BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDövizde yükselişi frenlemek için iki görüş----

Dövizde yükselişi frenlemek için iki görüş

Dövizde yükselişi frenlemek için iki görüş
20 Mayıs 2018 - 08:21 www.finansgundem.com

Hürriyet'ten Zeynel Balcı, döviz kurlarındaki artışın frenlenebilmesi için piyasada hakim olan iki görüşü yazdı. İşte Zeynel Balcı'nın o yazısı...

Döviz kurlarında yükseliş, borsada ise düşüş eğilimim devam ettiği bir haftayı daha geride bıraktık. Döviz kurlarındaki yükseliş ile ilgili Merkez Bankası’nın gereken önlemler alınacak duyurusunun ardından ile kısa bir duraksama oldu. Herhangi bir hamle gelmeyince de mevcut eğilimiler devam etti. Ancak bu yöndeki beklentiler azalsa da 7 Haziran toplantısı öncesi Merkez Bankası’nın bir hamle yapacağı düşüncesinde olanlar hala yok değil. Zaman uzadıkça piyasanın faiz artış beklentisi azalsa da oran ile ilgili beklenti artıyor. Faiz artışı olursa diye başlayan görüşler yüzde 3 seviyesine kadar yükselmiş durumda. Piyasada bir görüş, kısa dönemde faizi yükseltip, döviz kurunu baskı altına alarak enflasyonu aşağı çekip, enflasyon düşünce de faizi indirmek yönünde. Bir diğer görüş ise düşük faiz ile enflasyonu aşağı çekmek tarafında. Diğer yandan Faiz mi, enflasyon mu sonuç tartışması devam ediyor. Bildik yumurta tavuk tartışması gibi. Bir an önce karar verilse iyi olacak. Çünkü kararlar geciktikçe kurlar da piyasa faizi de yükseliyor. Doğal olarak bunların enflasyona yansımaları olacak.

Anahtar enflasyon

YABANCI AĞIRLIĞI
Geçmiş tecrübelere dayanarak söylenirse faizin döviz kurlarındaki etkisi kısa süreli. Kalıcı etkiler için daha geniş ölçekte cari açık ve enflasyonun düşürülmesi gibi yapısal önlemler gerekiyor. Piyasalarda dövizin referans ve güvenli liman işlevi sürüyor. Cari açık, enflasyon, bütçe açığı, petrol fiyatlarındaki yükseliş, dış dünyada artan faiz oranları, Ortadoğu kaynaklı jeopolitik gelişmeler gibi sorunların üzerine ayrıca seçim belirsizliği eklendi. Yabancı yatırımcılar bizim gibi gelişen ülkelere yatırım yaparken ilk baktıkları kriterlerin başında döviz dengesi ve siyasi görünüm gibi bazı konu başlıkları gelir. Malum döviz dengesi kırılgan. Her ne kadar seçim sonuçlarına ilişkin pozisyon almak isteyen bazı yabancı yatırımcılar ihtimal dahilinde olsa da ciddi yatırım kararları için 24 Haziran seçim sonuçlarını görmek isteyebilirler. Gerek borsa, gerekse para piyasalarında yön konusunda yabancı yatırımcıların ağırlığı bilinen bir durum.

Anahtar enflasyon

Anahtar enflasyon

TEMKİNLİ GÖRÜNÜM
Diğer yandan yüksek kur, yüksek faiz ve düşen borsa seçim sonrası net bir tablo ortaya çıkarsa sıcak para girişi ve yabancı yatırımcı için iyi bir ortam sunuyor aslında. Bir diğer konu kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch’den gelen uyarı niteliğindeki açıklamalardı. Piyasalar üzerinde çok etkili olmadılar ama puslu havada can sıktılar. Diğer gündem konularına baktığımızda, ABD’de görülen Hakan Atilla davasında verilen 32 aylık cezanın piyasalar üzerindeki etkisinin sınırlı kaldı. Piyasalar şimdi de Halkbank ile ilgili gelişme olabilir mi diye beklemeye başladı. Önümüzdeki hafta 21 mayısta milletvekili listeleri ve Mehmet Şimşek’in durumu netleşmiş olacak. Mart-Nisan aylarında gözde sektörlerden konutta fiyat artışı ve satışlardaki yavaşlama dikkat çekici. Vergi ve faiz indirimlerinin etkisinin önümüzdeki aylarda görebileceğiz. Dışarıda ise ABD uzun dönem tahvil faiz oranlarının yükseliş ve dolardaki değerlenme sürüyor. Gelişen ülkeler ve Türk ekonomisi için de olumsuzluk içeren bu durum dış piyasalarda altının ons fiyatın düşüş olarak yansımış durumda. Diğer yandan arzdaki kesinti, Ortadoğu kaynaklı jeopolitik gelişmeler gibi gelişmelerden beslenen petrolde değerlenen dolara rağmen fiyat artışı sürüyor. Zor gündemin baskısı altındaki piyasalarda temkinli görünüm korunuyor.

Anahtar enflasyon

DÜŞÜŞ TRENDİ SÜRÜYOR
Borsada düşüş trendi sürüyor. İlk destekler 100.600 ve 98.000 seviyelerinde bulunurken ilk dirençler 103.700 ve 105.000 seviyelerinde. Olası tepki yükselişinin devamı için 105.000 seviyesinin geçilmesi önemli. Geri çekilmelerde tepki alımları görülse de dip oluşumu için erken.

Anahtar enflasyon

DOLAR/TL KURU GÜCÜNÜ KORUYOR
Dolar/TL kurunda çıkış hareketi devam ediyor. İlk dirençler 4.50-4.53 ve 4.60-4.65 olarak görülüyor. 4.60-4.65 daha önemli. İlk destekler ise 4.40-4.37 seviyelerinde. Direnç seviyelerinde kâr satış denemeleri görülse de çıkış hareketi gücünü koruyabilir.

Anahtar enflasyon

Anahtar enflasyon

ETİKETLER :
YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Konya23 Mayıs 2018 11:11

    Elimde yetki olsa doları anında yasaklasam.Bir doları bir TL yapsam.Yasak kardeşim yasak dolar almak.Zamanında yükselmesi iyi diyen bir bakan ve tv yorumcuları vardı.Yüksek TL yatırımı düşürür ve ihracattan kaybımuza neden olur diye.Ama az kaldı bu balon ya patlayacak ya da biz patlayacağız.

  • gnçlk21 Mayıs 2018 13:47

    mrkez toplantısına gelmeden önce, bir resmi yetkili yada danışman şunu demeli.... "gerekirse merkez tabiki faiz enstrumanınıda kullanabilir, bizler de bunun farkındayız. ama faiz artışının olmaması yonundeyiz, ama merkez bağımsızdır" gibi bir cümle yuvarlasa, BLÖF ÇEKENLER, REST ÇEKENLER, ŞUAN MERKEZİ KÖŞEYE SIKIŞTIRDIK NE YAPIYOR? NE YAPABİLİR İZLEYELİM DİYENLER anında, usd nin gevşediğini, yükselişin durduğunu, kademeli 1 aydır çıkan usd nin hatta düşüşüne tanık olabilir.... biraz FED GİBİ biraz BERNANKE gibi olun yahu... önce millet/devlet... NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...

  • borsa21 Mayıs 2018 12:46

    bu saatten sonra müdahale bile olsa çok şey ifade etmez ondan dolayı gittiği yere kadar

  • fafa21 Mayıs 2018 09:43

    Artık dövizin yakasını bıraktılar,durdurmak gibi bir dertleri de yok.Saldım çayıra Mevla'm kayıra.

  • misafir 21 Mayıs 2018 00:29

    Her yerde miliyetcilik irkcilik kokan laflar biktim hepinizdenbu milliyetçiliği terk edin her şey düzelir bu kadar basit ırkçılık milliyetçilik başıniza bela olmuş kanınıza işlemiş

  • Misafir20 Mayıs 2018 23:03

    Zamanında ABD bol para basıp dünyaya pompaladığında tedbir almamız gerekirdi... Bizler geçmişten biraz olsun ders almış olsaydık bu günkü sıkıntıları yaşamazdık... LAKİN DERS ALMADIK HALADA ALMIYORUZ...Siz siz olun dar gelirli iseniz asla kredi kartı kullanmayın hayatınız boyunca her daim yorganınıza göre ayağınızı uzatın... Marketlerde ihtiyacınızın haricinde FİYATLARI İNMİŞ DİYE HİÇ BİR ŞEYLE İLGİLENMEYİN...Markete alış verişe gitmeden önce mutlaka ihtiyacınız olanları liste yapın!...Listenizi marketlerden alış veriş yapmadan mutlaka fiyatların araştırın hangi markette ne ucuzsa onu o marketten alın... Bir ürün ucuz diye ayni marketten hepsini almayın diğer markette ucuz olanı alın gerekirse 5-6 markette gidin ihtiyaç listeniz öyle tamamlayın...UNUTMAYIN Kriz mıriz zengine vız gelir tırıs gider... "EN SONUNDA OLAN FAKİR FUKARAYA DAR GELİRLİYE OLUR"

  • Gerek yok.20 Mayıs 2018 22:34

    Getirirsen güzel ülkemize 5 milyon Arabı suriyeliyi. Sonra neden dolar yükseldi. Araplara para harcamaktan borcunuzu ödeyemiyorsunuz. bu vatan için askere gitmemiş .şehit olmamış .vergi vermemiş kişilere kuş sütü eksik bak.sonra biz niye batıyoruz mu?? Artık PESS

  • Sefer20 Mayıs 2018 22:16

    Hergün yuzde bir yukseliyor alistirdi artık. Düşmez bu dolar.

  • ali20 Mayıs 2018 19:33

    Akp nin gitmesi lazim. Onlar yüzünden yükseliyor. Üretim yok tüketim çok

  • İlhan21 Mayıs 2018 08:14

    Ali yılmaz bırak geçmişi bugüne bak. Hukukta ilk yüzde değiliz. Epitimde ilk elliye veda ettik. Ayrışmadan konuşma en büyük ayrıştırıcı kim. Filistin diyenler ıraktaki türkleri unuttu.yani eskiyi mumla arıyorum.

  • Ali yılmaz20 Mayıs 2018 20:22

    Akp giderse sence cok iyi mi olacak buna gercekten inanıyor musun? Körfez savasında gördük ekonomiyi nasıl dagıttılar 1 gecede fizler nasıl cıktı dolar nasıl katladı. Bırakın bu işleri beyler her yer cayır cayır yanıyor. Allah belamızı verir vallaha böyle nankör olursak olmaz. Vallahi de dolar 10 tl üzerine cıkar. Universitelerde kavgalar yine baslar. Terör tırmanır. Yine laiklik zırvalığı başlar. İnsankar koalisyon ile ayrışır. Vallahi de bu iş elimizde patlar nankörlük yaparsak.

  • : )20 Mayıs 2018 18:39

    ya ben yabancıyım diyim. USd getirdim, TL ye döndürdüm. EEEe bir günde ,50 kuruş yanı 4 ayda %20 zarar ediyom. ne yatırımı beklersiniz benden Türkiyeye ? faiz faiz yahu ne faizi, adam usd yi TL ye dönduremıyor zarar edecem diye... neyse, yatırım dedınızde bu ekonomik çalkantıda batan türk firmaları yabancı satın alıyor ucuza, ne oldu ? yabancı sermaye geldi. ne gelmesi senin yerli firman iflas ediyor yahu :D faiz arttırma, tamam faiz armasın. ama usd artıyor? enflasyon artıyor ? hracat yap ama ithalatının 2 katı yap ihracat en az... yoksa cari açık arttıkça, kazançların hep kayıp olur. yahu bırakın hayali saldıran kişiler uydurmayı. keynes yazmış okuyun az biraz. saçma sapan tv program ve gazeteler okucanıza.

  • Keri.20 Mayıs 2018 18:05

    Cari acigin artisina. Yerli uretime. Ithalata bakarsak dolarin daha da artmasi gerekiyor....Biz sopa yemezzek aklimiz basimiza gelmeyecek

  • ns20 Mayıs 2018 17:34

    ülkeyi dolar ateşi sarmış hükümet hala elin arabının peşinde bu ne iştir anlayan varsa söylesin. ülke insanım hergeçen gün daha fakirleşiyor. 16 sene önceki halimizden daha fakiriz. borsadaki birikimiz 3te 1 düştü. bu ülkenin şirketlerine güvenmekle hata etmişim.

  • ismail20 Mayıs 2018 15:46

    Artık kimseyi inandıramssını doların düşecegini Şünkü Hükümet ihtibar kaybetdi yalancı çoban oldu böyle olcakdıda eski lidelerin nesuuc vardıkı alaşgı etdik onları Eski Bakanlardan RAHMETLİ Mustafa Taşerin bir sözü verdi onu hatırladım valla

  • Günaydın hayırlı 20 Mayıs 2018 15:26

    Faizi arttır Tayyip yoksa dolar 5 tl sonra seçimlerde üzülürsün halk fakirleşiyor nerde miil yerli tl nin değerini Benmi koruyacağım yoksa senmi koruyamıyorsan bırak

  • erol g.20 Mayıs 2018 15:01

    Pazarda sebze fiyatlarında %50 den fazla yükseliş var mayıs ayı tüketici enflasyonu en az aylık % 15 artmıştır Havalar ısındı ama pazar yerlerinde dolma biber patlıcan gibi mevsim sebzelerinden kaliteli olanı hiç yok/satılmıyor

  • mehmet yılmaz20 Mayıs 2018 14:21

    borsanın % 70 ini yerletirilmemiş ve gerçek TÜRK HALKI alsın doların fiatı 1 dolar bile etmez.MİLLİ DEVLETİN enbüyük düşmanı şu anda yerleştirilmiş yerleşik iş insanları.

  • ahmet20 Mayıs 2018 12:18

    bence faizlerin dusmesi lazım.zaten dovizde secimden sonra dusecek.dovizi yukarı tasıyanlarında sermayesi bitiyor.yakında dolar sahibi olanlar huzunlu sona hazırlansın.

  • Türkoğlutürk 20 Mayıs 2018 12:47

    Kim konuşunca faiz ve dolar aetıyor. Kim faiz lobisine öalışıyor. Grafiği aç konuşmaları koy üzerine

  • Matudi20 Mayıs 2018 11:40

    İnat etmeyin de şu faizi artırın dolar 4.50 TL oldu. İş adamlarının borsa yatırımcılarının canını okudunuz.

  • Türkoğlutürk 20 Mayıs 2018 10:37

    Enflasyonu kudurtan akp. Şimdi nasıl indirecekki. Ekonomiden çakmaz ingilizin umurundamı o keyif peşinde.