Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM
2018’in sonlarında Finansgundem.com’un ortaya çıkardığı ve yatırımcı dünyasında çok konuşulan Analiz Faktoring’deki tahvil krizinde, aylar sonra yeni bir gelişme yaşandı. Ancak bu gelişme ‘mağdur’ olan tasarruf sahiplerinin beklediği gibi ‘paralar ödeniyor’ haberi değil. Tam aksine, ödeme yükümlülüğünün yerine getirilememesi üzerine Borsa İstanbul’un şirkete yaptığı uyarı.
Ancak burada dikkat çeken önemli bir nokta var ki bu da, Borsa İstanbul ‘uyarı’ mekanizmasını sürekli kullanarak piyasaların huzurunu kaçıran bu tür skandallara karşı sessiz kalmazken, ihraçlara imzasını atan aracı kurumların ısrarla susmaları…
125 MİLYON TL ÖDENEMEDİ
Sermaye Piyasalarına damgasını vuran olayda Türkiye’nin ilk ihraççılarından biri olan Analiz Faktoring’in yaklaşık 125 milyon TL tutarındaki tahvil borçlarını ödeyemediği ortaya çıktı. Kulisler, “Toplanan paralar faktoring hizmetlerinde kullanılmamış, inşaat aşamasındaki bir AVM’ye 70 milyon TL yatırılmış” iddialarıyla çalkalandı.
Cazip faiz oranlarıyla, nitelikli ve kurumsal yatırımcılara tahvil satışı gerçekleştiren Analiz Faktoring’in kupon ödemelerini gerçekleştiremeyince faaliyetlerini durdurduğu öne sürülürken, yetkili açıklamalarda ‘devam ediyoruz’ mesajları verildi.
DEV BİR SEKTÖR YARA ALDI!
Şirketten üst düzey bir yetkili Finansgundem.com’a yaptığı açıklamada borç yapılandırma çalışması içinde olduklarını söyledi, “Aracı kurumlar ve müşterilerle tek tek görüşüyoruz. Bir ödeme planı hazırlamak istiyoruz. Süreç devam ediyor” diye konuştu.
Zaman akıp giderken, finansal darboğaza giren şirketin yarattığı depremin, sadece tahvil müşterisini değil koca bir sektörü de vurduğu anlaşıldı. Analiz Faktoring yüzünden banka dışı faktoring şirketlerinin ihraçlarının durduğu iddiası bomba gibi patladı. Tahvil krizinin yol açtığı zararın büyük olduğu öne sürüldü.
ARACI KURUMLARA SORDUK ANCAK YANIT ALAMADIK
Faktoring dünyasında yaşanan şok gelişmeyi takipte, ihraca aracılık eden iki kuruma yönelttiğimiz “Analiz Faktoring’deki tahvil krizi için bir ödeme planı oluşturuldu mu? Şirketle görüşme masasına oturdunuz mu? Tahvillerin yapılandırılacağı konuşuluyordu, yapılandırma oldu mu?” soruları havada kaldı.
Oyak Yatırım ve Turkish Yatırım cevap vermek yerine suskunluğu seçti. Krizin hemen ardından konuşulan önemli bir iddiayı açıklığa kavuşturmak adına “Üst yönetim değişikliği ile Analiz Faktoring tahvillerinin ödenmemesinin bir ilgisi var mı?” mailine Oyak’tan dönüş olmadı.
BORSA İSTANBUL’UN UYARISINDAKİ ÖNEMLİ NOKTA
Kritik, “Şirket finansal darboğazı aştı mı?” sorusu iki aracı kurumdan da karşılık bulmadı ama Borsa İstanbul’un geçtiğimiz hafta şirkete yaptığı uyarı çok dikkat çekti. Yatırımcıların merak ettiği cevap adeta uyarının satır arasında gizliydi.
Borsa İstanbul tarafından KAP’a gönderilen duyuruda, “Analiz Faktoring A.Ş. (Şirket) tarafından ihraç edilen TRFANLZ41916 ISIN kodlu borçlanma aracının vadesi gelen ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemiş olması nedeniyle, Kotasyon Yönergesi'nin 29. maddesinin 1-(e) bendi kapsamında Şirketin uyarılmasına karar verilmiştir“ denildi.
Uyarıda şirket tarafından ihraç edilmiş TRFANLZ41916, TRFANLZ41924, TRSANLZ41919 ve TRSANLZ41927 ISIN kodlu borçlanma araçlarının Borçlanma Araçları Piyasası Gözaltı Pazarı'nda işlem gördüğü belirtildi.
İfade net; Analiz Faktoring’deki finansal sıkıntının sürdüğü gözler önüne seriliyor.
Yatırımcının gözleri ise şimdi ‘sessiz’ Oyak Yatırım ve Turkish Yatırım’da. Onlardan gelecek seslerde…
Tahviller ödenemedi, Analiz Faktoring faaliyetini durdurdu
Sermaye Piyasalarını karıştıran tahvil arzı
Halkın büyük bölümünün neden özellikle döviz alıp tarihi rekorlara koştuğu bu haberden de belli oluyor. Neden riske gireceksin ki al döviz koy bankaya başın ağrımasın.
sermaye piyasasını denetlemekle mükellef olan kurumlar ne diyor bu işe acaba.
Bu ülkede insanların ellerindeki tasarruflarını ele geçirmek bu kadar mı kolay... Yazıklar olsun ellerinde imkan varken seyirci kalanlara.
BU YATIRIMCILARIN BİRİKİMLERİNİN GASP EDİLMESİNE HERKES SEYİRCİ KALMIŞ. BU ÜLKEDE TASARRUF AÇIĞI VAR DİYENLERİN DİKKATİNE.
Bu kafa ile gidilirse çok daha beklersiniz yatırımcıları. Borsada mağdur ol tahvilde mağdur ol bu ne yahu.... Bu sermaye piyasasını kontrol eden denetleyen müdahale eden hiç bir kurum yok mu. Eşeği saldım bayıra mevlam kayıra. Oh ne güzel iş.
Olaya bakın borsa uyarı yapıyor aracı kurumlar uyuyor analiz ödeme yapmıyor olan yatırımcılara oluyor. Bu hak mı sizce....
Bu şartlarda tahvil bono yatırımcısı bulmak imkansız bir hale gelmiştir. Bu olay bir şekilde sermaye piyasasını kilitleyecektir. zaman her şeyi gösterecektir.
Sermaye piyasasını düzenleyen ve kontrol eden (biz öyle biliyoruz) otorite güven kaybına yol açacak girişimleri kurmuş olduğu sistem ile daha başından önlemeli idi. Ha bu arada böyle bir sistem yok ise (biz var biliyoruz) o zaman yandı keten helva. Analiz sistemde bir delik açtı artık başka firmalarda o deliği büyütür ekonomik krize gel denir. Her kötü girişim otoriteye bir ders çıkartmalı ona göre tedbir almalı. otorite ne derse o olur bu kadar basit......
Bu tip olaylar ister istemez ülkemizdeki, sermaye piyasasına zarar veriyor. Güven sarsılıyor o zamanda yatırımcılar bu tahvil bono piyasasına mesafeli yaklaşmak zorunda kalıyor. Şu an için özel sektör tahvil bono piyasasına bir bakın bakalım durum ne. İşlem geçmiyor alış satış yok sığ bir piyasa. Bir şekilde ilgili devlet kurumları bu olaya da el atmak zorundadır. Yoksa piyasa tıkanacaktır.
Bu aracı kurumlar neden sessiz kalıyor anlamış değilim. Bu iş bir şekilde çözülecek ama öyle ama böyle direnmeye gerek yok analiz kadar olmasa dahi aracı kurumlarında bu işte suçu var.
Bu olayda adı geçen firmanın tahvillerini pazarlayan aracı kurumlar da sorumludur. En azından etik olarak müşterilerinin mağdur olmasına sebep olmuşlardır. Çözüm aşamasında da onlarda katkı sunmak zorundadır. Hele hele böyle zamanlarda en azından aracı kurumların duruş şekli çok önemlidir. Hem tahvili müşterilerinize pazarlayacaksınız hem de böyle mağduriyetlikler de aradan sıyrılmaya çalışacaksınız bu hiç de hoş değil. Bir şekilde kurum olarak sizlerde bedel ödersiniz.
Bu firma borçlarını ödemediği sürece sermaye piyasasında nefes bile alamaz. Faaliyetlerine devam etme şansı bulamaz. Sermaye piyasalarını da başıboş zannetmeyin. Ha eksiklikleri yok mu tabiiki var. Şirket yöneticileri isim olarak kara listeye girerse ömür boyu bu ülkede ne iş açabilirler ne de para kazanabilirler. Ne de bankalardan kredi bulabilirler.
Özellikle Turkish yatırım bu süreçte o kadar rahat ve geniş ki anlamak mümkün değil. Hiç umurlarında değil toplantılara yalnızca dinlemek ve çay içmek için katılıyorlar. Çözüm için en ufak bir kıpırdanma bile yok. Şeker yatırım ve Oyak yatırım ise en azından dik duruyorlar.
Artık bu tahvil krizinin bitirilmesi gerekiyor. Tadı kaçtı sabırlar tükenmeye başladı. İş başka mecralara doğru yayılırsa işin altından Analiz kalkamaz. Yarattığı sorunu bitirme zamanı geldi.
Bu firmanın yaptığı haksızlığa 6 aydır susan ve doğru dürüst kayda değer hiç bir işlem başlatmayan SPK ve BDDK da ortaktır. Ondan sonra çok beklersiniz tahvil arzlarında yatırımcıları tahvil alsın diye...
Faydalı bir yazı. Özel sektör tahvillerinde garantinin olmadığı ve bu yönden riskli olduğu demek.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.