Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, zimmet suçuyla ilgili yeni düzenleme ve Ziraat Bankası'nın Varlık Fonu'na devriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili Hürriyet'te yer alan Aysel Alp'in haberi şöyle:
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Bankacılık Kanunu’nda yapılan zimmet değişikliği ile Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesi sonrasında değerlendirmelerde bulundu.
Bankacılık Kanunu’ndaki zimmet suçu ve bu suçun cezalandırılmasıyla ilgili en ufak değişiklik yapılmadığını söyleyen Aydın, şöyle konuştu:
“Türkçesi, zimmet suçu kalkmadı; vardır ve devam ediyor. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 2015’te, aldığı bir karar var. Bir bankada kredi vadesinde ödenmediği için icrai tahsilat yapmak yerine ek süre verilmiş. Banka da ek teminat alarak bu süreyi vermiş. Kredi ödenmiş olmasına rağmen, bu işlemde imzası bulunanlarla ilgili zimmet cezasını Yargıtay onadı. Böyle bir karar çıktığı için yanlış anlamaların, belirsizliklerin, gri alanların ortadan kaldırılmasını teminen devletimizi yönetenlere götürdük; ‘cesaretimizi kırıyor’ dedik. Onlar da böyle düzenleme yaptı. Yoksa birilerini kurtarma anlamında değil. Böylece yasaya kredi doğru kullandırdığınızda veya kullandırdığınız kredinin yapılandırılması gerektiğinde, bunun zimmet suçu olmayacağına ilişkin bir fıkra eklendi. Hepsi bu.”
DÜN DE KAMU BUGÜN DE KAMU
Varlık Fonu’na devir tartışmalarına ilişkin sorularımızı da cevaplayan Hüseyin Aydın, “Ziraat Bankası’nın sahibi dün de kamuydu bugün de kamudur” diye konuştu. 4603 sayılı Kamu Bankaları Yasası’na tabiyetin sürdüğüne dikkat çeken Aydın, “Bankalar Kanunu ve özel hukuk hükümlerine de tabiyiz. 4603 sayılı kanun özel sektör bankaları ile aynı seviyede hareket etmemiz için düzenlendi. Ziraat Bankası, uluslararası piyasalardan borç alıyor. Bunun devam edebilmesi için uluslararası normlarda denetim yapmaya mecburuz. Çünkü küresel oyuncuyuz. Dünyanın farklı ülkelerinden borç alıyor, borç veriyoruz. Birçok kurum tarafından denetleniyoruz. Dünyadaki bankalardaki gibi tüm denetim şekillerinden geçiyoruz. Eksiği yok, fazlası var Ziraat’in” diye konuştu.
YENİ PATRON VARLIK FONU
HÜSEYİN Aydın, bankanın elde edeceği gelirin bundan sonra nasıl değerlendirileceğine ilişkin sorusunu da, “Burası bir ticarethanedir. Gelir elde ederseniz, ülkenin vergi yasalarına göre kurumlar vergimizi ödeyeceğiz. Temettü, kârımızı BDDK tavsiyesine uyarak, diğer bankalar gibi 4-5 yıldır sermayeye ekliyoruz. Ziraat Bankası bundan sonra da kârı bünyede tutarsa sermayeye ekler. Tutmaz ise bunu sahibine öder, sahibi kamudur. Bizim patron kimse patrona öderiz; patron da onu kamuya verir. Patron da Varlık Fonu’dur. Hisseyi kim temsil ediyorsa, temsil eden temettüyü alır. Ama sonuçta bunlar Türkiye Cumhuriyeti devletine gider” cevabıyla yanıtladı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.