Yazdır

Gri noktalar kaldırıldı

Tarih: 11 Şubat 2017 - 04:48

TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın, zimmetle ilgili yeni düzenlemeyi değerlendirdi. Zimmet suçu kalkmadı. Yargıtay'ın 2015'teki kararı sonrası 'Cesaretimiz kırılıyor' dedik. Devleti yönetenlere ilettik. Gri alanlar ortadan kaldırıldı

TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, zimmet suçuyla ilgili yeni düzenleme ve Ziraat Bankası'nın Varlık Fonu'na devriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili Hürriyet'te yer alan Aysel Alp'in haberi şöyle:

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Bankacılık Kanunu’nda yapılan zimmet değişikliği ile Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesi sonrasında değerlendirmelerde bulundu.

Bankacılık Kanunu’ndaki zimmet suçu ve bu suçun cezalandırılmasıyla ilgili en ufak değişiklik yapılmadığını söyleyen Aydın, şöyle konuştu:

“Türkçesi, zimmet suçu kalkmadı; vardır ve devam ediyor. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 2015’te, aldığı bir karar var. Bir bankada kredi vadesinde ödenmediği için icrai tahsilat yapmak yerine ek süre verilmiş. Banka da ek teminat alarak bu süreyi vermiş. Kredi ödenmiş olmasına rağmen, bu işlemde imzası bulunanlarla ilgili zimmet cezasını Yargıtay onadı. Böyle bir karar çıktığı için yanlış anlamaların, belirsizliklerin, gri alanların ortadan kaldırılmasını teminen devletimizi yönetenlere götürdük; ‘cesaretimizi kırıyor’ dedik. Onlar da böyle düzenleme yaptı. Yoksa birilerini kurtarma anlamında değil. Böylece yasaya kredi doğru kullandırdığınızda veya kullandırdığınız kredinin yapılandırılması gerektiğinde, bunun zimmet suçu olmayacağına ilişkin bir fıkra eklendi. Hepsi bu.”

DÜN DE KAMU BUGÜN DE KAMU

Varlık Fonu’na devir tartışmalarına ilişkin sorularımızı da cevaplayan Hüseyin Aydın, “Ziraat Bankası’nın sahibi dün de kamuydu bugün de kamudur” diye konuştu. 4603 sayılı Kamu Bankaları Yasası’na tabiyetin sürdüğüne dikkat çeken Aydın, “Bankalar Kanunu ve özel hukuk hükümlerine de tabiyiz. 4603 sayılı kanun özel sektör bankaları ile aynı seviyede hareket etmemiz için düzenlendi. Ziraat Bankası, uluslararası piyasalardan borç alıyor. Bunun devam edebilmesi için uluslararası normlarda denetim yapmaya mecburuz. Çünkü küresel oyuncuyuz. Dünyanın farklı ülkelerinden borç alıyor, borç veriyoruz. Birçok kurum tarafından denetleniyoruz. Dünyadaki bankalardaki gibi tüm denetim şekillerinden geçiyoruz. Eksiği yok, fazlası var Ziraat’in” diye konuştu.

YENİ PATRON VARLIK FONU

HÜSEYİN Aydın, bankanın elde edeceği gelirin bundan sonra nasıl değerlendirileceğine ilişkin sorusunu da, “Burası bir ticarethanedir. Gelir elde ederseniz, ülkenin vergi yasalarına göre kurumlar vergimizi ödeyeceğiz. Temettü, kârımızı BDDK tavsiyesine uyarak, diğer bankalar gibi 4-5 yıldır sermayeye ekliyoruz. Ziraat Bankası bundan sonra da kârı bünyede tutarsa sermayeye ekler. Tutmaz ise bunu sahibine öder, sahibi kamudur. Bizim patron kimse patrona öderiz; patron da onu kamuya verir. Patron da Varlık Fonu’dur. Hisseyi kim temsil ediyorsa, temsil eden temettüyü alır. Ama sonuçta bunlar Türkiye Cumhuriyeti devletine gider” cevabıyla yanıtladı.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/gri-noktalar-kaldirildi/1167466