak 30 milyar dolarlık borcun 18 milyar dolarını tahsil etti.

Bu yılın başında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün danışmanı olan Ertürk, başkanlık görevini bıraktı. Kendisinden sonra Şakir Ercan Gül, bu koltuğa oturdu. Martta göreve başlayan Gül, ‘çatışmadan çok uzlaşma’ arayışıyla hareket etti. ‘Kimi zaman şahin ama çoğunlukla güvercin olan’ Gül, TMSF’nin raflarındaki dosya sayısını azaltacak adımları hızlandırdı.

Gül, Ali Balkaner, Hayyam Garipoğlu ve Dinç Bilgin ile yeni protokoller yaptı. Dün de Cavit Çağlar’a el konulan Bursa’daki Olay Medya kuruluşu bazı koşullarla yeniden devredildi.

Temelinde altın var Dün TMSF’nin yaptığı açıklamanın ardından bir dönemin Devlet Bakanı Cavit Çağlar’la konuştuk. Çağlar İnterbank’ın devri nedeniyle 2004’te 1.6 milyar dolarlık borç üzerinden protokol imzalamıştı. Ancak borç taksitleri ödenmeyince 2008’de şirketlerine el konulmuştu. Bursa’da Yeşim Tekstil’de hâlâ 3 bin kişiye istihdam sağlayan Çağlar, “Çok mutluyum” diyor. Ödenemeyecek bir borcunun kalmadığını anlatan Çağlar, hemen ortak arayışına başlamış.

Umudu ise Yeşil Şehir gayrimenkul projesi. Bugün 5 bin kişinin yaşadığı projenin inşaatı 1997 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından temeline altın dökülerek başlamıştı. İnşaat TMSF’nin İnterbank’a el koymasının ardından ise fon bünyesine geçmişti.

Çağlar, bu alanda 10 bin yeni konut daha yapmak istiyor. Olay Medya ile yeniden medyaya dönen Çağlar, tekstilde 12 yıldır sermayesiz kaldıkları için SSK primlerini bile ödeyemediklerini hatırlatarak tekstile de devam edeceklerini anlatıyor. Çağlar, “İnşallah borçlarımızı ödeyip helalleşiriz” diyor.
Çağlar, “Nerede hata yaptınız?” soruma ise şu yanıtı veriyor: “Hata yapmadık. 24 bankaya borcumuz vardı. Hepsi bitti. Bu da bitecek.”

Toprak’a kapı açık

Bu arada TMSF’de kalan dosyalar arasında Korkmaz Yiğit, Erol Aksoy ve Cem Uzan konusunda uzlaşma zor görünüyor. Bu dosyaların tozlu raflarda kalacağı anlaşılıyor. TMSF ile en büyük mücadelelerden birini yürüten Halis Toprak ise önümüzdeki dönemde daha şanslı.

Remzi Gür ve Ahmet Çalık’a satılan iki önemli mülkünü mahkeme kanalıyla geri almayı düşünen Toprak’a eski binasında faaliyet gösteren TMSF’nin kapıları açık. TMSF’den “Toprak anlaşma istiyorsa önyargılı değiliz” mesajı geliyor.

Bu arada dosyaları giderek azalan TMSF’de ise hâlâ 500 çalışan var. Rafları giderek boşalan TMSF, kendi asli görevine dönmeye hazırlanıyor. TMSF’nin tüm yetkileriyle bazen döke saça tahsil ettiği 19.5 milyar doların dışında 18 milyar dolar ise artık tahsili mümkün olmayan alacaklar hanesine yazılıyor.
Faturayı da aslında o yıllarda ortada kalan binlerce işsiz ile vergileriyle tahsilata imkân sağlayan vatandaş yani bizler ödüyoruz.

Radikal

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)