Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yapay zekâ, birçok görevin yerine getirilmesi konusunda yeni yollarını mümkün kılıyor. Birçok şirkette de çalışanlar işlerini daha iyi yapmak için bu araçlardan tam olarak yararlanıyor. Ancak tek bir sorun var: Genellikle bunu yaparken sessiz kalıyorlar.
Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu İşletme Profesörü Ethan Mollick yayınladığı blog yazısında bu soruna dikkat çekti. Mollick yapay zekânın üretkenliği artırdığını ilk elden bildiriyor: Profesör bu yılın başlarında ChatGPT gibi araçlara bir iş projesi üzerinde çalışmak için 30 dakika verdi. Mollick araştırma sonuçlarının ‘süper insan’ niteliğinde olduğunu belirtmişti.
Fortune’un haberine göre Mollick, “İnsanlar görevlerini kolaylaştırıyor, kodlamaya yeni yaklaşımlar getiriyor ve işlerinin zaman alan ve sıkıcı kısımlarını otomatikleştiriyor. Ancak işyeri mucitleri şirketlerine keşiflerinden bahsetmiyorlar” dedi.
Profesör çalışanların yapay zekânın kullanımı konusunda sessiz kalmalarının sebepleri olduğunu belirtiyor. Bu sebeplerinin en büyüğü ise başlarını belaya sokmak istememeleri.
Mollick, “Birçok şirket ChatGPT’nin kullanımını engelledi. Bunun en genel sebebi teknolojinin belirsizliğine ve mevzuat endişelerine dayanan hukuki endişelerden kaynaklanıyor” dedi.
Yapay zekâ sessiz ve derinden ilerliyor
Profesöre göre yasaklar çalışanların işe kişisel telefonlarını getirmesine ve yapay zekâya kişisel cihazları üzerinden erişmesine sebep oluyor. Mollick söz konusu argümanı temellendirirken, “Bu tür verilerin elde edilmesi zor olsa da yapay zekânın yasaklandığı şirketlerde bu geçici çözümü kullanan birçok insanla tanıştım. Üsteli bu insanlar sadece bunu yaptıklarını kabul etmeye istekli çalışanlardı” dedi.
Çalışanlar ayrıca yapay zekânın yaptıkları işin bir kısmını veya tamamının ürettiği gerçeğini gizlemek isteyebilir. Denetçilerin bunu öğrenmesi durumda nasıl algılanabileceğinden veya farklı bir şekilde yargılanmaktan endişeleniyorlar.
Bazı çalışanlar kendilerinin yerini alacak çalışanı eğittiklerini dahi düşünüyor. Mollck, “Eğer bir çalışan bir işin %90’Inı nasıl otomatikleştirebileceğini çözdüyse ve patronlarına söylerse şirket iş arkadaşlarının %90’ını kovar mı? Bunu gizli tutmak ve riskten kaçınmak en doğrusu” dedi.
Bu yılın başlarında, sızdırılan bir video, bir pazarlama firmasının CEO'sunun personele şunları söylediğini gösteriyor:
“Günümüzde birçok içerik yazarı artık yazmak için yalnızca yapay zekâyı kullanıyor. Bunu sekiz saatlik bir iş gününün yaklaşık 30 dakikasında yapabilirim. Peki bizim ne yapmamız gerekiyor? Normal üretimimizin 30-50 katını ortaya koyalım.”
Güven avantajı
Mollick, şirketlerin çalışanları yapay zekâ kullanımlarıyla öne çıkmaları için teşvik etmenin yollarını bulmaları gerektiğine inanıyor. Bu, ikramiyeler, nakit ödüller veya iyi ofisleri anlamına gelebilir. Ancak profesör, "Bunlar gerçekten çığır açan yenilikler için ödenecek küçük meblağlar" diyor.
Profesöre göre ayrıca patronların, yapay zekâ ile geliştirilmiş çalışma yöntemleriyle öne çıktıkları için kimsenin cezalandırılmayacağını veya kovulmayacağını garanti etmesi gerekiyor.
Mollick, “Bu nokta, yüksek derecede güven ve iyi kültürlere sahip kuruluşların bir avantaja sahip olacağı yerdir. Çalışanlarınız onları önemsediğinize inanmıyorsa, yapay zekâ kullanımlarını gizli tutacaklardır" ifadelerine yer verdi.
Yapay zekâyla 4 adımda nasıl zengin olunur?
Mark Cuban: Yapay zeka, şirketleri ikiye bölecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.