BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDöviz kurundaki artış yabancıyı korkuttu----

Döviz kurundaki artış yabancıyı korkuttu

Döviz kurundaki artış yabancıyı korkuttu
18 Kasım 2016 - 08:32 www.finansgundem.com

Döviz kurundaki artış belli ki yabancının gözünü iyice korkuttu. Yabancılar geçen hafta 984 milyon dolarlık hisse senedi ve DİBS sattı... Dünya yazarı Alaattin Aktaş bugünkü köşesinde yabancıların işlemlerini değerlendirdi. İşte o yazı;

Bu korkuyla yabancı yatırımcılar hisse senedi ve devlet iç borçlanma senedi satışına hız verdiler. Yabancıların giderek hızlanan satışı bir kısır döngüye de yol açıyor. Kur artışını gören yabancı satışa geçiyor, bu satış sonrası kur daha da artıyor ve adeta zincirleme bir reaksiyona giriliyor.

Merkez Bankası'nın dün açıkladığı verilere göre yabancı yatırımcılar 4-11 Kasım haftasında tam 984 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiler. Bu satışın 306 milyon doları hisse senedinden, 678 milyon doları ise devlet iç borçlanma senedinden oluştu.

Altı haftada 1.8 milyar

Yabancı yatırımcıların ya da teknik ifadeyle yurtdışında yerleşiklerin son altı haftada gerçekleştirdikleri net satışın tutarı 1.8 milyar dolara yaklaştı.

Yabancılar, ekim ayı başından 11 Kasım'a kadar geçen altı haftada 191 milyon dolarlık hisse senedi aldılar. Ne var ki devlet iç borçlanma senedindeki satış 1 milyar 943 milyon doları buldu. Böylece hisse senedi ve DİBS toplamındaki çıkış 1 milyar 752 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Kur mu satışı, satış mı kuru?

Girişte de vurgulamaya çalıştık; kur artışının yabancı yatırımcının gözünü korkuttuğu ve çıkışı hızlandırdığı görüntüsü ağır basıyor olsa da, aslında bu konuda kesin yargıya varmak zor.

Kur arttığı için mi yabancı çıkıyor, yoksa yabancı çıktığı için mi kur artıyor? Bu sorunun çok kesin bir yanıtını bulmak pek kolay olmasa gerek.

Artık hangisi hangisini daha çok besler hale geldi, tartışılır ama şurası çok açık; kur artışıyla yabancıların satışı arasında kesin bir bağ var.

Ama yine de sanki kur artışının satışları körüklediği, daha da önemlisi kur artışının önüne geçilebileceğine ilişkin bir umut görülmemesinin satıştaki bu artışı hızlandırdığı da bir gerçek olarak karşımızda.

Dolar tüm dünyada güçleniyor ve bundan TL de nasibini alıyor. Ama biz TL'nin diğer paralardan daha fazla değer yitirmesine dönük adımları atma konusunda doğrusu pek gözü kara davranıyoruz.

Tüm dünya ekonomileri adeta allak bullak olmuş, neredeyse bütün ülkeler ekonomilerindeki sıkıntıları aşmaya odaklanmış, biz ise tüm dikkatimizi siyasete çevirmişiz. Bu da sonuçta karşımıza doların değerlenmesini daha da hızlandıran bir etken olarak çıkıyor.

Doların uluslararası konjonktürden gelen etkilerle değerlendiğini herkes biliyor, herkes kabul ediyor bu gerçeği. Ama ya bizim yurtiçinde atmakta olduğumuz adımlar...

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Ergül18 Kasım 2016 15:41

    Bence yabacı değil bizde yani halkta korktu. Tek korkmayan kesim saray ve buraya yakın olan kesim.