BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBanka sayısı neden artıyor?----

Banka sayısı neden artıyor?

Banka sayısı neden artıyor?
24 Kasım 2012 - 07:39 www.finansgundem.com

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, banka sayılarının artırılmasına yönelik iddialarda bulundu

BDDK'nın banka sayısının artacağına ilişkin açıklamalarının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztark birtakım iddialarda bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, cari açığın, Türk ekonomisinin en fazla kırılganlık yaratan unsuru olmaya devam ettiğini belirterek, “Bol küresel likidite ve bu likiditenin artan risk iştahı, bizim gibi ülkelere gelen sıcak para miktarını artırmaktadır” dedi.
Milliyet'in haberine göre, CHP İstanbul İl Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öztrak, Türkiye’de yabancı banka sayılarının ve sektör içindeki yabancı payının artırılmasına yönelik girişimlerin hızlanacağına dair açıklamalar geldiğini söyledi.
Faik Öztrak, “BDDK Başkanı Banka sayısının 49’dan 60’a çıkarılmasına yönelik bir hazırlık içinde olduklarını açıkladı. Bu güne kadar bu konuda oldukça ihtiyatlı bir yaklaşım içinde olan BDDK, başkan değişikliğinden sonra birdenbire neden banka sayısını artırmaya karar vermiştir? 60 sayısı bir araştırma sonucuna göre bulunan optimum sayı mıdır? Yoksa talebe göre mi belirlenmiştir? Bu durumda kimlere banka kurma izni verilmesi taahhüt edilmiştir? Bu hassas bir konudur. Bankacılık sektöründeki hem banka sayısının hem de yabancı payının belirli bir seviyede tutulmasında yarar vardır” dedi.
‘Halkbank parası ne olacak?’
Türkiye’de finansal sistemin küresel krizden nispeten az etkilenmesinin en önemli nedeninin 2001’de bankacılık sektöründe atılan adımlar ve alınan tedbirler olduğunun altını çizen Öztrak şöyle konuştu: “Bir diğer neden ise dışarıda batan bankaların Türkiye’deki faaliyetlerinin sınırlı olması ve bunun yaratacağı bulaşma etkisinin en aza inmesidir. Şu anda sektörde yabancı payının yüzde 16.7 olduğu, yine Borsadaki paylarla bunun yüzde 43’e yaklaştığı anlaşılmaktadır. Özellikle küresel krizin artçı sarsıntıları devam ederken krizlerin Türkiye’ye bulaşmasında yeni bir kanalın açılmamasına dikkat edilmesi gerekir. Bu çerçevede bankacılık sektöründe yerli yabancı banka dengesinin iyi kurulması gerektiğini düşünüyorum. Bu arada Halkbank’ın sermaye piyasalarına arzından sağlanan gelirin ne kadarının bütçeye geleceğinin, ne kadarının bankada kalacağının açıklanması gerekir.”
Halk Bankası’nın 225 bin esnaf müşterisi olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Halkbank’ın arzından elde edilen paranın ne kadarı bankada kalacak, ne kadarı bütçeye gelecek? Ne kadarı riskli esnaf kredilerine harcanacak, bunu bilmek istiyoruz” dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hure wanabe24 Kasım 2012 18:02

    Derviş efendi gecelik (overnight) %197 faiz ile borçlandığında ayakta alkışladınız başarı diye şimdi mi cari açık aklınıza geldi ?

  • alper24 Kasım 2012 14:24

    artık bu devirde banka şart fatura ödemek için elimi sıcak sudan soğuk suya sokmuyorum

  • köstebek24 Kasım 2012 12:08

    yani ilhi faik abi. butcede acık 30 milyara gelmiş. parayı halk banka koyup esnafa kredi verirlermi. bütcedeki deliğin bir kıyısından yamayıverecekler. hatta yamanmıştır. 15 aralıkta kasım butce gelir gideri acıklanınca görürsün. 20 gün sabrediver