FINANSGUNDEM.COM
2018’in sonlarında Finansgundem.com’un ortaya çıkardığı ve yatırımcı dünyasında çok konuşulan Analiz Faktoring’deki tahvil krizinde, aylar sonra yeni bir gelişme yaşandı. Ancak bu gelişme ‘mağdur’ olan tasarruf sahiplerinin beklediği gibi ‘paralar ödeniyor’ haberi değil. Tam aksine, ödeme yükümlülüğünün yerine getirilememesi üzerine Borsa İstanbul’un şirkete yaptığı uyarı.
Ancak burada dikkat çeken önemli bir nokta var ki bu da, Borsa İstanbul ‘uyarı’ mekanizmasını sürekli kullanarak piyasaların huzurunu kaçıran bu tür skandallara karşı sessiz kalmazken, ihraçlara imzasını atan aracı kurumların ısrarla susmaları…
125 MİLYON TL ÖDENEMEDİ
Sermaye Piyasalarına damgasını vuran olayda Türkiye’nin ilk ihraççılarından biri olan Analiz Faktoring’in yaklaşık 125 milyon TL tutarındaki tahvil borçlarını ödeyemediği ortaya çıktı. Kulisler, “Toplanan paralar faktoring hizmetlerinde kullanılmamış, inşaat aşamasındaki bir AVM’ye 70 milyon TL yatırılmış” iddialarıyla çalkalandı.
Cazip faiz oranlarıyla, nitelikli ve kurumsal yatırımcılara tahvil satışı gerçekleştiren Analiz Faktoring’in kupon ödemelerini gerçekleştiremeyince faaliyetlerini durdurduğu öne sürülürken, yetkili açıklamalarda ‘devam ediyoruz’ mesajları verildi.
DEV BİR SEKTÖR YARA ALDI!
Şirketten üst düzey bir yetkili Finansgundem.com’a yaptığı açıklamada borç yapılandırma çalışması içinde olduklarını söyledi, “Aracı kurumlar ve müşterilerle tek tek görüşüyoruz. Bir ödeme planı hazırlamak istiyoruz. Süreç devam ediyor” diye konuştu.
Zaman akıp giderken, finansal darboğaza giren şirketin yarattığı depremin, sadece tahvil müşterisini değil koca bir sektörü de vurduğu anlaşıldı. Analiz Faktoring yüzünden banka dışı faktoring şirketlerinin ihraçlarının durduğu iddiası bomba gibi patladı. Tahvil krizinin yol açtığı zararın büyük olduğu öne sürüldü.
ARACI KURUMLARA SORDUK ANCAK YANIT ALAMADIK
Faktoring dünyasında yaşanan şok gelişmeyi takipte, ihraca aracılık eden iki kuruma yönelttiğimiz “Analiz Faktoring’deki tahvil krizi için bir ödeme planı oluşturuldu mu? Şirketle görüşme masasına oturdunuz mu? Tahvillerin yapılandırılacağı konuşuluyordu, yapılandırma oldu mu?” soruları havada kaldı.
Oyak Yatırım ve Turkish Yatırım cevap vermek yerine suskunluğu seçti. Krizin hemen ardından konuşulan önemli bir iddiayı açıklığa kavuşturmak adına “Üst yönetim değişikliği ile Analiz Faktoring tahvillerinin ödenmemesinin bir ilgisi var mı?” mailine Oyak’tan dönüş olmadı.
BORSA İSTANBUL’UN UYARISINDAKİ ÖNEMLİ NOKTA
Kritik, “Şirket finansal darboğazı aştı mı?” sorusu iki aracı kurumdan da karşılık bulmadı ama Borsa İstanbul’un geçtiğimiz hafta şirkete yaptığı uyarı çok dikkat çekti. Yatırımcıların merak ettiği cevap adeta uyarının satır arasında gizliydi.
Borsa İstanbul tarafından KAP’a gönderilen duyuruda, “Analiz Faktoring A.Ş. (Şirket) tarafından ihraç edilen TRFANLZ41916 ISIN kodlu borçlanma aracının vadesi gelen ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemiş olması nedeniyle, Kotasyon Yönergesi'nin 29. maddesinin 1-(e) bendi kapsamında Şirketin uyarılmasına karar verilmiştir“ denildi.
Uyarıda şirket tarafından ihraç edilmiş TRFANLZ41916, TRFANLZ41924, TRSANLZ41919 ve TRSANLZ41927 ISIN kodlu borçlanma araçlarının Borçlanma Araçları Piyasası Gözaltı Pazarı'nda işlem gördüğü belirtildi.
İfade net; Analiz Faktoring’deki finansal sıkıntının sürdüğü gözler önüne seriliyor.
Yatırımcının gözleri ise şimdi ‘sessiz’ Oyak Yatırım ve Turkish Yatırım’da. Onlardan gelecek seslerde…
Tahviller ödenemedi, Analiz Faktoring faaliyetini durdurdu
Sermaye Piyasalarını karıştıran tahvil arzı