Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gelişmekte olan ülkelerle (GOÜ) karşılaştırıldığında, ülkemizin dış finansman ihtiyacının karşılaştırmalı olarak diğer ülkelerden yüksek olduğu görülüyor. Halen, Türkiye, Mısır ve Güney Afrika, bu konuda riskli ülkeler olarak kabul ediliyor.
Capital Economics ve Akbank kaynaklı aşağıdaki grafik, çeşitli GOÜ’nün brüt dış finansman ihtiyacının, toplam yabancı para mevduatlarına olan oranını gösteriyor. Bu oranın yüksekliği, kaçınılmaz olarak, ülkemizi riskli ülkeler arasına sokuyor.
Ancak, aynı karşılaştırma, kriz içinde sayılan Yunanistan, İspanya gibi ülkelerle yapıldığında, bizim durumumuzun onlardan iyi olduğu da anlaşılıyor.
En büyük risk...
Bloomberg, Merkez Bankası, BRSA raporlarından yola çıkılarak Oliver Wyman tarafından geliştirilen aşağıdaki grafikte, yıllar itibarıyla bankalarımızın vergi sonrası (post tax) hisse getirisi (return on equity) ve sermaye maliyeti (cost of capital) gösteriliyor. Sermaye maliyetinin hisse getirisinin üstünde olduğu durumlarda, bankalar sermayelerinden yiyor demektir. Bu durumda, bankaların borsalardaki hisse fiyatları defter değerlerinin bile altında gerçekleşir.
2010 yılından beri, Türkiye’de banka kârlılıkları sürekli biçimde düşüyor. Bu durum yabancı bankaların ülkemizi terk etmesine ve milli bankalarımızın da kredi verememesine neden oluyor. Yabancı hisse senedi yatırımcıları da ülkemizden çıkıyor. Artık bankalar büyümeyi bir kenara koyup, kârlılıklarını artırma yoluna gitmek zorundalar.
Yani neymiş, bankalar yeni halka arz yapmak zorundaymış...Kısaca banka hisseleri ve bist daha dibi falan görmemiş..
30.09.2016 sorunlu kredi oranı %5 görünen %10 görünmeyen olur. 31.12.2016 kredi / mevduat %135 olur. sermaye karlılığı % 7-8 olur.. kemerlerinizi bağlayın ..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.