Yazdır

Banka sayısı neden artıyor?

Tarih: 24 Kasım 2012 - 07:39

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, banka sayılarının artırılmasına yönelik iddialarda bulundu

BDDK'nın banka sayısının artacağına ilişkin açıklamalarının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztark birtakım iddialarda bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, cari açığın, Türk ekonomisinin en fazla kırılganlık yaratan unsuru olmaya devam ettiğini belirterek, “Bol küresel likidite ve bu likiditenin artan risk iştahı, bizim gibi ülkelere gelen sıcak para miktarını artırmaktadır” dedi.
Milliyet'in haberine göre, CHP İstanbul İl Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öztrak, Türkiye’de yabancı banka sayılarının ve sektör içindeki yabancı payının artırılmasına yönelik girişimlerin hızlanacağına dair açıklamalar geldiğini söyledi.
Faik Öztrak, “BDDK Başkanı banka sayısının 49’dan 60’a çıkarılmasına yönelik bir hazırlık içinde olduklarını açıkladı. Bu güne kadar bu konuda oldukça ihtiyatlı bir yaklaşım içinde olan BDDK, başkan değişikliğinden sonra birdenbire neden banka sayısını artırmaya karar vermiştir? 60 sayısı bir araştırma sonucuna göre bulunan optimum sayı mıdır? Yoksa talebe göre mi belirlenmiştir? Bu durumda kimlere banka kurma izni verilmesi taahhüt edilmiştir? Bu hassas bir konudur. Bankacılık sektöründeki hem banka sayısının hem de yabancı payının belirli bir seviyede tutulmasında yarar vardır” dedi.
‘Halkbank parası ne olacak?’
Türkiye’de finansal sistemin küresel krizden nispeten az etkilenmesinin en önemli nedeninin 2001’de bankacılık sektöründe atılan adımlar ve alınan tedbirler olduğunun altını çizen Öztrak şöyle konuştu: “Bir diğer neden ise dışarıda batan bankaların Türkiye’deki faaliyetlerinin sınırlı olması ve bunun yaratacağı bulaşma etkisinin en aza inmesidir. Şu anda sektörde yabancı payının yüzde 16.7 olduğu, yine Borsadaki paylarla bunun yüzde 43’e yaklaştığı anlaşılmaktadır. Özellikle küresel krizin artçı sarsıntıları devam ederken krizlerin Türkiye’ye bulaşmasında yeni bir kanalın açılmamasına dikkat edilmesi gerekir. Bu çerçevede bankacılık sektöründe yerli yabancı banka dengesinin iyi kurulması gerektiğini düşünüyorum. Bu arada Halkbank’ın sermaye piyasalarına arzından sağlanan gelirin ne kadarının bütçeye geleceğinin, ne kadarının bankada kalacağının açıklanması gerekir.”
Halk Bankası’nın 225 bin esnaf müşterisi olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Halkbank’ın arzından elde edilen paranın ne kadarı bankada kalacak, ne kadarı bütçeye gelecek? Ne kadarı riskli esnaf kredilerine harcanacak, bunu bilmek istiyoruz” dedi.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/banka-sayisi-neden-artiyor/333816