BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBankaların Hazine'ye Sukuk tepkisi----

Bankaların Hazine'ye Sukuk tepkisi

Bankaların Hazine'ye Sukuk tepkisi
18 Eylül 2012 - 01:28 www.finansingundemi.com

Hazine Müsteşarlığı’nın uzun süredir beklenen Sukuk ihracında sona yaklaşıldı ama tartışmalar bitmedi...

Türk sermaye piyasaları için yeni bir borçlanma enstrümanı olarak ön plana çıkan İslami borçlanma aracı olarak bilinen sukuk ihracı daha gerçekleşmeden büyük tartışmaları da beraberinde getirdi.  
Hazine’nin gerçekleştirdiği yatırımcı toplantıları bu hafta tamamlanırken tutarın 1 milyar dolar, vadenin ise 5.5 yıl civarında oluşması öngörülen ihraçta beklenmedik gelişme, bankalar arasında gerilime neden oldu. Uluslararası ihraçlarda çok sayıda global banka ile yakın işbirliği olan Hazine’nin yıllardır beklenen ve global bankaların hemen tamamının aday oldukları ihraçta yetkilendireceği isimleri belirlemesi kolay olmadı. Uzun süredir beklenen açıklama sonunda geldi ve Hazine Müsteşarlığı, uluslararası sermaye piyasalarında kira sertifikası ihracını gerçekleştirmek üzere Citigroup, HSBC ve Liquidity House’a yetki verdi. İşte tartışmalar da tam bu noktada kendini gösterdi. Hazine'nin bu tercihi ihracın dışında bırakılan Deustche Bank, Standard Chartered Bank, Barclays, UBS gibi global bankaların tepkisine neden oldu. FinansGündem'e gelen bilgilere göre yıllardır işbirliği yaptıkları Hazine Müsteşarlığı’nın bu tercihini eleştiren bu bankalar rahatsızlıklarını yüksek sesle dile getirmeye başladılar. Konuya yakın isimler Hazine’nin ihraçta daha fazla sayıda banka ile birlikte çalışma imkanına sahip olduğu halde bunu yapmamasının tepkilere neden olduğunu belirtiyor. Eleştirilerin odaklandığı başka bir nokta ise global ihraçlarda tecrübesi oldukça sınırlı ve bilinirliği son derece düşük olan Liquidity House isimli şirketin tercih edilmiş olması. Liquidity Management House adlı şirketin bir Banka olmadığı ve bugüne değin ülke ihraçları konusunda yeterli tecrübesi bulunmadığı iddia edilirken buna rağmen bu şirketin tercih edilmesi ve global isimlerin işlem dışında bırakılması rahatsızlık yaratmış görünüyor. Deutsche Bank ve Standard Chartered Bank gibi bankaların işlemde yer almamasının önemli bir eksiklik olduğunu söyleyen bir yetkili bu isimler dışarıda bırakılarak Liquidity House isimli şirketin seçilmesinin nedeninin anlaşılamadığını ifade ederek başarılı bir ihraç için çok sayıda yatırımcıya ulaşılabilmesinin önemine işaret etti. Diğer taraftan, Hazine’ye yakın kaynaklar sukuk ihraçlarının devam edeceğini ve sonraki ihraçların farklı bankalarla gerçekleştirilebileceğini söylüyor. Hazine’nin yeni yılda yine dolar bazlı sukuk ihraçlarına devam etmesi bekleniyor. Hem Ankara'da hem de bankacılık çevrelerinde herkes Hazine'nin sukuk ihracında neden bazı bankaları tercih ederken bazılarını sistem dışında tuttuğunu merak ediyor.
Barış BEKAR
[email protected]
ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yuksel18 Eylül 2012 10:21

    İslami finansın gavurların yardımına ihtiyacı yok. Onlar islama hizmet için değil müslümanların parasına göz diktikleri için yapıyorlar. Batılılar bunu hep yapar, işgal ederler özgürlük getirdik derler, daha sonra sömürürler

  • Adil17 Eylül 2012 23:59

    Turkiyenin en buyuk katılım bankasi Bank Asyadir. Bu iste Bank Asya mutlaka olmalıydı. Hata yapılmış.

  • Yüksel-me17 Eylül 2012 23:56

    İslami finans dediğimiz seyin en yüksek hacmini o gâvur dediğiniz bankalar yapıyor, unutmayın. O bankalar olmasa Islami finans dediğiniz sey de olmazdı. Yiğidi öldür hakkını ver!

  • İtibar17 Eylül 2012 23:54

    Ya ufacık bankanın istirakiymis, birisi cevap versin. Koskoca Hazine bu, nasil tercih ya? Yeter artık.

  • olmaz olmaz17 Eylül 2012 23:51

    Hadi hayırlısı bakalım. takılmayın, bugun bu olur yarin baskası...

  • Star17 Eylül 2012 23:49

    Hakkaten kimmiş bu kuruluş arkadas? Banka olmadıgı dogru mü?

  • soru17 Eylül 2012 19:42

    Rakam konusur kardesim. Tecrubeyi ve finansal gucu ortaya koyun, konusulsun. Onun ortagi, bunun kardesi bir anlam ifade etmiyor.

  • Liquidity Management 17 Eylül 2012 14:31

    BU KURULU'UN ORTAĞI KÜVEYT TÜRK'DÜR BAŞKA SÖZE HACET VAR MI?

  • yuksel 17 Eylül 2012 12:47

    Haber dili bize sanki o itiraz eden bankaları savunuyorsunuz imajı veriyor. Yetki vermekle eleştirilen Liquidity Management House Kuveyt'în en önemli finans kuruluşlarından biridir. Sukuk konusunda da tecrübelidirler. Asıl şaşılacak olan islami bir ürün olan sukuk'un ihracına aracılık eden gavur bankalarıdır. Faiz gibi haram olan bir ürünün kalesi olan bankalar hangi yüzle faize alternatif islami bir finans ürününü ihraca aracılık ediyorlar. Oturup düşünmek lazım.

  • bir bilen17 Eylül 2012 12:14

    bravo hazine yönetimi