Yazdır

Dövizde yükselişi frenlemek için iki görüş

Tarih: 20 Mayıs 2018 - 08:21

Hürriyet'ten Zeynel Balcı, döviz kurlarındaki artışın frenlenebilmesi için piyasada hakim olan iki görüşü yazdı. İşte Zeynel Balcı'nın o yazısı...

Döviz kurlarında yükseliş, borsada ise düşüş eğilimim devam ettiği bir haftayı daha geride bıraktık. Döviz kurlarındaki yükseliş ile ilgili Merkez Bankası’nın gereken önlemler alınacak duyurusunun ardından ile kısa bir duraksama oldu. Herhangi bir hamle gelmeyince de mevcut eğilimiler devam etti. Ancak bu yöndeki beklentiler azalsa da 7 Haziran toplantısı öncesi Merkez Bankası’nın bir hamle yapacağı düşüncesinde olanlar hala yok değil. Zaman uzadıkça piyasanın faiz artış beklentisi azalsa da oran ile ilgili beklenti artıyor. Faiz artışı olursa diye başlayan görüşler yüzde 3 seviyesine kadar yükselmiş durumda. Piyasada bir görüş, kısa dönemde faizi yükseltip, döviz kurunu baskı altına alarak enflasyonu aşağı çekip, enflasyon düşünce de faizi indirmek yönünde. Bir diğer görüş ise düşük faiz ile enflasyonu aşağı çekmek tarafında. Diğer yandan faiz mi, enflasyon mu sonuç tartışması devam ediyor. Bildik yumurta tavuk tartışması gibi. Bir an önce karar verilse iyi olacak. Çünkü kararlar geciktikçe kurlar da piyasa faizi de yükseliyor. Doğal olarak bunların enflasyona yansımaları olacak.

Anahtar enflasyon

YABANCI AĞIRLIĞI
Geçmiş tecrübelere dayanarak söylenirse faizin döviz kurlarındaki etkisi kısa süreli. Kalıcı etkiler için daha geniş ölçekte cari açık ve enflasyonun düşürülmesi gibi yapısal önlemler gerekiyor. Piyasalarda dövizin referans ve güvenli liman işlevi sürüyor. Cari açık, enflasyon, bütçe açığı, petrol fiyatlarındaki yükseliş, dış dünyada artan faiz oranları, Ortadoğu kaynaklı jeopolitik gelişmeler gibi sorunların üzerine ayrıca seçim belirsizliği eklendi. Yabancı yatırımcılar bizim gibi gelişen ülkelere yatırım yaparken ilk baktıkları kriterlerin başında döviz dengesi ve siyasi görünüm gibi bazı konu başlıkları gelir. Malum döviz dengesi kırılgan. Her ne kadar seçim sonuçlarına ilişkin pozisyon almak isteyen bazı yabancı yatırımcılar ihtimal dahilinde olsa da ciddi yatırım kararları için 24 Haziran seçim sonuçlarını görmek isteyebilirler. Gerek borsa, gerekse para piyasalarında yön konusunda yabancı yatırımcıların ağırlığı bilinen bir durum.

Anahtar enflasyon

Anahtar enflasyon

TEMKİNLİ GÖRÜNÜM
Diğer yandan yüksek kur, yüksek faiz ve düşen borsa seçim sonrası net bir tablo ortaya çıkarsa sıcak para girişi ve yabancı yatırımcı için iyi bir ortam sunuyor aslında. Bir diğer konu kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch’den gelen uyarı niteliğindeki açıklamalardı. Piyasalar üzerinde çok etkili olmadılar ama puslu havada can sıktılar. Diğer gündem konularına baktığımızda, ABD’de görülen Hakan Atilla davasında verilen 32 aylık cezanın piyasalar üzerindeki etkisinin sınırlı kaldı. Piyasalar şimdi de Halkbank ile ilgili gelişme olabilir mi diye beklemeye başladı. Önümüzdeki hafta 21 mayısta milletvekili listeleri ve Mehmet Şimşek’in durumu netleşmiş olacak. Mart-Nisan aylarında gözde sektörlerden konutta fiyat artışı ve satışlardaki yavaşlama dikkat çekici. Vergi ve faiz indirimlerinin etkisinin önümüzdeki aylarda görebileceğiz. Dışarıda ise ABD uzun dönem tahvil faiz oranlarının yükseliş ve dolardaki değerlenme sürüyor. Gelişen ülkeler ve Türk ekonomisi için de olumsuzluk içeren bu durum dış piyasalarda altının ons fiyatın düşüş olarak yansımış durumda. Diğer yandan arzdaki kesinti, Ortadoğu kaynaklı jeopolitik gelişmeler gibi gelişmelerden beslenen petrolde değerlenen dolara rağmen fiyat artışı sürüyor. Zor gündemin baskısı altındaki piyasalarda temkinli görünüm korunuyor.

Anahtar enflasyon

DÜŞÜŞ TRENDİ SÜRÜYOR
Borsada düşüş trendi sürüyor. İlk destekler 100.600 ve 98.000 seviyelerinde bulunurken ilk dirençler 103.700 ve 105.000 seviyelerinde. Olası tepki yükselişinin devamı için 105.000 seviyesinin geçilmesi önemli. Geri çekilmelerde tepki alımları görülse de dip oluşumu için erken.

Anahtar enflasyon

DOLAR/TL KURU GÜCÜNÜ KORUYOR
Dolar/TL kurunda çıkış hareketi devam ediyor. İlk dirençler 4.50-4.53 ve 4.60-4.65 olarak görülüyor. 4.60-4.65 daha önemli. İlk destekler ise 4.40-4.37 seviyelerinde. Direnç seviyelerinde kâr satış denemeleri görülse de çıkış hareketi gücünü koruyabilir.

Anahtar enflasyon

Anahtar enflasyon

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dovizde-yukselisi-frenlemek-icin-iki-gorus/1307409