Jale Özgentürk'ün yazısı
Türkiye 2001’de tarihinin en büyük
Bu bankalar 2003 yılından itibaren
Bu yılın başında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün danışmanı olan Ertürk, başkanlık görevini bıraktı. Kendisinden sonra Şakir Ercan Gül, bu koltuğa oturdu. Martta göreve başlayan Gül, ‘çatışmadan çok uzlaşma’ arayışıyla
Gül, Ali Balkaner, Hayyam Garipoğlu ve Dinç Bilgin ile
Temelinde altın var Dün TMSF’nin yaptığı açıklamanın ardından bir dönemin Devlet Bakanı Cavit Çağlar’la konuştuk. Çağlar İnterbank’ın devri nedeniyle 2004’te 1.6 milyar dolarlık borç üzerinden protokol imzalamıştı. Ancak borç taksitleri ödenmeyince 2008’de şirketlerine el konulmuştu. Bursa’da Yeşim Tekstil’de hâlâ 3 bin kişiye istihdam sağlayan Çağlar, “Çok mutluyum” diyor. Ödenemeyecek bir borcunun kalmadığını anlatan Çağlar, hemen ortak arayışına başlamış.
Umudu ise Yeşil Şehir gayrimenkul projesi. Bugün 5 bin kişinin yaşadığı projenin inşaatı 1997 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından temeline altın dökülerek başlamıştı. İnşaat TMSF’nin İnterbank’a el koymasının ardından ise fon bünyesine geçmişti.
Çağlar, bu alanda 10 bin yeni konut daha yapmak istiyor. Olay Medya ile yeniden medyaya dönen Çağlar, tekstilde 12 yıldır sermayesiz kaldıkları için SSK primlerini bile ödeyemediklerini hatırlatarak tekstile de devam edeceklerini anlatıyor. Çağlar, “İnşallah borçlarımızı ödeyip helalleşiriz” diyor.
Çağlar, “Nerede hata yaptınız?” soruma ise şu yanıtı veriyor: “Hata yapmadık. 24 bankaya borcumuz vardı. Hepsi bitti. Bu da bitecek.”
Toprak’a kapı açık
Bu arada TMSF’de kalan dosyalar arasında Korkmaz Yiğit, Erol Aksoy ve Cem Uzan konusunda uzlaşma zor görünüyor. Bu dosyaların tozlu raflarda kalacağı anlaşılıyor. TMSF ile en büyük mücadelelerden birini yürüten Halis Toprak ise önümüzdeki dönemde daha şanslı.
Remzi Gür ve Ahmet Çalık’a satılan iki önemli mülkünü mahkeme kanalıyla geri almayı düşünen Toprak’a eski binasında faaliyet gösteren TMSF’nin kapıları açık. TMSF’den “Toprak anlaşma istiyorsa önyargılı değiliz” mesajı geliyor.
Bu arada dosyaları giderek azalan TMSF’de ise hâlâ 500 çalışan var. Rafları giderek boşalan TMSF, kendi asli görevine dönmeye hazırlanıyor. TMSF’nin tüm yetkileriyle bazen döke saça tahsil ettiği 19.5 milyar doların dışında 18 milyar dolar ise artık tahsili mümkün olmayan alacaklar hanesine yazılıyor.
Faturayı da aslında o yıllarda ortada kalan binlerce işsiz ile vergileriyle tahsilata imkân sağlayan vatandaş yani bizler ödüyoruz.
Radikal