EIU'nun raporuna göre Çin'in dijital yuanı veya İsveç e-kronu gibi Merkez Bankası Dijital Para Birimleri veya kısaca CBDC'ler bir ülkenin ana bankası tarafından yasal ödeme aracı olarak piyasaya sürülen dijital para birimidir.
Merkez bankaları dijital para birimlerini benimseme "yarışında geride kalsa da" çalışma bu bankaların yine de devlet tarafından desteklenmeyen kripto para birimleri gibi paraların diğer biçimlerinin benimsenmesini etkilediğini söylüyor.
Dünyanın en büyük mali denetleme ve finansal hizmet firmalarından biri olan PwC'nin kripto para sorumlusu Henri Arslanian'ın raporda "Eğer halk dijital bir merkez bankası parasına alışır, merkez bankası parasına dijital bir formatta erişebilirse bu elbette onları başka dijital para birimlerini kullanırken daha rahat hale getirir" dediği belirtildi.
Fakat uzmanlar bir merkez bankası tarafından piyasaya sürülen dijital para biriminin, ana ilkesi parasal işlemler için merkeziyetsiz bir varlık sağlamak olan Bitcoin gibi kripto para birimlerinin aksine daha merkezi olacağını söylüyor. CBDC'lerin fiyatları da devletin yasal ödeme aracına bağlı olduğundan kripto paralara kıyasla daha istikrarlı olabilir.
Kripto para borsası platformu Crypto.com tarafından yaptırılan mevcut çalışmada analistler şubat ve nisan arasında 200 kurumsal yatırımcı ve şirket maliyesi yönetimi yetkilisiyle anket yaptı.
Raporda ankete katılanların üçte birinin ABD'de yaşadığı, geri kalanlarınsa BK, Çin, Avustralya, Almanya, Fransa ve Singapur'a dağılmış olduğu belirtildi.
Ankete katılanların çoğu, yani yaklaşık yüzde 60'ı, CBDC'lerin devletler tarafından desteklenmeyen kripto para birimleri gibi diğer varlık ve dijital para biçimlerinin kullanımını artıracağına inanıyor.
Ankete katılanların yaklaşık yüzde 80'iyse CBDC'lerin piyasaya sürülmesinin kripto para birimlerinin kullanımını destekleyecek, işleyen bir dijital varlık piyasası kurulması için "gerekli" olduğuna katıldığını belirtiyor.
Bahamalar ve Çin halihazırda dijital para birimlerini piyasaya sürmüşken ve diğer ülkeler de bu seçeneği araştırırken bazı katılımcılar CBDC'lerin önümüzdeki 3-5 yıl içinde o ya da bu biçimde aktif olarak kullanılacağını düşünüyor.
Rapor Kovid-19 pandemisinin çeşitli kurumlarda dijital para birimlerinin benimsenmesini artırdığını da ekliyor.
Katılımcılar CBDC'lerin benimsenmesinin gelecekte eğitim eksikliği, teknik okuryazarlık, mahremiyete dair endişeler veya platformun güvenli olduğuna güvenmeyen kişiler gibi sorunlarla karşılaşabileceğini de belirtti.
Fakat ankete katılanların neredeyse 4'te üçü ülkelerin nakit kullanmayı bırakacağına inandığını söylerken yarısı da bunun önümüzdeki 5 yıl içinde gerçekleşebileceğini söyledi.
(Independent Türkçe)
Dijital euro için tarih verildi!