Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
17 Nisan 2017 tarihinde yani 16 Nisan referandumundan 1 gün sonra yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’ye bir ‘yol haritası’ çizmişti.
1- 2017, AK Parti teşkilatları ve belediyelerde değişim yılı.
2- 2018, icraat yılı.
3- 2019, seçim yılı.
AK Parti, 2017’yi yerel yönetimlerde ve teşkilatlarda değişim yılı olarak değerlendirdi. Erdoğan, AK Parti Genel Başkanlığı’na döndükten sonra ilk iş, “Metal yorgunluğu” olduğunu belirterek, değişim sürecini başlattı.
İstanbul, Ankara, Balıkesir, Bursa, Düzce, Niğde ve Çorum Belediye Başkanları değişti. AK Parti teşkilatlarında ise 38 il başkanı yerini yeni isimlere bıraktı. Erdoğan, 21 Mayıs 2017 tarihinde ‘metal yorgunluğu’ ile startını verdiği değişim sürecini, 24 Mart 2018 tarihinde, ”Artık metal yorgunluğu yok, Afrin’le beraber şimdi diriliş hareketi yeniden başladı” diye noktaladı. Böylece metal yorgunluğundan diriliş aşamasına ulaşıldı. Aslında bu değişim ve yenileşme hareketi ile Erdoğan, 2019 seçim hazırlıklarını 16 Nisan’da referandum gecesi başlattı.
BÜYÜME VE İCRAAT YILI
Erdoğan, 2019 seçimlerini kazanmanın yolunun ekonomiyi büyütmekten geçtiğinin farkında. O nedenle 2019 seçimlerine gitmeden önce, 2018’i ekonomide büyüme ve icraat yılı ilan etti. Şimdi hem hükümette hem AK Parti yetkili kurullarında artık gündem, ekonomi.
Ekonomi benim ilgili olduğum bir alan değil. Ancak bu yazıyı kaleme almadan önce ulaştığım ekonomi çevreleri, önümüzdeki günlerde bir paket beklentisi içinde olduklarını ifade ettiler. Zaten ekonomi basını, kıyısından köşesinden yazmaya başladı.
Sadece şunu söyleyebilirim, ekonomiyle ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yapılıyor ama sadece onunla yetinilmeyecek, ekonominin ihtiyacına dönük düzenlemeler süreklilik arz edecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her defasında erken seçim olmayacağına yönelik sözlerini aktarıyorum. Tabii ki buradaki bir amacım erken seçim tartışmalarına birinci kaynaktan ışık tutabilmek ama işin bir de ekonomiyi ilgilendiren tarafı var. Erdoğan, 2 Nisan Pazartesi günü yapılan AK Parti MYK toplantısında erken seçim tartışmalarına ekonomik gerekçelerle tepki gösteriyor.
YİNE ERKEN SEÇİM
Erken seçim iddialarının ekonomiyi olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek, ”Erken seçim tartışmalarının ekonomiye olumsuz etkisi oluyor. Bu söylentilere son vermek gerekiyor. Kesinlikle erken seçim yok. Martta yerel seçimler, kasımda Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri yapılacak” diyor.
Erdoğan, 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçiminin kilitlenmesi ve 27 Nisan e-muhtırasının verilmesi üzerine erken seçim kararı almıştı. O da krizin derinleşmemesi ve devletin çalışamaz hale gelmesi tehlikesine karşılık yerinde bir hamleydi. Onun dışında erken seçim kararı almadı. 1 Kasım’da anayasal zorunluluk olarak seçimlere gittik. 2014’te Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildikten sonra iktidarın oyları tırmanışa geçmiş, AK Parti’ye oy verebileceklerini belirtenlerin oranı yüzde 53’e ulaşmıştı. O dönemde de erken seçim gündeme getirildiğinde Erdoğan karşı çıkmıştı. Neden? Çünkü Erdoğan Türkiye’nin öngörülebilen ülke olmasını istiyor. İç ve dış yatırımcı açısından çok önemli bir nokta. Bir istikrar, iki öngörülebilir olmak.
Cumhurbaşkanı şimdiye kadar erken seçim taleplerine karşı prensipleri ve siyasi nedenlerle karşı çıkıyordu. Bu kez ekonomik gerekçelerle karşı çıkıyor. Erken seçimin gündemde tutulmasının yatırım ortamını olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Erdoğan haklı. Çünkü ekonominin ilacı güven ve moraldir. Ekonomiyle ilgili olumsuz tablo çizen bakanlar hakkında, ”İnsan kendi ayağına kurşun sıkar mı” diye tepki göstermesinin altında da bu yatıyor.
Tek cümleyle söyleyecek olursak: Erdoğan ekonomiye el koymuş durum
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.