Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
EIU'nun raporuna göre Çin'in dijital yuanı veya İsveç e-kronu gibi Merkez Bankası Dijital Para Birimleri veya kısaca CBDC'ler bir ülkenin ana bankası tarafından yasal ödeme aracı olarak piyasaya sürülen dijital para birimidir.
Merkez bankaları dijital para birimlerini benimseme "yarışında geride kalsa da" çalışma bu bankaların yine de devlet tarafından desteklenmeyen kripto para birimleri gibi paraların diğer biçimlerinin benimsenmesini etkilediğini söylüyor.
Dünyanın en büyük mali denetleme ve finansal hizmet firmalarından biri olan PwC'nin kripto para sorumlusu Henri Arslanian'ın raporda "Eğer halk dijital bir merkez bankası parasına alışır, merkez bankası parasına dijital bir formatta erişebilirse bu elbette onları başka dijital para birimlerini kullanırken daha rahat hale getirir" dediği belirtildi.
Fakat uzmanlar bir merkez bankası tarafından piyasaya sürülen dijital para biriminin, ana ilkesi parasal işlemler için merkeziyetsiz bir varlık sağlamak olan Bitcoin gibi kripto para birimlerinin aksine daha merkezi olacağını söylüyor. CBDC'lerin fiyatları da devletin yasal ödeme aracına bağlı olduğundan kripto paralara kıyasla daha istikrarlı olabilir.
Kripto para borsası platformu Crypto.com tarafından yaptırılan mevcut çalışmada analistler şubat ve nisan arasında 200 kurumsal yatırımcı ve şirket maliyesi yönetimi yetkilisiyle anket yaptı.
Raporda ankete katılanların üçte birinin ABD'de yaşadığı, geri kalanlarınsa BK, Çin, Avustralya, Almanya, Fransa ve Singapur'a dağılmış olduğu belirtildi.
Ankete katılanların çoğu, yani yaklaşık yüzde 60'ı, CBDC'lerin devletler tarafından desteklenmeyen kripto para birimleri gibi diğer varlık ve dijital para biçimlerinin kullanımını artıracağına inanıyor.
Ankete katılanların yaklaşık yüzde 80'iyse CBDC'lerin piyasaya sürülmesinin kripto para birimlerinin kullanımını destekleyecek, işleyen bir dijital varlık piyasası kurulması için "gerekli" olduğuna katıldığını belirtiyor.
Bahamalar ve Çin halihazırda dijital para birimlerini piyasaya sürmüşken ve diğer ülkeler de bu seçeneği araştırırken bazı katılımcılar CBDC'lerin önümüzdeki 3-5 yıl içinde o ya da bu biçimde aktif olarak kullanılacağını düşünüyor.
Rapor Kovid-19 pandemisinin çeşitli kurumlarda dijital para birimlerinin benimsenmesini artırdığını da ekliyor.
Katılımcılar CBDC'lerin benimsenmesinin gelecekte eğitim eksikliği, teknik okuryazarlık, mahremiyete dair endişeler veya platformun güvenli olduğuna güvenmeyen kişiler gibi sorunlarla karşılaşabileceğini de belirtti.
Fakat ankete katılanların neredeyse 4'te üçü ülkelerin nakit kullanmayı bırakacağına inandığını söylerken yarısı da bunun önümüzdeki 5 yıl içinde gerçekleşebileceğini söyledi.
(Independent Türkçe)
Dijital euro için tarih verildi!
Bu tahminler doğru değil....
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.