<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsanın en pahalı şirketleri----

Borsanın en pahalı şirketleri

Borsanın en pahalı şirketleri
24 Şubat 2013 - 09:02 www.finansingundemi.com

Borsada sermayeleri 45 milyon TL’nin altında olan 14 şirketin fiyat kazanç oranı zirve seviyelerde...

Borsada kayıplar arttı. 24 Ocak’ta 86.437 ile zirve yapan İMKB 100 Endeksi, geçtiğimiz cuma günü 75.898 seviyesine geriledi. Bir ayda yaklaşık 10.539 puan gerileyen endeks, yüzde 12 değer kaybetti. Borsada yaşanan düşüşle birlikte kayıplar artınca yatırımcılar bu kez hisse fiyatlarının pahalı olup olmadığını sorgulamaya başladı.


Pahalı ise düşüş sürer
Milliyet Gazetesi Yazarı Zeynep Aktai bu hisselerin işlem gördüğü mevcut fiyatlar pahalı olması halinde gerilemenin daha da devam etme olasılığının söz konusu olduğunu yazdı
Son verilere baktığımızda ise işlem gören şirketler içinde sermayesi 45 milyon TL’nin altında olan 14 şirketin, yıllık kârının 140 katından fazla bir piyasa değeri ile işlem görüyor. Daha farklı bir söylem ile mevcut veriler değişmemek kaydıyla bu şirketler, elde ettikleri kâr ile ancak 140 yıl içinde yatırımcının getirdiği parayı amorti edebilecek.
Yükseliş spekülatif    
Ama 3-5 ay gibi kısa vadede ciddi kazançlar bekleyen yatırımcı profilinin bu denli beklemeye tahammülü olmacağı bilinen bir gerçeklik. Hal böyle olunca bu tür hisselerde asıl beklentinin spekülatif çıkışlar olduğunu tespit etmek hiç de yanıltıcı değil. Ancak yatırımcılardaki kısa vadeli bu bakış açısı ciddi kayıpların yaşanmasına neden olurken piyasadan da soğumalarına neden olmakta.
Yatırımcı sayısının hâlâ 2000’li yıllarda ulaşılan seviyeleri aşamamış olması da bunun bir tür göstergesi niteliğinde. Ekonomik verilerle desteklenmeyen, subjektif beklentilerle gerçekleştirilen kısa vadeli işlemlerin, temeli olan uzun vadeli işlemlere dönüştürülebilmesi yatırımcıları da ister istemez koruyacaktır.
Düşüşler fırsat olabilir
Şirketlerin kârlılıklarına ve özsermayelerine göre piyasa değerlerinin kaç katına satıldığını takip etmek bu anlamıyla önemli. Meseleye bu yönü ile bakıldığında düşüşler de pekala birer fırsata dönüşebilmekte.
Kârlı şirketleri daha ucuz fiyatlardan alma ihtimali, uzun vadeli  yatırımcı için düşüşleri ürkütücü ve iç karartıcı olmaktan çıkarabilmekte.
Yabancılar takip ediyor
Borsada ağırlığı olan yabancı yatırımcıların işlemlerine bakıldığında da bu fırsatları iyi değerlendirdiklerini görmekteyiz. Özellikle fiyat kazanç oranları düşmeye başladığında alıma geçen yabancılar, yükselişlerde kârlılıklarına göre pahalı seviyeye gelen fiyatlardan hisse senetlerini ellerinden çıkarmakta.
Son bir ayda yaşanan düşüşle birlikte borsanın fiyat kazanç oranı 13’den 11’e geriledi. Bu oran her ne kadar makul olarak kabul edilecek bir seviye olarak değerlendirilse de şirket bazında marjinalleşen fiyat kazanç oranlarına yapılan yatırımların zarar ettirme olasılığı bir hayli yüksek.

PAHALI ŞİRKETLERİN SERMAYESİ DÜŞÜK
Borsanın pahalı şirketlerine bakıldığında bu şirketlerin ağırlıklı olarak küçüklerden oluştuğunu görmekteyiz. Sermayesi 45 milyon TL’nin altında olan ve fiyat kazanç oranları 140’ın üzerinde olan şirket sayısı 14.
Bunlar içinde listenin ilk sırasında yer alan Burçelik’in fiyat kazanç oranı ise 1.346. Şirket 2011 yılında 32 milyon TL ciro elde ederken sembolik bir kâr açıkladı.
Son açıklanan 9 aylık mali tablolarına göre ise şirket zararda. Öte yandan şirket 2007 yılından bu yana ya zarar açıklıyor ya da sembolik kâr elde ediyor. Firma en son temettüyü 1998 yılında verdi.   Kayda değer bir kârı olmayan bu şirketteki kısa vadeli alımların temel beklentisi ancak spekülatif beklentilerle açıklanabilir. Uzun vadeli yatırım ise şirketin kazancının artması ile ancak gündeme gelecektir. Zira şirketin kazanç, yani kârının ciddi bir yükseliş kaydetmesi halinde, mevcut fiyat kazanç oranı da dengeli bir seviyeye inecektir.
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin24 Şubat 2013 23:43

    borsada bütün hisseler pahalı almayın kardeşim.sonra ah vah demeyin.

  • saçma haber24 Şubat 2013 17:27

    klmsnın karı 2,5 milyon ve kar/ piyasa değeri oranına göre imkb 30 da çoğu hisseden ucuz

  • yatırımcı 24 Şubat 2013 16:30

    mesela gsdde diye bi şirket var şu anda dd nin % 39 dan işlem görüyor ve bu şirketin elindeki nakit ödenmiş sermayesinden epeyce fazla öz sermayeside ödeniş sermayenin iki katı şimdi bu hisseyide ucuz hisseleri yayınlarken yazarsınız olurmu

  • yatırımcı24 Şubat 2013 16:25

    ucuz hisseleri yayınlarken imkb 30-50 maksimum 100 hisselerinden bahsediyorsunuz pahalı şirketlere gelincede imkb tüm gözaltı ikini ulusal pazar hepisini katıyorsunuz içine bence ucuz şirketleride yayınlarken imkb nin tümünün yayınlayın olurmu sizigidi tilkiler

  • sel24 Şubat 2013 11:24

    YERLİ YATIRIMCI KARDEŞİM.BU MEMSAYLA KİM UĞRAŞABİLİR,ŞEYTANA PAPUCUNU TERS GİYDİRİYOR FAİK.ALLAH BELASINI VERİR İNŞALLAH...

  • yerli yatırımcı24 Şubat 2013 10:10

    zeynep hanım bu memsayı kaleminize alırsanız türkiyenin sesi olursanız çok seviniriz